• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z hamulcami passat b7

piast

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dziękuję. Podepnę pod b7-mkę vcds i sprawdzę możliwości.

Doszły mnie też słuchy, że można ustawić siłę hamowania przez vcds.
Myślicie, że może to także poprawić sprawę?

Bartimk

Początkujący
Punktów
0
Cześć panowie. Mam problem pewnego dnia zagrzały mi się tarcze z tyłu obydwie strony. Po tej sytuacji stwierdziłem że coś musi się tam dziać nie tak. Rozebrałem wymieniłem klocki na TRW bo stare były już i tak do wymiany. Wszystko zrobiłem przy pomocy vcds cofnięcie silniczków później cofnięcie tłoczków przyrządem i z powrotem wkręcenie silniczków vcdsem. Hamulce dalej się grzeją, tłoczki wcisnęły się bez problemu nie wiem co może być przyczyną tego że coś trzyma koło, możecie coś doradzić.?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Sądząc po ilości Twoich postów tak. Pytałeś o przyczynę - podałem.
Teraz miejsce na warsztat.

Bartimk

Początkujący
Punktów
0
Sądząc po ilości Twoich postów tak. Pytałeś o przyczynę - podałem.
Teraz miejsce na warsztat.
Mhm rozumie. Czyli sugerujesz się tym że jeśli mam mało postów bo założyłem wczoraj konto to jestem całkowicie zielony w sprawach mechaniki. Gratuluję, liczyłem na jakąś pomoc bo nie często się zdarza żeby nagle prawa i lewa strona hamulców zaczęła się mocno grzać,tymbardziej jeśli nie było kompletnie nic wcześniej ruszane Zobaczę może napisze jeszcze parę postów to się czegoś dowiem. Pozdrawiam

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Cześć panowie. Mam problem pewnego dnia zagrzały mi się tarcze z tyłu obydwie strony. Po tej sytuacji stwierdziłem że coś musi się tam dziać nie tak. Rozebrałem wymieniłem klocki na TRW bo stare były już i tak do wymiany. Wszystko zrobiłem przy pomocy vcds cofnięcie silniczków później cofnięcie tłoczków przyrządem i z powrotem wkręcenie silniczków vcdsem. Hamulce dalej się grzeją, tłoczki wcisnęły się bez problemu nie wiem co może być przyczyną tego że coś trzyma koło, możecie coś doradzić.?
Czy po uruchomieniu procedury wymiany klocków vcdesem, wciśnąłeś tłoczki czy wkręcałeś.

Bartimk

Początkujący
Punktów
0
Wkręcałem
Automatyczne połączenie postów:

Ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie skoro problem wystąpił przed wymiana klocków. Wymieniłem klocki bo miałem nadzieję że może coś to da ale jak Się okazuje niekoniecznie. Przyczyna musi być gdzieś indziej.

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jeżeli płyn hamulcowy nie był nigdy wymieniany a jest jeszcze fabryczny.
Ale laikowi trudno to pojąć.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Wkręcałem
Automatyczne połączenie postów:

Ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie skoro problem wystąpił przed wymiana klocków. Wymieniłem klocki bo miałem nadzieję że może coś to da ale jak Się okazuje niekoniecznie. Przyczyna musi być gdzieś indziej.
No widzisz i tu wychodzi brak znajomości naprawy aut. Nie można wkręcać tylko wciskać jak przód. Odkręć odpowietrznik i małym śrubokrętem przekręć zaworek w środku o 90st. Wszystko wróci do normy.

Bartimk

Początkujący
Punktów
0
Na dzień dzisiejszy zostawiłem passata w zaprzyjaźnionym warsztacie. Wymienili tłoczki, mechanizm ręcznego tzn ten grzybek, uszczelnienie i osłonki,został odpowietrzony cały układ przód tył. Efektów brak tarcza grzeje się dalej.Co prawda tłoczki chodzą dużo lżej z tego co mi mówili ale dalej grzeje tarcze Macie Jeszce jakieś pomysły.?

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Ja bym na próbe wyjął bezpiecznik pompy abs i tak pojeździł, zaświeci sięwszystko ale może ona jest problemem, w końcu przejmuje na siebie pracę dawnego korektora siły hamowania...

Przy wymianie klocków wpisywałeś grubość nowego zestawu klocków? Pewnie trzeba a nie było zrobione.

tostek1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Limanowa
Witam wszystkich czy Panowie którzy mieli ten problem rozwiązali go ? Pytam ponieważ tym razem mnie dopadł ten problem. Wiele razy wymieniałem klocki w tych samochodach przez Delphi i wszystko ok aż trafił się ten po wymianie grzeją się hamulce i klient wrócił wszystko chodzi jak masełko klocki, suwaki, tłoczek a jednak leciutko hamuje.
Proszę o pomoc

Do góry Bottom