• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Otwarcie działalności gospodarczej

bartek4334

Początkujący
Punktów
0
No wiesz, po co zakładać temat skoro wystarczy runda po mieście i biznesplan układa się sam. Wszystko układa się po myśli, klienci są, rynek jest więc po co pytać. Do urzędu po dotację i działać.
Nie, pytanie było o dotacje czy to tak kolorowo, a nie czy słusznie/warto otwierać działalność.
Wiem z czym się je prowadzenie działalności bo od 90r prowadzi ją mój ojciec. Rozumiem, że dzisiaj są też trudniejsze czasy, bardziej świadomi ludzie, większą konkurecja. Teraz ironicznie dajesz mi do zrozumienia, że bez sensu zadaję pytania skoro wiem lepiej, a sam wcześniej słusznie zauważyłeś że dużo robi też kwestia regionu.
Oczywiście jak każdy przedsiębiorca podejście, że nie warto, ale sam ciagnie biznes i za bardzo nie narzeka. Każdy kiedyś zaczynał i nawet gdybym piekarnię otworzył to nie mam pewności sukcesu i pewności klientów od pierwszego dnia.
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi, wezmę je sobie do serca, przemyśle a teraz poproszę ewentualnie o wypowiedź osoby które korzystały z dofinansowania na otwarcie działalności.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Kolego żadnej ironi z mojej strony nie ma. Nie korzystałem z dotacji a to dla tego, że kwoty dotacji nie wystarczają na wyposażenie działalności nawet o wąskim profilu. Dziś niestety na działalność w tej branży potrzeba dużo nakładów. Ale powodzenia. Może napiszesz za kilka lat jak ci poszło.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Podam jak to wygląda w mojej okolicy :
1. Wulkanizacja przynosi zysk zaledwie przez maks 4 miesiące w roku . Reszta to normalna mechanika .
2. Handel oponami na mikro skałę nie działa bo ilość rozmiarów jest tak duża że to nie do ogarnięcia .
2. Co do felg to co najwyżej zabawa w ich prostowanie - sprzedaż to tak jak z oponami . Sam ostatnio kupowałem jedna felgę to ładną kupiłem niewiele powyżej wartości na skupie złomu .

Niestety sprzedaż przez internet zniszczyła rynek detaliczny ,

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
1. Wulkanizacja przynosi zysk zaledwie przez maks 4 miesiące w roku . Reszta to normalna mechanika
I będzie jeszcze gorzej. Klienci coraz częściej decydują się na całoroczne opony. Czyli klient który przyjeżdżał na wymianę opon dwa razy w roku, teraz przyjedzie raz na 4 lata.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@NorbertK Ja sam w przyszłym roku przechodzę na cało roczne continentale i na wulkanizacji pojawię się raz na 10 lat . Wcześniej nie było lepiej bo miałem 2 komplety kół wiec co najwyżej pojawiałem się jak złapała wcześniej zima i nie chciało mi się moczyć rąk przy zmianie kompletu .

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Powiem Ci z tym handlem oponami jak chłopaki pisali wcześniej, to się nie przebijesz raczej bo masz dużo jakiś sklepów internetowych, a typowe warsztaty handlują z hurtowniami, np. jak ktoś chce nowe opony i zaczyna rozmowę że może zamówi z oponeo czy gdzieś tam, to mówię śmiało, bo jak ja mam na tym komplecie zarobić 50-100zł, a coś się stanie i mam się bujać z reklamacjami to niech się właściciel auta z nimi szarpie co wiadomo że powiedzą że błędny montaż albo wymyślą jaki patent żeby go zbyć. Jak bym miał kontakty za granicą to bym szedł w handel w części używane, teraz to chłopie, kupujesz auto za 10k a wyciągasz z niego 25k, pójdzie wszystko nawet małe pierdoły. Jeszcze jak jakaś europa żeby konsola z poduchami było to już całkiem świat, motory się zacierają, skrzynie automatyczne też by poszły, nawet zawieszenia używane z niskim przebiegiem. Szedł bym w używki jakby miał gdzie zgarnąć wozy na graty, oczywiście z legalnego źródła typu puknięte z francji.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
I będzie jeszcze gorzej. Klienci coraz częściej decydują się na całoroczne opony. Czyli klient który przyjeżdżał na wymianę opon dwa razy w roku, teraz przyjedzie raz na 4 lata.

@NorbertK Ja sam w przyszłym roku przechodzę na cało roczne continentale i na wulkanizacji pojawię się raz na 10 lat . Wcześniej nie było lepiej bo miałem 2 komplety kół wiec co najwyżej pojawiałem się jak złapała wcześniej zima i nie chciało mi się moczyć rąk przy zmianie kompletu .
Tylko wiecie trza pamiętać o rotowaniu i wypadałoby raz na jakiś czas wyważyć i sprawdzić wiatr w kołach

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
@Grzegorz.Józefów Ja mam awd i opony na obydwu osiach zużywają się prawie równomiernie a system tpms pilnuje ciśnienie .
No niekoniecznie się zgodzę ze zużyciem, nawet przy napędzie na 4 koła przód będzie zużywał się szybciej i dodatkowo tył może mieć tendencję do "ząbkowania" a co do ciśnienia to ok to faktycznie jak jest i działa to pomaga

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@Grzegorz.Józefów Ja to podaje na przykładzie swojego samochodu , który ma zbieżność perfekto i nie jest katowany i różnica pomiędzy przodem a tyłem jest poniżej 1 mm . Z przodu bieżnik już zbliża się do 4mm wiec opony idą śmietnik .

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Z przodu bieżnik już zbliża się do 4mm wiec opony idą śmietnik .
1726490691483.png

Ile kurła??
Toś to prawie nowe łopony!

Spokojnie możesz je wystawić na sprzedaż i ktoś to jeszcze kupi z pocałowaniem ręki:)

Fromeflow

Nowy
Punktów
0
Zgadzam się, używane opony dziś to ryzykowny biznes, zyski minimalne, a problemy prawne i zwroty spore.

Ostatnia edycja:

Muminek

SuperMechanior
Punktów
68
siemka, jako że dziś zegarki przestawiamy to godzinka więcej a i temacik podbity to i ja się wypowiem ...
co do dotacji- z tego co wiem w lokalnym urzędzie było premiowane doświadczenie w temacie biznesu na który składa się wniosek (po chłopsku mówiąc jak byłeś piekarzem po szkole czy tam z doświadczeniem to nie dostałeś punkcików za pomysł na biznes w branży np: mechanicznej tylko na postawienie piekarni) co oczywiście nie skreśla ale jeśli liczy się każdy pkt to wiadomo
druga sprawa -kwota- ile teraz proponują 20-25kpln ??? Co za to kupisz?? głupie maszyny do tej wulkanizacji kosztują więcej( takie na których robota idzie a nie jakieś ścierwo najtańsze byle by metry kwadratowe w garażu zajmowało) kompresor parę tysi.... osobiście uważam że dotacja to za mało na start w taki biznes.
W moich okolicach łebki pobrali dotację właśnie na wulkanizację a potem walka ceną (w dół rzecz jasna) i płacz że się nie opłaca.
A jak już spier....lili rynek całkiem to pozamykali i na szaro sobie dziubią znajomkom i innym ''z rodziny''.

I najbardziej wkur...ce jak ci koleś(albo kolesiówa ;-) stoi na głowa i szybciej szybciej bo on się już wyczekał w kolejce ...bo przecież jak w wiadomościach na jutro śnieg podają to od rana amba fatima wszyscy przypominają sobie że opony trzeba zmienić i to szybko bo mają 1500 wyjazdów i kolejka stoi na półtora magazynka ... kto zna temat to się w cyrku nie śmieje .
Co do handlu oponami i felgami- jeśli były by to do samochodów topowych jakieś specjalne modele i wzory(felg) to może , opony wg mnie nie ma sensu- marże molochów rynkowych sa tak wyśrubowane i to na nowych a używki tylko gdzieś na peryferie a tam ludzie mają smartfony i już sobie mogą sprawdzić że gdzieś tam jest taniej o 10 zł i kapa z biznesu.
PS martwy sezon oponiarzy - no to jest dopiero temat na elaborat hehe- chyba łatwiej określić ile będzie trwać ŻYWY - na upartego kilka/ naście dni.

Do góry Bottom