• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5 1.9 TDI AHU - problem ze światłami

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Witam. Dziś o dziwo wsiadam sobie do mojego Passeratti i co się dzieje ! Przekręcam światła na drogowe i:

- Prawe świeci się DROGOWE
- a lewe świeci się pozycyjne

Jak to możliwe ?
Czy w Passacie B5 3b2 jeżeli spali się np żarówka od drogowych to pali się wtedy zastępczo pozycyjne w czasie jazdy ? Czy coś potężnie się powaliło ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Masy nie ma i "zastępczo" prąd płynie przez żarówkę pozycyjnych...

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
A gdzie ta masa ? Wszystkie masy w passacie silnika są pod zbiornikiem płynu chłodniczego i są ok !

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Zapewne w lewej lampie.
W sumie nie wiem czy się orientujesz, że włączając drogowe pozycyjne też się świecą.
Może tylko żarówka spalona od drogowych w lewej lampie. Sprawdź czy włączając sygnał świetlny też się pozycyjna zapala w jednej lampie.

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
No po pracy sprawdzę czy żarówka od drogowych H7 się nie spaliła - ale pierwsze słyszę że na drogowych H7 włączonych pozycyjne W5W też się świecą jednocześnie :p:p ! Powaga ?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
W moim ostatnio spaliły się dwie żarówki mijania na raz, pierwsza rzecz to uderzyłem w bezpieczniki bo nie dawałem wiary że tak może być ale po chwili znalazłem prawdziwą usterkę, normalnie życie żarników co do sekundy chyba powyliczane.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
przecież pozycyjne swieci sie zawsze ze wszystkimi światłami,z mijania,z drogowym,z przeciwmgielnym

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
:) ee to w takim razie raczej na bank żarówka H7 ! a nie masa ! Byłem pewien że te światła świeca się tylko oddzielnie a nigdy razem. Sprawdzę o 15.30 jak wyjdę z roboty - żarówek mam z dwadzieścia w zapasie :p

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Żarówka wymieniona - faktycznie na krótkich pali się żarówka H7 oraz postojowa W5W naraz :)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Usterka stulecia... :facepalm:

Jakiś napiwek się należy chyba? :p

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
POWIEM CI TAK - ROZEBRAŁEM 1.9TDI cały i złożyłem - auto mam 6 lat - ale z elektryką mam tyle co Papierz z dupcz..niem :p Usterka stulecia :p dokładnie - masakra w życiu nie wiedziałem że te światła pala się naraz ! Moja wina :p ale dobrze że masy nie szukałem :p:p:p:p bo usterka by nam się rozrosła :p

Napiwek dla ciebie w każdej chwili - dzięki za pomoc :)

Mam jeszcze problem z drzwiami kierowcy i centralnym zamkiem ale strach pytać :p:p:p
Nie komunikował się z modułem komfortu ( zamykał drzwi ale nie zbroił zamek alarmu albo nie było czasem brzęczenia dzwonka jak światła zapalone, nie świeciła lampka dolnych drzwi ) - kupiłem nowy ale zamiennik CHIŃSKI z allegro za 55 zł. Wszystko wróciło do normy aż po około 6 miesiącach w zimę na mocnym mrozie nie umyłem auta !! Zamarzło w zamku coś aż tak że drzwi po zamknięciu dalej świeciły lampka na dole że są otwarte. Co dalej idzie auto nie widziało zamkniętych drzwi i nie dało się z pilota ich zamknąć ( oczywiście wszystkie zamykało za wyjątkiem kierowcy ). Z kluczyka jedynie po zamknięciu wszystkich z pilota. Jak odmarzł wszystko wróciło do normy aż do powiedzmy tydzień temu. Wszystko działa ale nie brzęczy dzwonek jak światła zapalone a drzwi otwarte oraz nie świeci lampka dola - centralny zamek działa poprawnie. Nie uruchamia również oświetlenia wnętrza. Od jakiegoś czasu myślę czy moduł komfortu jest ok ale wszystko inne działa poprawnie ( no może czasem szyby szaleją ale to niby coś na prowadnicach ). CZY ZAMEK CHIŃSKI TAK Słabo TRZYMA ? Co wy na to :p ?

Tak pobocznie

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
No liczę na to że to chińskie badziewie tylko a nie moduł komfortu ------ ostrzegali mnie że podziała z miesiąc ale nie wierzyłem że nawet chiński zamiennik może być taki wadliwy !! a pełno tego na allegro !

Do góry Bottom