• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

passat b4 1996r duży problem z hamulcami

Punktów
0
witam wszystkich serdecznie. mam problem z przednimi hamulcami w passacie b4 1996r 1.8 benzyna, mianowicie po wymianie klocków,wszystkich gumek w zaciskach, czyszczeniu i smarowaniu prowadnic , wymianie giętkich przewodów hamulcowych i odpowietrzerniu na początku wszystko gra a po przejechaniu jakis 20km hamulce grzeją sie itp ogólnie zaczynaja stawać dęba.tłoczki bez wżerów -ogólnie jak nówki zacisk w środku tez .Po kolejnym demontażu i montażu na początku wszystko ok a potem znowu problem ten sam. Przed wymianą klocków wszystko było ok tzn nie było takich objawów .dodam ze klocki firmowe a nie chińskie. Może ktoś wie co z tym z tym fantem zrobić bo ja już nie mam siły do tego samochodu. dzięki za ewentualne podpowiedzi i pozdrawiam

A

autozibi

Napisz jakiej firmy masz zacisk , tzn. czy to jest ATE czy LUKAS/TRW .

krys.kj

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Okolice Chęcin
a tarcze w jakim stanie może krzywe są, stare klocki były dotarte do tarcz a nowe nie

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Jak przyjedziesz z trzymającymi hamulcami to podnieś autko i zobacz czy wszystkie koła trzymają jak tak to odkręć na chwile odpowietrznik i zobaczczy się poluzowały.
Jak się zluźniły to szukaj w pompie lub serwie

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
czesto i gesto przyczyna trzymajacych hamulcow jest winny przewod elastyczny (pecznieje w srodku i nie cofa plynu)

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Przewody ma wymieniane jak czytałeś

Punktów
0
Przewody ma wymieniane jak czytałeś

Napisz jakiej firmy masz zacisk , tzn. czy to jest ATE czy LUKAS/TRW .

LUKAS/TRW

Jak przyjedziesz z trzymającymi hamulcami to podnieś autko i zobacz czy wszystkie koła trzymają jak tak to odkręć na chwile odpowietrznik i zobaczczy się poluzowały.
Jak się zluźniły to szukaj w pompie lub serwie

wydaje mi sie ze po poluzowaniu odpowietrznika tłoczek sie nie cofa bo koło dalej ciezko sie kręci

Ostatnia edycja:

CITO

Gaduła
Punktów
12
Podaj nr katalogowy klocków jakie kupiłeś. Wydaje mi się że grubość klocka w twoim aucie powinna być 16mm może sprzedali ci 19mm ( da się założyć ) i stąd te problemy mogą być.

Punktów
0
LUKAS/TRW

wydaje mi sie ze po poluzowaniu odpowietrznika tłoczek sie nie cofa bo koło dalej ciezko sie kręci

na zimnych hamulcach tloczek chodzi idealnie po przejechaniu paru kilometrów i dużym rozgrzaniu po zdjeciu zacisku tloczek cofa sie bardzo cieżko. jak na zimnych wchodzil palcem tak na ciepłych rurką trzeba go wciskać.

sepiolo2

Początkujący
Punktów
1
Sprawdz zamki nowych klocków a najlepiej wsadz stare i się przejedz rozgrzej tarczę i zobaczysz jak będzie ok to rozszlifuj zamki w nowych klockach są za ciasne pod wpływem temperatury metal się rozszerza i tu będzie problem

EntranT

Bywalec
Punktów
1
U mnie za zaszczekanie sie hamulcow odpowiadaly niecofajace sie takie dzwigienki od recznego. W sensie zacisnac sie zacisnely ale potem nie odbijaly. W kosekwencji felga tak sie grzala, ze mozna na niej bylo jajka smazyc. Zacisk zostal rozkrecony, wyjety tloczek, lekko przeszlifowany, zacisk zlozony ponownie i odpowietrzony układ haulcowy i jak na razie problemy sie nie powtorzyly. Tyle ze ja nie mam passata tylko sharana.

Grasownik4

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gorlice
Sprawdz pompe hamulcowa, aha i jeszcze jedna kwestia w jaki sposób odpowietrzałaes hamulce za pomoca maszynki do odpowietrzania czy zwyczajnie? jesli normalnie to przy całkowitym naisnieciu hamilca pozycja tłoczyska w pompie hamulcowej poszła maksymalnie do dołu a tam nigdy wczesniej niepracowała i by moze niewraca do konca a pedał wraca i niebedzie widoczne a moze tak byc, i te istotne jaki jest płyn hamulowy i jego temperatura wrzenia to jest tez istotne a tak naprawde czy niejest bardzo stary, moze byc tez kwestia zle zakutego przewodu hamulcowego wiem ze piszesz ze nowe ale mialem tez taki przypadek nowy był zbyt mocno zaprasowany i koło sie grzało, ale u ciebie s oba ciepłe dlatego to jest cos zastanawiajacego, moze tani kpl naprawczy i dlatego?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Grasownik ma rację płyn nie wraca po puszczeniu pedału hamulca i po rozgrzaniu układu ciśnienie wali na zaciski .

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
dobra to ja wam powiem tak nowe tłoczki bo stare się zniekształciły i pozamiatane;)

Do góry Bottom