• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Otwarcie warsztatu

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
No i dokładnie tak jak piszesz. Inspektor nadzoru inwestorskiego - powoływany przez inwestora obligatoryjnie w odpowiednich okolicznościach budowlanych bądź, bez okoliczności dla spokoju inwestora - sprawuje nadzór nad robotami budowlanymi i np. nad kierownikiem budowy. Taki człowiek jak najbardziej jest odpowiedni dla założyciela tematu bo akurat on mu nic nie zrobi :D - tylko pomoże. Natomiast Inspektor Nadzoru Budowlanego jeżeli stwierdzi (a na pewno w tym przypadku stwierdzi - smary, narzędzia, kanał, podnośnik itp...), że obiekt jest użytkowany niezgodnie z przeznaczeniem to ma obowiązek nałożyć na właściciela odpowiednie sankcje - patrz prawo budowlane (o ile pamiętam może to być wyłączenie budynku z użytkowania, nakaz przywrócenia sposobu użytkowania obiektu - w tym przypadku stodoła :D .... i/lub dodatkowo nałożyć odpowiednie kary finansowe zgodnie z przeliczeniem wg stawek i grup obiektów budowlanych... Odstępstw od tego nie ma i nie można się odwołać - patrz prawo budowlane). Czytałem to około 2012 roku i już nie wszystko pamiętam, więc proponuję zainteresowanym zgłębić temat osobiście - dostępny w internetach :D ....

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Jestem w szoku. Czy ktoś może potwierdzić ten post? Przepraszam, że się tak dopytuję, ale wielokrotnie przesadzamy. Czekam na odpowiedź i mam nadzieję, że nie spotkam się z negatywnym odzewem.

mówimy o instalacji z przyłaczem + przydziałem mocy+ licznikiem + projektem. same lampy na hale (niewielką 100m2) wyszły mnie 1200zł instalacja nie była robiona przez wujka tylko elektryka z uprawnieniami (nikogo w rodzinie z uprawnieniami nie mam) myślę że i tak niewiele zapąłciłem

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Projekt to projekt. Ja budowałem od zera - czyli projekt uwzględniał wszystko - od murów, poprzez dach, elektrykę, ogrzewanie, hydraulikę itp... Lampy na halę - 8 sztuk hermetyków to 8x40zł = 320, do tego świetlówki 120cm - 16szt, - około 160zł. Czyli lampy na halę wyszły mnie 480zł ale mam mniejszą halę więc nie wiem ile ty masz lamp i jakiej konstrukcji - może masz metalohalogeny więc cena też byłaby wyższa, za świetlówki LED też inna. Wiem jak to wygląda. Znajomy tez nie ma uprawnień i pojęcia a kładzeniu elektryki więc buli z kielni grubą kasę przy budowie domku. Kto ma pojęcie i uprawnienia SEP i wie jak to zrobić to sobie to zrobi za 1/3 kosztów i tyle. Kładzenie elektryki przed tynkami to prościzna. Ja u siebie jeszcze bruzdy robiłem w murach bo budowałem z pustaka komórkowego i było to dosyć proste. Cały warsztat "okablowałem" i uzbroiłem w 4-5 dni bez wielkiej spiny - samodzielnie - rusztowania, drabiny i narzędzia mam. Jakieś pojęcie też :D... Koszt to tylko materiały, bo przyłącze, projekt, licznik to wiadoma sprawa. Chociaż jak ktoś ma w domu 3fazy, moc ok 14kW i licznik to zawsze może podłączyć się pod niego (zgodnie z projektem) i zgłosić taryfę np C11 i leci zgodnie z prawem :D - czyż nie?? Chociaż mam chłopa za płotem co w stodole tyra - nawet nie ma projektu, że o zmianie użytku nie wspomnę. Prąd z chałupy pociągnął na kablu od żelazka :D.... Leci na G11, i nikt mu nic nie zrobi - warsztat funktioniret zehr gut ;) Kit, że mu korki biją na 2 zakresie migomatu, a kompresor z butli ze złomu nie wyrabia.... przynajmniej chłop ma fantazję :D i robi sztuczną konkurencję przejmując rynek zdechlaków typu Tico, Vectra A, i inne gruzy które powinny leżeć obok jego butli od kompresora :D... Droga do nikąd... bieda rodzi biedę.

Ostatnia edycja:

grzegorzby

Nowy
Punktów
0
Miasto
Opoczno
Jak każde miejsce pracy - muszą być zapewnione wszelkie wymogi BHP/ppoż. Z tym też jest trochę roboty 0 trzeba chociażby zapewnić gaśnice i apteczkę i stworzyć instrukcję bezpieczeństwa pożarowego budynku.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jak każde miejsce pracy - muszą być zapewnione wszelkie wymogi BHP/ppoż. Z tym też jest trochę roboty 0 trzeba chociażby zapewnić gaśnice i apteczkę i stworzyć instrukcję bezpieczeństwa pożarowego budynku.
58780_zaiste-fascynujace.gif :D

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Jak chcesz postawić w pełni legalny warsztat zatrudniający pracowników to koszta tak myślę że od 400tys i w górę ;) Niestety warunki i wymagania związane raz że z prowadzenia warsztatu, a dwa zatrudnienia w nim pracowników są bardzo rygorystyczne. Nowo postawione warsztaty samochodowe to najczęsciej już inwestycje około 1 mln. Reszta to najczęściej na bieżąco modernizowane warsztaty z lat 90tych.
Jedyna wolność panie to jednoosobowa DG, tutaj nikogo nie obchodzi gdzie i jak to robisz, podatki i zus mają się zgadzać :) No a 60tys można sobie już wtedy coś postawić ;)

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Wyliczylismy z kumplem tak czysto hipotetycznie, buda na cztery stanowiska, pełny socjal i wszystkie blokady, specjalne narzędzia, interfejsy to co by tak naprawdę trzeba mieć, no i myjnia taka profesjonalna nie karcher w kanale. No cóż wyszło nam 4 miliony. Kolega za 60 tysięcy może sobie sobie kupić dobry program diagnostyczny i po ptakach.

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Panowie a wiecie czy nie wychodzi taniej teraz budowa garazu z plyt warstwowych na stelazu stalowym? Oczywiscie robocizna swoja

MichalEf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Witam panowie, dawno nie zagladalem bo bylem troche zajety.
U mnie w skrocie tak: zaprosilem znajomego architekta, powiedziaz ze taniej bedzie postawic nowy warsztat niz przerobic to co jest bo wszystko sie wali, a z moim budzetem poki co nie mam o czym myslec, wiec ogarnelem troche to co mam, wylalem nowa posadzke, potynkowalem i pomalowalem sciany, zalatalem dach, wstawilem nowe drzwi to z technicznej strony, z formalnej zlozylem papiery o dofinansowanie, dostalem 20 kola na sprzet i zalozylem dzialalnosc jednoosobowa, znalazlem ksiegowa
dla mnie warunki sa znosne, robilem w gorszych
mam jednak watpliwosci co do pewnej sprawy, jesli mam jednoosobowa dzialalnosc to podobno nikt mi nie wpadnie sprawdzac budynku, a co z reklama...?
mam przy obwodnicy bilboard chcialem powiesic baner reklamowy, z z racji ze ciezko do mnie trafic, budynki sa numerowne nie po koleji, nawet kurier nie wie o co chodzi, chcialbym popowieszac takze mniejsze banery na plotach u sasiadow na "zakretach" aby klienci wiedzieli gdzie jechac

czy nie wpadnie mi kontorla po tych znakach? czy musi byc jaki donos zlozony, czy moge wpasc tak poprostu?
czy moze zamiast mechanika pojazdowa lub serwis opon napisac na banerach tylko mechanik samochodowy i nr telefonu? bez adresu? co myslicie?

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Jak masz zgode na wieszanie banerow to wieszaj

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
czy nie wpadnie mi kontorla po tych znakach? czy musi byc jaki donos zlozony, czy moge wpasc tak poprostu?
W 99% tylko donos do INB... Sami z siebie nie jeżdżą. Znam to z autopsji bo u mnie na wichurze jest kilku co nie mają warunków na prowadzenie warsztatu i jakoś żadna kontrola nie przyjechała. No chyba, że sąsiad będzie zazdrosny i będzie wiedział, że akurat trzeba złożyć donos do IBN bo większość bananów składa donosy do US a tam będziesz miał akurat sprawę czystą...
czy moze zamiast mechanika pojazdowa lub serwis opon napisac na banerach tylko mechanik samochodowy i nr telefonu? bez adresu? co myslicie?
He he... a na płocie u siebie powieś baner ze swoim zdjęciem i napisem - "To nie moje"
Weź przestań.... już nie kombinuj - jak masz wpaść to i tak wpadniesz.... :D

Boogdaan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
krk
ja miałem tak samo, sąsiad zazdrosny i Pinbud u mnie w ciągu roku na kontrole był z 7 razy. A garaż mam w pełni przystosowany tylko nie przekształcony pod działalność, a pytając się w starostwie czy mogę owy garaż wykorzystać jako magazyn to biurokraci mi powiedzieli że też trzeba go przekształcić, przepisy w Polsce są chore i utrudniają życie zwykłych ludzi. Także żeby mieć warsztat na podwórku trzeba się dużo nachodzić i pozałatwiać to w Gminie to w Starostwie i się czeka i czeka i czeka..... na decyzje na pozwolenia ect. ... koszmar

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Dofinansowanie brałeś z Urzędu Pracy czy skąd ? Idzie to w miarę szybko załatwić i bezproblemowo czy są jakieś chore przepisy ?

MichalEf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Ok to chyba sobie odpuszcze te reklamy xD
dofinansowanie brałem z PUP, ogólnie to tylko złożyłem kilka podpisów w lutym a w kwietniu odebrałem pieniądze, wszystkie formalności załatwiała moja "szefowa " wkońcu to był jej pomysł aby to wszystko zalegalizować

Boogdaan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
krk
Ok to chyba sobie odpuszcze te reklamy xD
dofinansowanie brałem z PUP, ogólnie to tylko złożyłem kilka podpisów w lutym a w kwietniu odebrałem pieniądze, wszystkie formalności załatwiała moja "szefowa " wkońcu to był jej pomysł aby to wszystko zalegalizować
Wiesz nie chce cię straszyć ale ja miałem tak samo. Na początku dofinansowanie wszystko elegancko w pup nawet się nie zapytali czy garaż przekształcony czy nie. Mialem umowe tylko użyczenia i hulalo przez 2 lata. A potem pojawił się sąsiad i wszystko spier..... dlatego teraz czekam aż działkę podzielimy i budynek przekształcę pod warsztat. Ale radzę ci uwazaz z obcymi ludźmi czy sąsiadami bo jak im coś nie pykie to są w stanie niezłe bagno zrobić. Jak sie tylko da załatwiaj wszystko po kolei żeby mieć budynek przekształcony ! To podstawa

MichalEf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Chciałbym ale nie ma szans, ta stodoła ma ponad 200lat nie ma okien, już nie wspomne o jakiś odpływach itp :dead:
podziałam troche i może wezme kredyt na postawienie czegoś nowego jak dadzą ;)
ale korci mnie z tą reklamą troche, nawet miałem propozycje od komisu żeby walnąć i nich na płocie bo wiecznie do nich ludzie przyłarzą bo jak widza auta to myślą że tam też naprawiają

MarekR7

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Pozwólcie że się podepnę, czy ma ktoś namiar na firmę która w dobrej cenie sprzedaje/instaluje profesjonalne podnośniki?

Do góry Bottom