• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Oszczędzanie świeżo zregenerowanej turbiny?

Jacobo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wlkp.
Witam wszystkich

Czy świeżo zregenerowana turbina wymaga jakiegoś tymczasowego specjalnego obchodzenia się z nią? Nie chodzi mi o takie rzeczy jak nie piłowanie jej od razu po odpaleniu silnika albo nie gaszenie od razu po szybkiej jeździe, bo to oczywiste, ale czy naprawdę przez jakiś czas nie można autem mocniej przyspieszać, wkręcać na wyższe obroty itd? Mechanik powiedział żebym na razie ją oszczędzał, coś tam wspomniał nawet żebym przez 1000 km (!) ją oszczędzał, serio aż tak długo nie będę sobie mógł normalnie, tak jakbym chciał, pojeździć?

Pozdrawiam,
Jakub

Jacobo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wlkp.
No to te odpowiedzi brzmią już bardziej optymistycznie ;) Dzięki koledzy. Nie będę na razie wciskał gazu w podłogę, ale też tych 1000 km jak dziadek też nie będę jeździł. Ciekawe tylko czemu ten mój mechanik aż taki przewrażliwiony mocno.
Pozdrawiam

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
No to te odpowiedzi brzmią już bardziej optymistycznie ;) Dzięki koledzy. Nie będę na razie wciskał gazu w podłogę, ale też tych 1000 km jak dziadek też nie będę jeździł. Ciekawe tylko czemu ten mój mechanik aż taki przewrażliwiony mocno.
Pozdrawiam
Może nie ma pewności co do swojej roboty.

Do góry Bottom