• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5 lift 1.9 tdi 130 kM ciezko pali

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
problemem byl czujnik temperatury. po wymianie czujnika pali na dotyk. pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
Kolego Rashu a powiedz mi czy były objawy że czujnik źle wskazywał temperature?

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Tak jak pisałem u mnie problemem był też czujnik temperatury

P

PogotowieSamochodoweUK

Dzis mialem gofera TDI BXE I mimo dobrych wskazan czujnika byl on trafiony bo chyba przerywal podawanie sygnalu I na cieplym odpalenie graniczylo z cudem. Zrobilem Synchro, zarowki bo popalone (mimo ze uklad nie jest aktywny powyzej 5 stopni na dworze wiec nie mialo to znaczenia), odpielem rozrusznik I palilem na holu I nic.... Wkoncu wymienilem czujnik bedac pewnym ze to nic nie da bo przeciez wszystko wskazuje na to iz jest dobry I po problemie.
Oczywiscie przyrznelem fachure przed klientem ze wiedzialem ze to to chociaz strzelalem heheheh no bo jak moglem inaczej :D

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
wlasnie mialem teraz takiego tdi'ka bo ciezko palil, kurde wymienilem filtr i juz smiga ok, moze zajrzyj do fitra paliwa.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
"Kolego Rashu a powiedz mi czy były objawy że czujnik źle wskazywał temperature?"

ja to sie chyba kur... przewroce wkoncu....

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
"Kolego Rashu a powiedz mi czy były objawy że czujnik źle wskazywał temperature?"

ja to sie chyba kur... przewroce wkoncu....

Chodzi o czujnik temperatury zewnętrznej powietrza się domyślam? teraz dopiero to rozkminiłem, bo na początku myślałem o temperatury płynu i jak sie nagrzeje przez to gorzej pali... nie każdy jest obyty a pytam na przyszłość...

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Dzieki PogotowieSamochodweUK takiej odpowiedzi oczekiwałem, a nie tylko że żal.pl czy takie tam, obserwuje dużo tematów i jak coś chciał bym wiedziec dokładniej a że nie mam dużego doświadczenia i wiedzy to pytam, i głupo że są od razu takie reakcje...

dumping

Nowy
Punktów
0
-wokol auta totalna cisza I nasluchujesz

-wlaczasz zaplon, po uslyszeniu pompy gasisz

-wlaczas I wylaczasz do tej pory az nie bedziesz slyszal pompy przy kolejnym zalaczeniu zaplonu

-odpalasz....

Jesli po takim zabiegu odpali od strzala znaczy to ze w ukladzie nie ma paliwa po nocy I wczesniej ''nabijajac'' je uklad jest wydajny I odpala bez problemu.

Powodem jest oczysiscie zapowietrzanie sie wynikajace najczesciej z nieszczelnosci na filtrze lub przez uszkodzenie zaworka zwrotnego na filtrze (tu silniki bez podgrzewacza) lub na wezu zasilajacym (tu silniku z podgrzewaczem).

Sprawa prosta o tyle ze mozesz wpiac cisnieniomierz w uklad paliwowy przed zaworem zwrotnym lub przezroczysta rurke, lub wykorzystac moje wskazania I problem rozwiazany;)

Mam identyczny problem jak w temacie tylko, że ja to muszę kręcić ok. 20-30 sekund. Zdarza się, że auto stojąc w tym samym miejscu odpala od razu. Raz na 3-4 razy odpali bez problemu (czy nawet później po 6 godzinach), a 2-3 razy muszę kręcić. Gdy auto już zapali po 20-30 s. i wyłączę je od razu to wówczas bez problemu zapali. Tzn., że przyczyna może być związana z paliwem? Jeśli chodzi o czujnik płyny i przewody to wszystko jest ok.
Próbowałem odpalić auto jak wyżej, ale nic nie mogłem usłyszeć. Dużo razy tak muszę?
A jak wepnę przezroczysty wężyk to co to mi da?

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Jak wepniesz przezroczysty weżyk bedziesz widział czy w układzie masz paliwo i co za tym idzie czy układ sie niezapowietrza

rychulja

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
jak wszystko ok to pewnie zbyt mała dawa rozruchowa i na ciepłym są problemy :)

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
to co się rozjechało że za mała dawka startowa ?wtryski zapchane ? tak tylko pytam.

rychulja

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
w skrócie elementy się z przebiegiem eksploatują i org dawka jest zbyt mała. VCDS można trochę podgonić ale jak nie pomoże to trzeba zaglądać do sterownika.

dario88

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
https://t.me/pump_upp
t.me
Witam Panowie jak widać jestem tu nowy i witam was serdecznie , trochę temat odświeżę bo mam paska z silnikiem AWX na pompkach i tak mi sie dzieje jak w poście pierwszym ale po kolei
auto paliło na dotyk tylko czasem ( rzadko ) cos trza było parędziesiąt minut pokręcić i powoli łapał i załapywał ( jak by sie zapowietrzał ) potem bez problemu palił , ale czasem wyskoczył błąd rzadko ale jednak to błąd 17664 czujnik płynu chłodzącego podwójny z 4 pinami
patrząc na vaga wszystko ok różnica temperatur miedzy deska a vagiem około 10 stopni wiec jesli juz wyskakuje bład zwarcia tego czujnika do masy to kupie i wymienię i tak tez zrobiłem
kupiłem za jakieś 30 zł zamiennik i co po wymianie codziennie pierwszy rozruch to kręcenie rozrusznikiem dosc długo z 30 sekund i odpala jak by mu paliwo do baku schodziło a potem na dotyk
na nowym czujniku na vagu pokazuje 110stopni zaś na desce 90 po rozgrzaniu
a przed rozgrzaniem jak na desce wskazówka ruszyła sie to jest 50 stopni a na vagu 37 stopniC
i co na to powiecie , błędu nie wykazuje żadnego

czy może czujnik taki numer robic z tym paleniem ?

darekl74

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Korsze
W ASO kosztuje gdzieś 70 zł i masz pewność że oryginał i nie kupuj tanich zamienników bo szkoda czasu, nerwów i kasy.

dario88

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
https://t.me/pump_upp
t.me
Jutro wepnę stary na razie i zobaczę jaki efekt , bo na starym tylko czasem cos nie zagrało a na nowym non stop
wymiana to 10 min albo lepiej wypnę nowy i podepnę na czas rozruchu stary wtedy tez będzie wiadomo czy to to

Do góry Bottom