• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5 1.8t AWT błąd 16486 p0102

boulie20

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam, ostatnio wymieniałem wtyczkę w swoim aucie od przepływki i po wymianie oraz podłączeniu zaczął wyskakiwać błąd:
16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low
P0102 - 35-00 - -
Kabelki podłączyłem tak samo jak były wcześniej, zmierzyłem napięcie na przewodach i pokazuje takie jakie powinno być w instrukcji którą znalazłem w internecie, przepływka została wcześniej wyczyszczona a wczoraj również podmieniona na inną ale dalej błąd się pokazuje. W programie vag-com przepływka pokazuje wartość 0,00 g/s. Nie mam pojęcia gdzie mogę dalej szukać przyczyny wszystkie bezpieczniki są całe oraz dolot jest szczelny.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
albo masz gdzies zwarcie z masa,albo gniazdo bezpiecznikow zasniedziale,wypalone,chyba ze komp klekl...?

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Po jakiego odcinales wtyczke?
Połączenia ładnie polutowane czy izolacja na skretke?
Przejścia od przepływki do sterownik sprawdzone?
Może sam sterownik już powiedział dobranoc po tych kombinacjach

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
98
Sprawdź czy przypadkiem nowe Piny nie są za bardzo rozszerzone ;)

boulie20

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Zmierzyłem napięcie na wtyczce i było wszystko ok. Wtyczkę starą odciąłem ponieważ była już nieźle zniszczona kupiłem nową wtyczkę z konektorkami kabelki przymocowałem do nich i zabezpieczyłem koszulkami termokurczliwymi i po tym zabiegu napięcie na wtyczce było również dobre. Sprawdzę jeszcze przejście do sterownika a sam sterownik jak można zdiagnozować? Innych błędów nie mam więc nie wiem czy to aby sterownik. Piny również posprawdzam jak nakszybciej.

boulie20

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Połączyłem masę z karoserii, sprawdziłem napięcie było ok po podłączeniu przeplywka ruszyła jednak błąd nadal ten sam się wyświetla...

boulie20

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Tak, pokazuje na postoju 3.90 do 4.00 g/s. Problem chyba rozwiązany pomyliłem przepływki i miałem włożona stara na nowej bledu nie ma jeszcze tylko pozostało mi sprawdzić co będzie jak podłącze masę z kabla który idzie w wiązce bo póki co mam podczepiona pod karoserię

boulie20

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Właśnie sprawdziłem na masie z wiązki również przepływka chodzi i nie ma bledow. Prawdopodobnie nowa wtyczkę źle poskładałem i taki był efekt. Zostało mi chyba podziękować wam za pomoc składać auto i jechać

Do góry Bottom