• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5 lift 1.9 tdi 130 kM ciezko pali

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
sprawdź ciśnienie na pompie wstępnej jak nie będzie to albo pompa wstępna albo w baku (jeśli jest) albo wtryski albo gumki albo głowica albo wszystkiego po trochu możesz wybierać :)

shakalek

Początkujący
Punktów
1
schodzi paliwo sprawdz na miarce oleju czy go nieprzybywa

bany801

Nowy
Punktów
0
Miasto
vilsbiburg
Witam, wydaje mi się że miałem podobnie, spróbuj postawić na pochyle, przodem w dół, dowiesz sie czy to problem leży w cofającym się paliwie,
Następna opcja synchronizacja rozrządu z wałem za pomocą VAGa
A jeśli chodzi o to co pisał kolega Ondraszek z tym rozrusznikiem może być prawda o ile jest dwumas.

Tak na marginesie czy posiada ktoś może chematy elektryczne do b5 fl 3B6 AVB, interesuje mnie dokładnie panel sterowania ogrzewaniem klimatronic, nie wiem jeszcze dlaczego ale problem jest z zasilaniem. Pozdrawiam

colka

Początkujący
Punktów
0
Sprawdź czy dochodzi napięcie na świece żarowe a później poszczególne świece ,może która spolona .

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Takie coś to sprawdził na samym początku :) rashu to nie płotka żeby to pominął

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
no wiec drodzy koledzy. auto wraca do mnie w poniedzialek i bede dalej z nim walczyl, o dziwo klient sie zapiera ze caly czas mu pali bez problemu. wiec na pierwszy rzut idzie czujnik temperatury. bo moze co jakis czas oszukiwac i stad te problemy. dzieki wszystkim za cenne porady:)

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
ja obstawiam pompę tandemową, albo uszczelniacze na pompkach

P

PogotowieSamochodoweUK

Panowie, tak czytam post po poscie I sory ale pierdo...cie takie farmazony ze az wstyd ze tu jestescie. Mam wrazenie ze nie macie zielonego pojecia o autach!

Sprawa1:
-w grupie VAG w silnikach TDI PD oraz TDI VP uklad podgrzewania komory spalania zalacza sie tylko I wylacznie
w temp ponizej 5 stopni za oknem po to aby wspomuc wieksza dawke ''zimowego rozruchu''

Sprawa2:
-no kur...a mac myslalem ze padne.... przeciez skoro po nakreceniu silnika ''pali od strzala'' I jedzie jak nalezy to co tu maja wtryski lejace (czyli zle rozpylajace a wrecz sikajace) albo boze swiety filtr paliwa!!!!????

I NA KONIEC:
-jesli synchronizacja rozrzadu (z zasady -3 do +3 pali od strzala) ma za znaczenie jesli po odpaleniu jest ok przy kolejnych startach?

Podobnie z pompa, ona nie ma nic do rzeczy bo tandem daje jedynie doladowanie cisnienia dla wtryskow.

Pompa zasilajaca/wstepna odpada bo jesli ona padnie to I tak pozniej problem nie zniknie I wciaz po zassaniu paliwa bedzie odpalac z wielkim olorem bo tandem nie majac cisnienia wstepnego nie nabije doladowania tak by rozpylanie bylo ok I poprostu wtryski zamias wtryskiwac beda ''wkapywac'' paliwo do komory spalania.

Kolego sprawdz to w nastempujacy sposob:

-wokol auta totalna cisza I nasluchujesz

-wlaczasz zaplon, po uslyszeniu pompy gasisz

-wlaczas I wylaczasz do tej pory az nie bedziesz slyszal pompy przy kolejnym zalaczeniu zaplonu

-odpalasz....

Jesli po takim zabiegu odpali od strzala znaczy to ze w ukladzie nie ma paliwa po nocy I wczesniej ''nabijajac'' je uklad jest wydajny I odpala bez problemu.

Powodem jest oczysiscie zapowietrzanie sie wynikajace najczesciej z nieszczelnosci na filtrze lub przez uszkodzenie zaworka zwrotnego na filtrze (tu silniki bez podgrzewacza) lub na wezu zasilajacym (tu silniku z podgrzewaczem).

Sprawa prosta o tyle ze mozesz wpiac cisnieniomierz w uklad paliwowy przed zaworem zwrotnym lub przezroczysta rurke, lub wykorzystac moje wskazania I problem rozwiazany;)

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
pogotowie twoj sposob "Kolego sprawdz to w nastempujacy sposob:

-wlaczas I wylaczasz do tej pory az nie bedziesz slyszal pompy przy kolejnym zalaczeniu zaplonu

-odpalasz...."

juz sprawdzalem i to nie jest to.

on mu pali teraz caly czas. czy rano czy wieczor wiec nie moze byc problemu z paliwem bo po nocy znowu by nie palil. a teraz pali wiec musi byc problem w czyms innym

P

PogotowieSamochodoweUK

Wiec wyglada na elektryke wtryskow czyli sterowanie zaplonem :(
Sprawdzales parametry w czasie nieudanych rozruchow? Cisnienie paliwa, predkosc obrotowa przy kreceniu I td?

P

PogotowieSamochodoweUK

Na vagu powinien byc mozliwy podglad w chwili rozruchu. Nie powiem ci jakie kanaly bo nie pamietam. Sprawdz opis kanalow na stronie ross tech I bedzie wiadomo ktory kanal do czego na silniku;)

A

autozibi

Panowie, tak czytam post po poscie I sory ale pierdo...cie takie farmazony ze az wstyd ze tu jestescie. Mam wrazenie ze nie macie zielonego pojecia o autach!

Sprawa1:
-w grupie VAG w silnikach TDI PD oraz TDI VP uklad podgrzewania komory spalania zalacza sie tylko I wylacznie
w temp ponizej 5 stopni za oknem po to aby wspomuc wieksza dawke ''zimowego rozruchu''

Sprawa2:
-no kur...a mac myslalem ze padne.... przeciez skoro po nakreceniu silnika ''pali od strzala'' I jedzie jak nalezy to co tu maja wtryski lejace (czyli zle rozpylajace a wrecz sikajace) albo boze swiety filtr paliwa!!!!????

I NA KONIEC:
-jesli synchronizacja rozrzadu (z zasady -3 do +3 pali od strzala) ma za znaczenie jesli po odpaleniu jest ok przy kolejnych startach?

Podobnie z pompa, ona nie ma nic do rzeczy bo tandem daje jedynie doladowanie cisnienia dla wtryskow.

Pompa zasilajaca/wstepna odpada bo jesli ona padnie to I tak pozniej problem nie zniknie I wciaz po zassaniu paliwa bedzie odpalac z wielkim olorem bo tandem nie majac cisnienia wstepnego nie nabije doladowania tak by rozpylanie bylo ok I poprostu wtryski zamias wtryskiwac beda ''wkapywac'' paliwo do komory spalania.

Kolego sprawdz to w nastempujacy sposob:

-odpalasz....

Jesli po takim zabiegu odpali od strzala znaczy to ze w ukladzie nie ma paliwa po nocy I wczesniej ''nabijajac'' je uklad jest wydajny I odpala bez problemu.

Powodem jest oczysiscie zapowietrzanie sie wynikajace najczesciej z nieszczelnosci na filtrze lub przez uszkodzenie zaworka zwrotnego na filtrze (tu silniki bez podgrzewacza) lub na wezu zasilajacym (tu silniku z podgrzewaczem).

Sprawa prosta o tyle ze mozesz wpiac cisnieniomierz w uklad paliwowy przed zaworem zwrotnym lub przezroczysta rurke, lub wykorzystac moje wskazania I problem rozwiazany;)

Wiesz co pogotowie ... już ci kiedyś pisałem , że wiedzę masz ale to nie znaczy że każdy ją musi mieć taką jak ty
to znaczy też , że nie musisz innych obrażać . To forum jest dla wszystkich !!!!!!!!!!!!!
Mają chłopaki pomysły to niech piszą . Po za tym na pewno są tematy gdzie na pewno też nie jesteś orłem .
Jednak najwięcej wulgaryzmów na tym forum używasz ty .
I nie obrażaj się bo to jest akurat prawda i każdy wpis można sprawdzić .
P.S. Jeżeli ci przeszkadzają inni to może czas zrobić forum motoryzacyjne dla głupich i dla mądrych lub tylko dla ciebie :)

P

PogotowieSamochodoweUK

No prosze cie.... zauwazyles ze wiekszosc pisze co im slina na jezyk przyniesie bez zastanowienia sie jak dziala dany uklad?
I robi sie cyrk typu:
-Mam problem bo auto nie pali
-Sprawdz cisnienie w oponach

A

autozibi

No prosze cie.... zauwazyles ze wiekszosc pisze co im slina na jezyk przyniesie bez zastanowienia sie jak dziala dany uklad?
I robi sie cyrk typu:
-Mam problem bo auto nie pali
-Sprawdz cisnienie w oponach

Tak wiem i niestety ilu forumowiczów tyle też wypowiedzi .
Ale to forum jest dla wszystkich ludzi ...
P.S. Błędem tego forum jest to , że zbiera się te punkty i dlatego wielu pisze nieważne czy dobrze czy źle .
Prześcigają się w wypowiedziach a nóż widelec ja dostanę punkta albo ktoś inny .
Według mnie powinny być punkty karne za głupie , bezsensowne wypowiedzi od moderatora .
Oczywiście jest to moje zdanie i nikt ze mną się nie musi zgodzić .
Jednak średniowiecze też już jest za nami i nikt za takie wypowiedzi nie traci rąk czy życia .
Pozdrawiam :)

GRZEGORZ JANYSZKA

Początkujący
Punktów
2
sprawdzales czy wszystkie swiece zarowe grzeją jak grzeją to sprawdz czy na pompie nie masz czujnika ktury odcina dopływ Paliwa moze on jest walnienty i sie zawiesza.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
przeciez 130ka jest na pompkach a nie na pompie vp

Do góry Bottom