• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Panewki do 1.8 TSI CDAA Gen.2

prezesPGRu

Nowy
Punktów
0
Witam forumowiczów.

Mechaniką samochodową zajmuję się amatorsko i ostatnio przyszło mi naprawiać silnik 1.8 TSI CDAA z przebiegiem 280 tyś. km w swoim szkodniku (Superb II FL). Miałem niestety kolizję zaworów z tłokami itd. Silnik mam już wyjęty i rozebrany z każdego elementu. Pomierzyłem wszystko co trzeba, od średnic czopów wału, gniazd panewek, korbowodów itd. i wszystko jest w zasadzie w nominale w dolnej granicy. Mierzone certyfikowanymi narzędziami Mitutuyo, z dokładnością do 0.001 mm (miałem dostęp do takich narzędzi na szczęście). Zastanawiam się teraz nad doborem panewek głównych i korbowodowych i padł wybór na Kolbenschmidty w wymiarze STD ze względu na cenę i tu mam pytanie do osób doświadczonych z tym wyrobem i jego zastosowaniem w tych silnikach, jak z ich trwałością itd. czy lepiej nie wchodzić w zamienniki tylko w orginał od VW i mieć pewność, że będzie dobrze?

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
73
Miasto
Błonie
Dlaczego chcesz coś wymieniać skoro jest, jeśli dobrze zrozumiałem, nie zużyte?

Zastanawiam się teraz nad doborem panewek głównych i korbowodowych i padł wybór na ..... ze względu na cenę
A ileż to $$ prezesie, zaoszczędzisz względem oryginałów?

prezesPGRu

Nowy
Punktów
0
Dlaczego chcesz coś wymieniać skoro jest, jeśli dobrze zrozumiałem, nie zużyte?

A ileż to $$ prezesie, zaoszczędzisz względem oryginałów?
wał okazał się ok po pomiarach, ale panewki po takim przebiegu wykazują jednak ślady zużycia, więc teraz gdy wszystko już mam rozebrane chcę dać nowe panewki. Różnica w cenie to około 800 pln, wiem, że w stosunku do kosztów całkowitych takiego remontu, to niewielki ułamek, ale zawsze coś. Stąd moje pytanie czy ktoś ma informacje jak sprawują się panewki od Kolbenschmidt.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
73
Miasto
Błonie
Przecież panewki również można pomierzyć i stwierdzić czy są zużyte czy nie.
To nie jest żadne fuzzy logic.

Internetowa odpowiedź wprost na Twoje główne pytanie ma niską wartość praktyczną.
Co z tego, że napiszę Ci, że to solidna firma, montuj śmiało?

Powinieneś zdawać sobie sprawę z aktualnej rzeczywistości, że kupujesz część np. na allegro, niby oryginalna, logo producenta, itp. -> nie do odróżnienia od oryginału jak trzymasz ją w ręku.
Montujesz, po czym po niedługim czasie zaczyna szwankować i okazuje się że jej trwałość to 1/25 oryginalnej.
Cena była powiedzmy znacznie niższa w zakupie ale w ogólnym rozrachunku już całkiem nie.
To przykład jeden z wielu, ale taki z życia wzięty.
A jakość części markowych zamienników?
Loteria.

Czasem jest tak, że lepiej jest zostawić np. oryginalne panewki a dać nową pompę niż odwrotnie.
To jest nie do przekazania via internet i nie wynika z niechęci.

Wskazana bardzo wysoka ostrożność.

prezesPGRu

Nowy
Punktów
0
Dzięki za odpowiedź. Panewek nie mierzyłem, bo wizualnie widać na nich wytarte ślady wierzchniej warstwy, więc postanowiłem zmienić, bo przebieg już dość spory, 280 kkm. Musiałem też ściągać wał bo była kolizja zaworów z tłokami i raz że tłoki były do wymiany, to jeszcze do sprawdzenie bicie promieniowe i osiowe wału. Co do zakupu panewek, to myślałem o sklepie motostacja, żaden no-name z allegro. Panewki Kolbenshmidt podobno są często wybierane przez mechaników przy naprawach silników TSI, stąd pytanie na grupie. Tu bardziej chodzi mi czy po naprawach z tymi panewkami nie było żadnych reklamacji i jaka jest ich żywotność.

Do góry Bottom