• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B4, zapowietrzające się hamulce.

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG
Witam, może wy mi pomożecie rozwiązać ten problem.
Chodzi o to że w moim Passacie B4 1,9TDI, ciągle zapowietrzają się hamulce. Powietrze zbiera się tylko w lewym tylnim cylinderku.
Odpowietrzenie układu pomaga tylko na ok. tydzień potem pedał jest miękki i wpada do końca w podłogę i złącza się ABS nawet przy lekkim hamowaniu.

Teraz napisze co było wymienione:
- cylinderki tył 2 szt,
- zaciski przód były zregerenowane (nie puszczają)
- został zmieniony cały komplet (serwo, pompa hamulcowa, pompa ABS) na używane podobno całkowicie sprawne.
-nowy płyn hamucowy + odpowierzenie układu.
Nigdzie nie widać żadnych wycieków.

Wydałem już na to ponad 600 zł a problem jak był tak jest.
Mechanik proponuję kolejną wymiane pompy hamulcowej tym razem na nową (220 zł + robota) i koszta rosną.
Ma ktoś jakąś radę co sprawdzić, zrobić ?

Dodam jeszcze, że przy uruchomionym silniku gdy wcisnę pedał hamulca opada on bardzo powoli na dół a powinien chyba stać w miejscu.

Ostatnia edycja:

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
nie chce mi się teraz ,ale dla rozwiązania wątpliwości w środę wezmę telefon z aparatem do roboty i porobię fotki,paru autek,dosłownie przed chwilą robiłem przegląd pug-owi 406 był abs i był korektor który własnoręcznie rozruszałem bo słabe hamulce miał z tyłu,jestem pewien że abs absolutnie nie wyklucza korektora inna sprawa Electronic Brakeforce Distribution (w skrócie: EBD) to elektroniczny rozdział sił hamowania,wtedy jak najbardziej korektor jest zbędny.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
old - możesz przytoczyć to auto z ABS-em i korektorem . Marka.

MAN LE 180 2003 rok produkcji.
Auto z ABS-em i z korektorem siły hamowania. I proszę mi tu nie filozofować że to ciężarówka.:p
B4 jest na tyle starym samochodem że wcale bym się nie zdziwił gdyby miał i ABS i korektor siły hamowania. Najprościej wleźć pod spód i sprawdzić, a nie toczyć akademickie spory.

mati1904

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
STG
Nawet nie zwracałem uwagi czy u mnie jest korektor, ale żeby rozwiać wątpliwości poszedłem i sprawdziłem.
Kolektor w passku jest i znajduje sie po lewej stronie auta (blisko właśnie tego koła które się zapowietrza) zaraz przy samej belce.
Da się go jakoś sprawdzić ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Da jeśli chodzi zapowietrzanie.
Odpowietrzać przed nim- jeśli będzie powietrze to łapie je przed nim...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
wyżej a raczej na 2 stronie postów napisałem co zrobić, ale trzeba słuchać...
przecież nie dla jaj napisałem żeby do bagarka wrzucić 300kg - może przesadziłem ale ze 4 wory ziemniaków i odpowietrzyć wtedy, korektor a nie kolektor (bo koryguje)będzie otwarty na full i będzie miał największe siły hamowania na tył. Sprawdzić? Możesz odkręcić dźwignię od niego i sprawdzić czy chodzi...
Siły hamowania to możesz sprawdzić na SKP z odkręconą dźwignią: raz w pozycji dolnej i raz w pozycji górnej i wtedy będziesz wiedział po pomiarach czy funkcjonuje...

Do góry Bottom