• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5 2.8 automat czujnik halla

dexterinio

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Siedlce
Witam spotkał sie ktoś kiedyś z takim problemem w passacie bądź audi że wyskakuje błąd położenia wałka rozrządu a rozrząd jest odpowiednio ustawiony czujniki są sprawne jak , wiązka i sterownik. Bo za chiny ludowe nie wiem już czego się czepić

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
A może czujnik położenia wałka rozrządu już nawala?

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
pasek nie jest wyciągnięty ? tarcza z której czyta czujnik w porządku ?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Miałem identyczny przypadek w renault megane i okazało się że wtyczka sterownika była zalana wodą a ściślej ktoś jak lał płyn do spryskiwacza to rączka drżała i połowę aplikował na sterownik. Sprawdź łączenia na wtyczkach może coś znajdziesz?:)

misiek111121

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
no to chyba albo czujnik szwankuje albo komputer bo z kąś te złe dane bierze:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja mam audi a4 b5 1.6 i też mam błąd czujnika halla, ale na forum kiedyś powiedziano mi że to normalne gdy silnik jest zgaszony

dexterinio

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Siedlce
sterownik był sprawdzany co do samego czujnika to jest sprawny a błąd świeci w czasie jazdy, co do tego to samochód z tego co włąsciciel mi powiedział sprowadził go w 2002r z niemiec po wypadku został uderzony w bok i skrzynia biegów została w tedy uszkodzona od tego momentu jak go naprawił świeci się błąd i jak postoi całą noc samochód to akumulator pada, więc coś musi ciągnąć strasznie duży pobór gdy samochód jest wyłączony staram sie to zlokalizować, i istnieje (tak mi sie wydaje) duże prawdopodobieństwo że jak znajde przyczyne rozładowywania aku to nie będzie już błędu ale to tylko chipoteza

misiek111121

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
A patrzałes na skrzyni czy jakis czujnik albo kostka nie została odłaczona moze jak wymieniali skrzynie to czegos nie podłaczyli.Moze nie byc sygnału i dlatego pali sie ta kontrolka.I sprawdz wszystko co na wyłaczonym silniku cały czas działa.Posprawdzaj przekaźniki moze ktorys sie skleił i czegoś nie wyłacza:)

dexterinio

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Siedlce
no właśnie będe zaczynał miernik cęgowy i sprawdzamy może akurat się trafi i uda sie zlikwidować

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
a skąd czyta czujnik położenia wału z koła zamachowego czy z wału ?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Czujnik jeżeli jest sprawny to na włączonym silniku nie powinien na kompie pokazywać błędu. Nie spotkałem się też żeby błąd czujnika świecił na desce. A to że akumulator ci siada to może być skutek nie skrzyni, napisz czym go diagnozujesz i jakie masz kody błędów? :)

Do góry Bottom