• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwne działanie silnika passat b5 1.6 po dłuższej jeździe.

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Witam Mam pytanie Posiadam Passata b5 1.6 AHL 101km. + gaz. Jestem użytkownikiem od pól roku i nigdy nic takiego się nie działo. Mianowicie wczoraj było gorąco koło 28 stopni postanowiłem pojechać passatem do Warszawy około 300km. Dojechałem bez problemu lecz problemu zaczeły się W centrum warszawy. Miałem do pokonania odcinek 9km i niestety był olbrzymi korek. Przez 40 min jechałem na biegu 1 i tylko sprzegło gaz i hamulec i tak przez 40 min. Aż nagle słupek silnika zaczoł drzeć cały tak jak na zepsutych poduszkach obroty broniły się jak mogły ale i tak spadły z 900 na 700 i jak chciałem jechać to strasznie cieżko mu to szło. jak by paliwo nie dochodziło ale tak jak pisałem mam gaz i benzyne i nie bylo znaczenia czy jechalem na tym czy na tym. zatrzymałem się na poboczu otworzyłem maskę i nic nie zauwżylem żadnych wycieków ani rozpiętych kostek wszystko ok na desce rozdzielczej też ok nic sie nie świecilo temperatura silnika w normie 90 stopni a płyny jak olej w normie. Więc ruszyłem znów dalej i przez 10min było ok ale pózniej znowu to samo. Powiem tak jak byłem w korku na 1 biegu dzialo się tak do samego celu ale jak już wjechalem na obwodnice i prędkość ruszyła w końcu to problem znikl. Dziś jeżdziłem też ok. Tylko pytanie ktoś też coś takiego miał ? co mogło być przyczyną ? wydaje mi się że zmeczyl się biedaczek temperatura duża korek długi prędkość zmieszna no nie wiem co sądzicie ?

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
W sródmieście w centrum Warszawy w godzinie szczytu raczej nie da się tego uniknąć ;] ale dzięki za poradę ;p Ale tak swoją drogą to coś poważnego mogło być czy raczej można uznać za normalne zachowanie i zapomnieć że coś takiego bylo i jechać dalej ?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
nie bylo paliwo w promocji? Czasem troche wody moze tak zrobic. Olej.klima... mozna wymieniac bez konca....czujniki ...sondy....

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a ja myślę że świeczki do wymiany, a nie szarpał? do wa-wy lepiej nie jeździć bo później do roboty jadę godzinę 3 przystanki autobusowe.:cool::D

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Znaczy kable maja 7 miesięcy musiał bym zobaczyć nocą czy nie ma dyskoteki. Co do świec to nie wiem od kad mam auto to nie wymieniłem właściciel twierdził że są prawie nowe. A gaz jak i benzyna tankuje tylko na BP zaufania stacja :)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Znaczy kable maja 7 miesięcy musiał bym zobaczyć nocą czy nie ma dyskoteki. Co do świec to nie wiem od kad mam auto to nie wymieniłem właściciel twierdził że są prawie nowe. A gaz jak i benzyna tankuje tylko na BP zaufania stacja :)
żebyś nie stracił zaufania do BP tak szybko jak nabrałeś...miałem przejścia z nimi i koleżka też, jednego dnia tankowaliśmy na tej samej stacji...

dar460

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Świece odkręcone sprawdzone i według mnie wyglądają ok. Właściciel poprzedni założył świece 1 elektrodowe firmy DENSO K20TT. wszystkie wyglądają podobnie więc spalają sie prawidłowo. Przewody napięcia zobacze jeszcze w nocy posikam wodą zobaczymy czy coś widać ;] W każdym bądz razie cos mu dolega bo zauważyłem lekkie falowania obrotów na biegu jałowym nie duże od 820-850 mniej wiecej ale są wyczuwalne.

A co do BP to co się stało paliwo brudne czy co doklanie ?? Z tego co mowił mi gazownik to polecal też bp jeżeli chodzi o gaz. Byłem na przeglądzie u gazownika wymieniał mi filtr fazy ciekłej i ten drugi co wymienia się żadziej i powiedzial mi że gaz jest dobry bo po roku filterek jest w stanie dobrym nie brudny itp.

Do góry Bottom