• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Panowie, temat rzeka: skąd trwałe i dobre żarówki H1 i H7?

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Przeglądam alletanio lecz przeglądając czytam opinie do produktów i gdy widzę OSRAM MADE IN CHINA to mnie szlag trafia.
Potrzebuję taniego zestawu na dwie lampy. Lampy Polo III po lifcie, bez soczewek. Mijania H7 a drogowe H1.
Dotychczas miałem Osram H7 oraz Thungsram H1.
Komplet był kupiony na stacji paliw Agip na wycieczce do Wenecji w roku 2016. Tak, tak, w roku 2016 i nie ma tu pomyłki. Po 9 latach sam uszkodziłem dwie żarówki, ponieważ demontowałem lampy w celu uszczelnienia kloszy. Żarówki z napisem MADE IN GERMANY.
Trwałość ok lecz światła trochę mało zwłaszcza na deszczu a raczej na deszczu nocą to masakra.
Szukam czegoś trwałeg typu +50/100/150% lecz nie chińskiego oraz o barwie poniżej 3500k. Nie chcę białych bo białe światło nie przebija się przez gęste opady śniegu (a tam gdzie auto będę używał od października do połowy kwietnia jest biało).
Co kupić aby dało mi to minimum +50%?
Używałem Philipsy Night Breakery lecz.8-9 dych.za żarówki co kilka miesięcy to ja piędolę płacić. Nie chcę niczego co w PL produkowane zatem i także.
Co kupić aby było to w miarę rozsądne? Te Philipsy słynne miałem trzy komplety. Jeden na urodziny od szwagra w sierpniu, żarówka przepalona w październiku. Kupiłem zatem drugi komplet a trzeci pod choinką znalazłem..W drugim zestawie światło dotrwało do lutego a wczoraj padła żarówka z trzeciego zestawu. Ludzie. Zrobione było na nich łącznie 2700km. Szit na maksa.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Trwałość ok lecz światła trochę mało zwłaszcza na deszczu a raczej na deszczu nocą to masakra.
Szukam czegoś trwałeg typu +50/100/150%

albo trwałe i mało światła albo mocniejsze i krótki żywot.

te wszystkie +50% +100% plus super, night breaker to praktycznie to samo. niektórzy nazywają to przewatowaną żarówką. najprościej to żarówka wykonana na troche mniejsze napięcie i świeci mocniej, ale mnie trwale. coś za coś.

z moich doświadczeń żarówki nie lubią luźnych, drgających reflektorów i odpalania silnika na włączonych światłach. do tego oczywiście ciągłego włączania i wyłączania (migania).

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Tak ma być aby wszystko kupować dziś tonami.
akurat nie. to są prawa fizyki

jeżeli to do ciebie nie przemawia i nie ogarniasz elektryczności inny przykład:
masz masz wiaderko "wągla" :)
- możesz go spalać powoli i utrzymywać ciepło w domu przez całą dobę
- lub spalić szybko i zrobić saunę w chałupie tylko przez kilka godzin a później marznąć.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Czytam opinie na temat Philipsa na Allegro i strach to kupić. Naprawdę istnieją tylko dwie, trzy firmy produkujące dobre żarówki? Nic innego nie ma jak Osram, Philips i xxx?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
A ja zakładam najtańsze najzwyklejsze chińskie zwykłe z Auchana, które świecą przez kilkadziesiąt tysięcy kilometrów.
Od czasów Edisona 'żarówka' naprawdę została dość dobrze udoskonalona i nawet najtańszy chinol z Kauflanda daje radę przez setki godzin.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@heniek1000 Jako samo źródło światła chińczyk jak najbardziej . Zostaje jeszcze kwestia jakości wykonania - prostość banku i wnętrzności oraz czy żarówka ma filtr uv by nie niszczyć odbłyśnika w lampie .

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Tak, ale nocą na deszczu to na marketówkach w moich lampach to już prawdziwa masakra. Będę szukał, może znajdę coś made in Germany.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
@blayders żarówki sprzedawane w Auchanie mają homologację więc nie pękaj ;) nie wypalą nikomu oka.

Tak, ale nocą na deszczu to na marketówkach w moich lampach to już prawdziwa masakra.
To już trzeba w dobre okulary zainwestować...albo zdjąć nogę z gazu i dostosować prędkość do umiejętności i warunków.

Żarówka to Ci chu. da. Lampa, reflektor technologia to tak, to może Ci dać REALNE przełożenie na prędkość na drodze.

A czy to Auchan, czy jakieś Bosch +30% nie zrobi z Ciebie Hołowczyca. Lampy se wymień o dekadę i technologię nowszą, to tak, to może z 5km/h będziesz jechał szybciej.

Czy ja mam Auchana czy Boscha +50 zapierd. tak samo...długie i pyta.
Poza tym i tak mam cały czas halogeny włączone ;)

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Ja sobie zakładałem kiedyś z Phillipsa. Jakieś +40% bodajże, stwierdziłem - założę mocniejsze, bo i tak na dziennych głównie jeżdżę, to nocą przez las się przyda. No i nie wiem, trzeci czy czwarty rok świecą. 40 złotych dałem niecałe; pamiętam że 4 wziąłem, żeby mi się w Smarcie zmieściło.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
trzeci czy czwarty rok świecą
A żem przejechał całe 20 tysięcy km na nich z czego połowa nocą :D
Więc świecą :D

Pangia, ja mam takie 15 letnie żarówki ;) muszę sprawdzić nazwę, to będziecie wiedzieć co kupować ;

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
No ja też dużo po zmroku, bo autobusem jeżdżę - jak ja w robocie jestem, to wy raczej się na drugi bok obracacie. :D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
nocą na deszczu
To są ważniejsze wycieraczki i jak bardzo szyba jest porysowana.

Raz miałem tak szybę zrysowaną, że mogłeś mieć hiper mega żarówki z NASA i tak chu. by Ci pomogły.

Chyba po plaży jeździli tym samochodem...200 tys. krajówka...w życiu nie widziałem tak porysowanej szyby.
Noc i deszcz, to był wyrok śmierci na kierowcy.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@heniek1000 A przeczytałeś co dokładnie napisałem to napisze ponownie . Tańsze zarodki maja problem z precyzja wykonania , nie posiadają filtra UV który zapobiega matowieniu odbłyśników , nie wspomnę o uszkodzeniu/przegrzaniu kostki wpinanej w żarówkę w szczególności przy h7 . Jak sobie montujesz to twoja sprawa ja montuje klientom i biorę za towar odpowiedzialność .

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Nie śmiej się dziadku z czyjegoś wypadku - dzisiaj mój - jutro twój.
Tak, wiem, wiek zobowiązuje lecz przy ocieraniu się o 50+ jeszcze nie jest tak źle, tak myślę.
Nie rozumiem tylko braku różnicy między lampami w Audi A4 B8 vs Polo III. Serio!!!
Ostatnio nawet stwierdziłem, że moje Polo lepiej świeci. Musiałam być wyspany.

A propos zmiany lamp: miałem homologowane soczewki w Polo. Wyglądał komicznie. Nie było różnicy jakiejkolwiek na drodze oprócz tego, że soczewki nie waliły po poboczach, co jest mega błędem (tam najwięcej pieszych i rowerzystów).
Wróciłem do zwykłych.
Miałem też niehomologowane pseudo xenony. Wszystko ze szrotu na którym pracowałem.
Światło fajne ale za białe. Było mocno powyżej 6500k. Efekt? Im bielsze światło tym mniejsze przebicie przez krople deszczu / płatki śniegu. Po prostu światło było odbijanie

Więc, jak widać - każde źródło światła ma plusy i minusy. Mi bardziej też chodzi o zasięgi lamp. One są zbyt krótkie aby w miarę szybko nocą przy 90-100km/h dostrzec np. pieszego.
Wymyśliłem już jednak patent - biorę się za montaż. Kupiłem dwa szperacze o rozmiarze 8.5x8.5x2 o mocy 87W (29 LED SMD x 3W). Czekam na przetwornicę step-up bo chcę je puścić na 30V zamiast 12V. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pójdą w miejsce halogenów. Te same szperacze mam zlecenie zamontować na dużym traktorku, 2 na przód, 2 na tył. Będą na dachu. W piątek wrzucę foto jak to świeci. Ryzyk - fizyk.
Zastanawiałem się także nad upchaniem takich szperaczy w tylnej części lusterek bocznych. Są małe, średnica 8.5cm lecz musiałbym zdobyć inne obudowy do przeróbki. Wtedy na takiej wysokości skierować wiązkę światła tak gdzie trzeba...
Ciekaw jestem, co by z tego wyszło...

@heniek1000 , szyba zero rys, nowa, ma 2 lata a wycieraczki są Boscha, dają radę.heniek1000

@blayders - ja jestem prawie jak mechanik :)))
Kostki mam porcelanowe a odbłyśniki jak w nowym.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
@blayders no ok, ale ja tego nie używam od roku i nie przejechałem na tym tysiąca kilometrów.

Gdybym montował to klientom, to pewnie też zakładałbym te droższe ;)

Nikt, nie twierdzi, że tańsze jest takie samo jak to droższe, bo różnica ceny z czegoś wynika.

...po prostu to jeden chu... :)

Jak wymienisz dwie żarówki to nic się nie stanie....ale jak masz flotę 200 pojazdów to 400 żarówek to już robi różnicę, czy zapłacisz 2'000zł czy 10 razy więcej tj. 20'000 tys/zł - a to tylko głupia żarówka.

Heniu, szyba zero rys, nowa, ma 2 lata a wycieraczki są Boscha, dają radę.
No, tak to w tym przypadku zostają tylko żarówki, faktycznie. I te okulary jeszcze ;)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Zwykłe proste Narvy albo Bosmy wystarczą. Nie popadajmy w paranoję ;)
Chiński Auchan też da radę ;)

Do góry Bottom