• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B4, zapowietrzające się hamulce.

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG
Witam, może wy mi pomożecie rozwiązać ten problem.
Chodzi o to że w moim Passacie B4 1,9TDI, ciągle zapowietrzają się hamulce. Powietrze zbiera się tylko w lewym tylnim cylinderku.
Odpowietrzenie układu pomaga tylko na ok. tydzień potem pedał jest miękki i wpada do końca w podłogę i złącza się ABS nawet przy lekkim hamowaniu.

Teraz napisze co było wymienione:
- cylinderki tył 2 szt,
- zaciski przód były zregerenowane (nie puszczają)
- został zmieniony cały komplet (serwo, pompa hamulcowa, pompa ABS) na używane podobno całkowicie sprawne.
-nowy płyn hamucowy + odpowierzenie układu.
Nigdzie nie widać żadnych wycieków.

Wydałem już na to ponad 600 zł a problem jak był tak jest.
Mechanik proponuję kolejną wymiane pompy hamulcowej tym razem na nową (220 zł + robota) i koszta rosną.
Ma ktoś jakąś radę co sprawdzić, zrobić ?

Dodam jeszcze, że przy uruchomionym silniku gdy wcisnę pedał hamulca opada on bardzo powoli na dół a powinien chyba stać w miejscu.

Ostatnia edycja:

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG
To mechanicy o tym nie wiedzą ?
Byłem już z tym u trzech i wszyscy odpowietrzali tą metodą.

Dlaczego po odpowierzeniu jest przez kilka dni dobrze tak jak powinno być pedał bierze od góry a potem się układ zapowietrza ?
Dlaczego powietrze zbiera sie tylko w lewym tylnim cyliderku ?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Ci mechanicy u których byłeś nie mają odpowiedniego sprzętu.
Do następnego jak pojedziesz zapytaj najpierw o sprzęt do tego typu operacji.

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG
To skąd bierze się powietrze w układzie jeśli po odpowierzeniu go tam nie ma a po kilku dniach już jest ?

Mechanik twierdzi, że to wina pompy.

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Czyli trafiłem dokładnie w Ciebie. Skąd użytkownik samochodu może wiedzieć jak odpowietrzyć hamulce ? Z wyżej wymienionych sposobów
znasz tylko jeden o pozostałych nawet nie słyszałeś i co najgorsze nic do Ciebie nie dociera..

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG
Słuchaj kolego, myśl sobie co chcesz ja napisałem Ci jak jest.
Zadałem pytanie a ty nie umiesz na nie odpowiedzieć, poza tym obrażasz mechanika a zapewniam Cię, że nie jest to jakiś Mietek, który naprawia auta u siebie w szopie tylko normalny warsztat z serwisem. Pytanie zadałem, bo lubię wiedzieć o co chodzi a nie pojechać do warsztatu i powiedzieć, że mają mi to odpowietrzyć innym sposobem, bo tak będzie dobrze i już. Poza tym myśląc logicznie to jeśli w układzie po odpowietrzeniu nie ma tego powietrza (hamulec bierze od samej góry) to jakim cudem inna metoda odpowietrzania spowoduje, że układ sie uszczelni ?
Widzę że niektórzy mają problem z logiczym myśleniem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A mnie bardziej interesuje dlaczego ABS się uruchamia ? Metoda ciśnieniowa czy podciśnieniowa jest świetna ale ... nie sadze że w tym przypadku .

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Może być taka sytuacja, że masz bardzo mocno zużyte okładziny szczęk hamulcowych lub bębny tego koła lub wadliwie działający samoregulator. Wtedy cylinderek hamulcowy wykonuje bardzo duży skok i przy lekkiej nieszczelności (na uszczelnieniach tłoczków) będzie zasysał powietrze, choć nie będzie żadnych wycieków płynu.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Z powodu różnicy prędkości kół. To jedno zapowietrzone nie hamuje. Ad Marek.
To już nie z atmosfery. Ad mechanik.k

Do góry Bottom