• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Parkside performance opinie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Kątówki już po gwarancji, ale nie miałbym na tyle czelności żeby je reklamować:)

Natomiast jedna rzecz która była nieudanym zakupem to wiertarka udarowa przewodowa. Po tygodniu się zagotowała, oddałem i przy kasie dostałem gotówkę do ręki. Kupiłem w leroy merlin i zarżnąłem na pierwszej dziurze - miesiąc czekałem na rozstrzygnięcie reklamacji.
To może trzeba ci dobre wiertła

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Ja tego sprzętu Parksida mam kupę. Z większych mam grubościówka i pile stołowa. Piła spoko, grubościówka mam wadliwą. Nie idzie noży wyregulować. Wiertarka przewodowa SDS jest spoko, mam też małą SDS Aku 12v, na taką popierdólke jest zadziwiająco twarda. Wiercilem nią przez całą ścianę 40 cm z cegły na 25mm otwór. Do takich drobnych prac super. Czasem czuć,że męczy się mocno ale nie ma litości. Duży młot sds max jest super. Szef firmy budowlanej, która robiła mi fundamenty był pod takim wrażeniem, że kupił dwa. Mam porównanie z podobnym Boschem i Hilti. Od Boscha z wypożyczalni gorszy nie jest. Od Hilti mojego ojca gorszy.

Wiecie, ja to mówię jako amator, do prac niezarobkowych. Ale remontuje stary dom to nie ma litości.

Lisica z lidla wywaliłem całe co z domu i wodę. Nie było litości. Kupiłem i używałem na zasadzie po nas choćby potop i lata cały czas.

Ale zdechł mi pierwszy Aku od 2019 roku jak ich używam.

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Odgrzeje temat, Lidl wprowadził teraz baterie 8 Ah, podobno ten klucz nabiera wtedy dopiero mocy. Ktoś może to potwierdzić bo szwagier zastanawia się czy kupić. Ja zamówiłem Milwaukee fhiwf12 1898 Nm momentu zrywającego, zobaczymy jak to działa.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1597
Odgrzeje temat, Lidl wprowadził teraz baterie 8 Ah, podobno ten klucz nabiera wtedy dopiero mocy. Ktoś może to potwierdzić bo szwagier zastanawia się czy kupić. Ja zamówiłem Milwaukee fhiwf12 1898 Nm momentu zrywającego, zobaczymy jak to działa.
czyli tak zaokrąglając mniej, a właściwie więcej :)
to będzie jakieś 200 kg na 1 metr
lub 100kg na 2 metrach
czyli to ja stojący na 2 metrowej rurze
jestem pod wrażeniem "pałera". a wygląda naprawdę na malutkie i niepozorną wkrętarkę
1673132929407.png

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
czyli tak zaokrąglając mniej, a właściwie więcej :)
to będzie jakieś 200 kg na 1 metr
lub 100kg na 2 metrach
czyli to ja stojący na 2 metrowej rurze
jestem pod wrażeniem "pałera". a wygląda naprawdę na malutkie i niepozorną wkrętarkę
Wyświetl załącznik 47205
Mam to na warsztacie u szczerze myślałem ze jest taki super i wogole, a jest po prostu tylko dobry. Bywaly sruby których nie mógł odkręcić, trzeba było rureczkę i to wcale nie taka 2m

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Ostatnio testowałem milwaukee m18 za ponad 3 koła. W pewnym passacie z śrubą koła m14 x 1.5. 3 sztuki odkręciły się pneumatem co to niby ma 1500 nm 8 bar ,kolejne dwie stoją.Biorę czerwoną bestię a ona nie dała rady , bateria była w połowie naładowana. Więc mam jeszcze klucz pneumatyczny 2.5tyś nm z napędem 3/4 któremu poddają się prawie wszystkie śruby w osobówkach.Oczywiscie dał radę. Zastanawia mnie to że taką zwykłą śrubę m 14x 1.5 o klasie 12.9 dokręca się z momentem max 260 nm .W kole w vw to 120 nm i jak ktoś przecholuje to wiekszość kluczy nie daje rady.

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Ja testowałem klucz Milwaukee z kwadratem na 3/4 koło w naczepie odkręcił, posiada on moment zrywający 2034 Nm. Ten co zamówiłem ma moment zrywający 1898 Nm, ciekawy jestem czy te 100 Nm zrobi taka różnice i odkręci to koło w naczepie. Tak czy inaczej jak ktoś dokręci półoś w osobówce jak debil to pokrętło na 1/2 potrafi się połamać, raz w Berlingo ktoś tak dokręcił półoś że dwa pokrętła mi pękły. Dopiero nasadka na 3/4 i dwumetrowa rura i musiałem się mocno napinać. Także liczę że będą mi się trafiać auta z dokręconymi śrubami z głową i te Milwaukee jakoś może da radę;)

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Ja testowałem klucz Milwaukee z kwadratem na 3/4 koło w naczepie odkręcił, posiada on moment zrywający 2034 Nm. Ten co zamówiłem ma moment zrywający 1898 Nm, ciekawy jestem czy te 100 Nm zrobi taka różnice i odkręci to koło w naczepie. Tak czy inaczej jak ktoś dokręci półoś w osobówce jak debil to pokrętło na 1/2 potrafi się połamać, raz w Berlingo ktoś tak dokręcił półoś że dwa pokrętła mi pękły. Dopiero nasadka na 3/4 i dwumetrowa rura i musiałem się mocno napinać. Także liczę że będą mi się trafiać auta z dokręconymi śrubami z głową i te Milwaukee jakoś może da radę;)
Ostatnio w touranie miałem tak dowalony przegub że:
-milwaukee polegl
-udar 3/4 poległ
-sztywne 1/2 x2 poległo
-3/4 z redukcja na 1/2 (nie mam imbusa 17 na 3/4) poległa redukcja
Z racji ze wyjmowalem skrzynie, to odkręciłem przegub wew, odchyliłem zwrotnice i swoje zrobiłem, mam nadzieje ze nie będę musiał odkręcać tego przegubu hehe Ew uzbroje się w imbusy na 3/4 i dam jej ku*wie aż łeb urwie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja koła w audi dokręcam na 130 nm albo kluczem który jest dołączony do auta

metalworks

SuperMechanior
Punktów
54
Nie mam tyle doświadczenia z bateryjnymi kluczami udarowymi bo robię jeszcze przy wózkach widłowych większość pneumatami ale jak pożyczyłem 3/4 Milwaukee i wymieniałem komplet kół w dwóch wózkach to strasznie odczułem po nadgarstkach drganie takiego klucza czego nie mam przy pneumacie. Pod koniec roboty aż się to robiło mocno nieprzyjemne. To normalne przy tego typu kluczach?

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Nie mam tyle doświadczenia z bateryjnymi kluczami udarowymi bo robię jeszcze przy wózkach widłowych większość pneumatami ale jak pożyczyłem 3/4 Milwaukee i wymieniałem komplet kół w dwóch wózkach to strasznie odczułem po nadgarstkach drganie takiego klucza czego nie mam przy pneumacie. Pod koniec roboty aż się to robiło mocno nieprzyjemne. To normalne przy tego typu kluczach?
Powiem Ci szczerze, że ja nie zauważyłem większej różnicy. Troszkę może bardziej czuć drgania na elektryku ale ja tego jakoś nie zauważam. Tak samo pracuje mi się na pneumacie i na elektryku. Dzisiaj testowałem tego większego Milwaukee na 1/2 koło w naczepie odkręcił, także do osobówek się nadaje. Wklejam lekkie porównanie wielkości tych kluczy

Załączniki

• IMG20230110163844.jpg
    IMG20230110163844.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 19

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester

Oraz to

Więc chyba "trochę" szkoda kasy na te parksidy...

Ostatnia edycja:

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Tu coś wspominał o tych większych drganiach w akumulatorowych

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949