• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

P04d900 poprawna diagnoza

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Volvo v40 2.0d 2016, sypie błędem p04d900, za niski przepływ spalin, początkowo myślałem że zatkany egr, zdemontowałem wyczyściłem chodź był dość czysty, rurka była trochę zaklejona to umyłem, w kolektorze jest lekko nagaru ale nie tylko lekko na ściankach, map wyczyszczony, błąd po skasowaniu wraca po ok 80-100km, parametry wydają się ok osiąga to co zadane przez sterownik, sam zawor egr pracuje.
Ciśnienie doładowania ok
Maf ok 8.5g/s na jałowym
Przy egr są jakiej ok 4% odchylenia co zadane ale nie zawsze.

Czy ktoś może pomóc postawić pewną diagnozę lub co jeszcze sprawdzić żeby potwierdzić wykluczyć

tolus24

SuperMechanior
Punktów
61
Masz na myśli samo czyszczenie EGR czy razem z chłodniczką, bo w tym modelu ona chyba jest i to ona najczęściej jest zapchana w Volvo i przyczyną błędu przepływu, a nie sam EGR.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Chlodniczke też oczywiście czyściłem, była lekko zaklejona

tolus24

SuperMechanior
Punktów
61
A sam zawór egr pracuje płynnie, nie przycina się ale chodzi mi o fizyczne sprawdzenie?
Klapy w dolocie też sprawdzałeś?
Jeśli tak, to do sprawdzenia instalacja i jeśli chce Ci się bawić, to fizyczne sprawdzenie, jaki jest przepływ/ciśnienie.
Ewentualnie możesz zamieścić jakieś zrzuty ze sprawdzenia komputerem parametrów rzeczywistych, łącznie z dpf.
Ale może się okazać, w sytuacji gdy silnik pracuje prawidłowo, wszystko sprawne, tylko sam, ten jeden błąd występuje, że jesteś jednym z tych posiadaczy Volvo, a było ich wielu, których ten problem dotyczy i póki auta były na gwarancji, to serwisy wymieniały egr na nowy, często przy niskich już przebiegach ale pomagało na jakiś czas, a po gwarancji, użytkownicy najczęściej wyprogramowywali.
Możesz ewentualnie sprawdzić, albo ktoś tu podpowie, czy nie było na to jakiejś akcji serwisowej/aktualizacji softu, bo ja już sporo czasu nie miałem do czynienia z tym silnikiem.

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Czy jest jakaś możliwość wykluczenia takich usterek związanych z softem? Czy to tylko wtedy jak już się sprawdziło/wymieniło każdy element związany z tym błędem?
A czy jest to możliwe, że przepływomierz wskazuje błędną wartość i stąd błędną interprecja komputera, że przepływu jest za mało?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
61
Co do softu, to oczywiście, że można sprawdzić, zwłaszcza dziś, gdy jest pass-thru tyle, że trzeba zapłacić ale nie zawsze.
Czasami firmy produkujące testery diagnostyczne, udostępniają poprzez swoje serwery.
Jednak warto nawet zapłacić i od tego zacząć, zwłaszcza przy w miarę nowych samochodach i nietypowych objawach, niż bawić się w diagnozę cały dzień albo i dłużej, a potem się okazuje, że problem jest już znany i wystarczy aktualizacja.
Często przy BMW miałem takie przypadki.

Co do przepływomierza, to oczywiście, że jego wskazania mają wpływ i należy też je sprawdzić ale w przypadku Volvo i jednym błędzie, jak u autora, byłby to pierwszy przypadek, o którym słyszałem ale wszystko jest możliwe.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Chciałbym tylko się wtrącić że przepływomierz jest jedynym urządzeniem który rzeczywiście mierzy tą skuteczność egr. Więc to że na postoju ma 8.5g/s to nic nie znaczy. Jak będzie przekłamywał pod obciążeniem to również może wskazywać za niski przepływ spalin.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Dpf jest w porządku 6mbar różnicy ciśnienia, popiół 10g, auto ma 160tys przebiegu w jednych rękach ok 100 tyś km nigdy nie było żadnego problemu z silnikiem i jego podzespołami. Nie sprawdziłem klap w kolektorze ale wydaje mi się że jakby było coś nie tak to by zgłosił z nimi błąd, zapomniałem być może o istotnej rzeczy, zgłaszali także czasami delikatne szarpanie/kangurzenie na niskich obrotach, zaczęło się jak czek zaczął się wyświetlać. Nie chcę nabijać klienta na nowy EGR (bo mi się wydaje) a później okaże się że to nie to.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
61
Dlatego pytałem czy sprawdzałeś fizycznie czy zawór się nie przycina w jakimś miejscu.
Robiłeś test działania testerem, patrzyłeś, jak się zachowuje i czy ustawia się w żądanych pozycjach?
I tak jak mówię, sprawdź czy nie było jakiejś akcji na to, chociażby czy egr o innym numerze nie występuje do tego silnika równolegle, bo to była plaga z tymi egr w Volvo, z tego co pamiętam.
No i tak, jak też inni wspominali, przydałaby się też diagnostyka innych elementów, jeśli z egr będzie teoretycznie wszytko w porządku.
Jak chcesz, to wrzuć jakiś filmik z wyświetlanymi parametrami na żywo, może ktoś coś zauważy.

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
A masz może dane freeze frame/dane migawkowe z momentu kiedy błąd się pojawił? Trzeba przez OBD wejść.

Może jakimś cudem faktycznie ten przepływomierz źle wskazuje przez ten ułamek sekundy i można porównać przepływ.

Czy w tym silniku jest jakiś czujnik temperatury spalin który jest za EGR?

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Fizycznie zawor sprawdzałem i działa, w swoim interfejsie nie mogę go wysterować jak mi się podoba mogę zrobić tylko test który przechodzi pomyślnie, nie mam teraz auta, umówię je to zrobię loga

tolus24

SuperMechanior
Punktów
61
To jak będziesz mógł, to zamieść jakieś logi.
Ja chyba w ostatnim Volvo, jakie miałem na to, to problemem było ustawienie się klapy egr, przy 50%, tak naprawdę było może 20-30% ale na pewno nie połowa.

Do góry Bottom