Zjawin Garaż
Początkujący
Witam was serdecznie. Mam mały problem gdzie już prawie go rozwiązałem ale podziele sie tą informacją...
Początkowy problem był taki ze silnik w Vw Passat B5 1.6 b na wtrysku nie trzymał obrotów a wachał sie między 1,5 -2 tys obr.
Podpiąłem vaga i nic mi nie pokazał tyko to ze różnica temperatury silnika a czujnika różniła sie o 14 stopni np na wskazówce pokazuje 90 a w programie 76 stopni .. ale zbagatelizowałem to i szukałem dalej...
po kilku próbach szukania i kombinowanie skupiłem sie na przepustnicy:
-przepływka OK
wyciągnieta wyczyszczona włożoona i zrobiona adaptacji ...
coś sie stało?? tak
Wyskakuje błąd 533 Regulacja kontroli jałowego powietrza ... objaw?
- po odpaleniui silnik utrzymuje 940 obr/min ale po dodaniu gazu dalej trzyma sie początku 1,5 - 2 tys obr/min.
Postanowiłem zamówić nowy czujnik temperatu płynu chłodzącego, ze wzgledu na podane parametry z vaga i zatopionej wtyczce w oleju co mogło powodować zwarcie na obwodach.
Jutro dam znać jak poszło a do czasu wymiana licze na jakieś sugestie.
Początkowy problem był taki ze silnik w Vw Passat B5 1.6 b na wtrysku nie trzymał obrotów a wachał sie między 1,5 -2 tys obr.
Podpiąłem vaga i nic mi nie pokazał tyko to ze różnica temperatury silnika a czujnika różniła sie o 14 stopni np na wskazówce pokazuje 90 a w programie 76 stopni .. ale zbagatelizowałem to i szukałem dalej...
po kilku próbach szukania i kombinowanie skupiłem sie na przepustnicy:
-przepływka OK
wyciągnieta wyczyszczona włożoona i zrobiona adaptacji ...
coś sie stało?? tak Wyskakuje błąd 533 Regulacja kontroli jałowego powietrza ... objaw?
- po odpaleniui silnik utrzymuje 940 obr/min ale po dodaniu gazu dalej trzyma sie początku 1,5 - 2 tys obr/min.
Postanowiłem zamówić nowy czujnik temperatu płynu chłodzącego, ze wzgledu na podane parametry z vaga i zatopionej wtyczce w oleju co mogło powodować zwarcie na obwodach.
Jutro dam znać jak poszło a do czasu wymiana licze na jakieś sugestie.