• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5 1.6 b falujące obroty

Zjawin Garaż

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Leśna
www.facebook.com
Witam was serdecznie. Mam mały problem gdzie już prawie go rozwiązałem ale podziele sie tą informacją...

Początkowy problem był taki ze silnik w Vw Passat B5 1.6 b na wtrysku nie trzymał obrotów a wachał sie między 1,5 -2 tys obr.

Podpiąłem vaga i nic mi nie pokazał tyko to ze różnica temperatury silnika a czujnika różniła sie o 14 stopni np na wskazówce pokazuje 90 a w programie 76 stopni .. ale zbagatelizowałem to i szukałem dalej...

po kilku próbach szukania i kombinowanie skupiłem sie na przepustnicy:

-przepływka OK

wyciągnieta wyczyszczona włożoona i zrobiona adaptacji ... :confused: coś sie stało?? tak

Wyskakuje błąd 533 Regulacja kontroli jałowego powietrza ... objaw?
- po odpaleniui silnik utrzymuje 940 obr/min ale po dodaniu gazu dalej trzyma sie początku 1,5 - 2 tys obr/min.

Postanowiłem zamówić nowy czujnik temperatu płynu chłodzącego, ze wzgledu na podane parametry z vaga i zatopionej wtyczce w oleju co mogło powodować zwarcie na obwodach.

Jutro dam znać jak poszło a do czasu wymiana licze na jakieś sugestie.

Zjawin Garaż

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Leśna
www.facebook.com
Rozłożyłem ręce:/// Po wymianie czujnika i odpaleniu auta obroty trzymały sie na 2 tys po czym spadły do 1.8tys i tak trzyma.. pedał gazu reaguje bardzo agresywnie, linka luźna, lewego nie ma na 101%, przepływka ok błędów brak... nie ma znaczenia ciepły czy zimny...

Ma ktoś jakis pomysł. ..??

może uszkodzona jest druga przepustnica... ??

makiusz10

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Birmingham-Lublin
Sprawdź sobie przewody podciśnieniowe od serwa (czarne twarde), zazwyczaj tam jest nieszczelność i łapie lewe powietrze.

Zjawin Garaż

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Leśna
www.facebook.com
Temat prawdopodobnie rozwiązany bo klient nie dał mi skończyć auta ... ostatnie podejrzenie padło na sonde, gdyż jej wartości podczas skanowania vagiem nie zmieniały sie ... :/ ale błędu nie wykazwyało.

makiusz10.. nie ma nigdzie nieszczelności.

Jak tylko coś sie dowiem co z tą sprawą wyszło dam znać.

Pozdro dla wszyskich :D

Do góry Bottom