• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Meredes m272 v6 3.0 3.5

Danee

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Pacjent: E klasa w 211 2006r 3.0l v6 przebieg 270000
Mija już dobre pól roku odkąd zmagam się z tym silnikiem skończyły się pomysły a nerwy już dawno:) Mianowicie;
auto podczas jazdy z stałym gazem głównie w okolicy 90km/h i 1800-2000 obr zaczyna nierówno pracować, słychać buczenie tak jakby zaniki zapłonu na którymś cylindrze lub na połowie cylindrów, obroty skaczą o jakieś 100-200 obr/min, podczas delikatnego przyśpieszania objaw się nasila, auto nierówno przyśpiesza itp.
Na star diagnozie żadnych błędów. Przy pełnym gazie żadnych problemów, ma moc, nic nie przerywa.
Samochód już zakupiłem w takim stanie dodatkowo z instalacją gazową:
Aktualnie zrobione:
-Wypięta elektrycznie instalacja gazowa
-Nowa wiązka elektryczna silnika
-Podmieniane były czujniki; czujnik położenia wału, czujniki położenia walków, elektromagnesy od wariatorów zmiennych faz rozrządu wszytko z innego silnika
- ustawiony rozrząd( jeden wariator od wałka zaworów wydechowych był przestawiony o 1 ząbek+ nienapięta zębatka niwelująca luz)
-sprawdzona kompresja, jest ok
-sprawdzony kolektor ssący
-wycięte katalizatory
-kamerą inspekcyjną sprawdzona zębatka wałka wyrównoważającego -jest ok
-podmieniony przepływomierz
-sprawdzenie szczelności dolotu
-zęby wariatorów zmiennych faz rozrządu -ok
-podmieniane cewki z innego silnika
-nowe świece
Czy ktoś spotkał się już z takim problemem?
Jedyne co przychodzi mi na myśl to
-uszkodzony ecu silnika (zna ktoś jakiegoś elektronika co dobrze sprawdzi czy wszystko z nim ok?)
-wyciągnięty łańcuch rozrządu (chodź cały rozrząd wygląda na zmieniany a wszystkie znaki są idealnie w punktach.
Ktoś ma jakieś pomysły co może być przyczyną, co można jeszcze sprawdzić?

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
SD w łapki i w drogę i patrz na "liczniki błędów" to dowiesz się które cylindry niedomagają.

Danee

Początkujący
Punktów
0
Niestety licznik błędów podczas jazdy nie pokazał nic.
Odpiąłem również sondy a następnie jazda próbna ale nic to nie zmieniło, szarpanie, buczenie i falowanie obrotów występuje nadal.
Problem nasila się bardziej na rozgrzanym silniku niż na zimnym.
Ktoś ma jakieś pomysły?

Danee

Początkujący
Punktów
0
Winowajca sie prawdopodobnie znalazł-uszczelka pod glowica lub pęknięta glowica. W układzie chłodzenia wytwarza sie sie cisnienie ale tylko na rozgrzanym silniku i tylko pod obciążeniem, na postoju wszystko ok. Dziwna sprawa bo auto przejechało trasę 1000km z prędkościami 180-200 i płynu nie ubyło. Widocznie przepuszcza gdzies tylko w okolicach 2000 obr i dużym obciążeniu-dławieniu silnika. Pozostaje tylko kwestia która to uszczelka. Jakies patenty na sprawdzenie czy to prawa czy lewa? Nabicie cylindra ciśnieniem z kompresora ok 8 barów nie daje rezultatu, żadne bąbelki w układzie chłodzenia nie wypływają.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Może przepalilo ja między garnkami i dlatego płyn ok.

Sprawdź kompresję na cylindrach.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
. Pozostaje tylko kwestia która to uszczelka. Jakies patenty na sprawdzenie czy to prawa czy lewa?
wykręć wszystkie świece i porównaj i wygląd ,,być może zauważysz różnice .Maska wysoko w górę ,,obroty od 2000 i wsłuchaj w pracę każdej głowicy i jak Kolega Jarzi napisał --pomiar ciśnienia na cylindrach

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
ja osobiscie wymieniam obie ale ..... mogę sie mylic bo ja to juz stary jestem ....:oops:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
ja osobiscie wymieniam obie ale ..... mogę sie mylic bo ja to juz stary jestem ....:oops:
Twój staż i doświadczenie w tej konkretnej sytuacji wskazują na to że się nie mylisz ...jak już UPG to obie !!!

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Wymiana zawsze kpl. Aczkolwiek lubię wiedzieć na której czapce był problem.

Danee

Początkujący
Punktów
0
Kompresja byla sprawdzana i na wszystkich cylindrach było ok. Uszczelki nie mogło przedmuchać miedzy cylindrami bo w tym silniku jest miedzy nimi przerwa. Auto ogólnie zostało kupione tylko na dojazdy do pracy i "nie inwestuje tak w niego" dlatego chciałem zrobić tylko uszkodzoną stronę jednak nie udało mi sie określić która to. Dziś zdjąłem lewa głowice ale nic nie widać aby były gdzies przedmuchy. Jutro zdejmuje prawa i będę patrzył. Obawiam sie że może wogóle nie byc widoczne miejsce w którym przepuszczała uszczelka bo objawy występowały tylko w określonych warunkach. Świece wszystkie takie same bez żadnych różnic. Cylindry w kamerze inspekcyjnej wyglądały również wszystkie tak samo.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
...w jakim stanie jet powierzchnia samej głowicy ??

W układzie chłodzenia wytwarza sie sie cisnienie ale tylko na rozgrzanym silniku i tylko pod obciążeniem, na postoju wszystko ok.
..zawsze jak silnik jest rozgrzany ,ciśnienie układzie chłodzenia wzrasta ...czy wykonywałeś test na zawartość tlenku węgla w układzie chłodzenia .

Obawiam sie że może wogóle nie byc widoczne miejsce w którym przepuszczała uszczelka bo objawy występowały tylko w określonych warunkach
..uszczelka gładka ,równa nie przepalona ..a może powierzchnia głowicy pofalowana .odkształcona ..też to uwzględnij !

Ostatnia edycja:

Danee

Początkujący
Punktów
0
Druga głowica zdjęta i również wszystko wydaje sie byc ok. Głowice proste uszczelka nie wyglada nigdzie na uszkodzoną. Jutro jadą na sprawdzenie na gorąco i planowanie (jak będą ok). Co do Ciśnienia w układzie to wzrastało zdecydowanie do zbyt dużego ciśnienia. Węże robiły się bardzo bardzo twarde.

Danee

Początkujący
Punktów
0
Zwalilem głowice bo do układu chłodzenia dostawało sie ciśnienie i to dopiero po rozgrzaniu silnika. A drugim powodem jest to ze w aucie bylo juz srawdzane wszystko o czym mogłem tylko pomyslec. Klapy w kolektorze ssacym, bo tylko te przychodzą mi na myśl są sprawne, nie wyrobione na prowadnicach, działają. Z podpowiedzi znajomego moze być jeszcze krzywe kolo zamachowe z którego czujnik położenia walu sczytuje położenie i przy danych obrotach wpada w wibracje. Zobaczę jak wyjdą głowice i pooglądam cylindry czy gdzies nie widać jakiegoś pękniecia.

Swiety333

Nowy
Punktów
0
Cześć.
Parę lat minęło ale czy możesz mi kolego powiedzieć jaka ostatecznie była przyczyna? Pytam ponieważ mam identyczną sytuację i może byś mnie nakierował.
Z góry dzięki.

Do góry Bottom