• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5 tdi 2.5 V6 AKN bzyczenie turbo

Marcjano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łochów
Witam odkąd kupiłem paska niepokoi mnie dźwięk wydobywający się z pod maski, a jest to mój pierwszy diesel, mianowicie jest to taki zzzzzzzzzz równomiernie słyszalne z obrotami jak na wolnych tak i wysokich, z tym że na niskich trochę ciszej i rośnie w miarę obrotów.
Zapytałem miejscowego mechanika który stwierdził, że dźwięk ten pochodzi z turbiny i prawdopodobnie będzie niedługo do wymiany.
Dodam jeszcze że kilka dni temu zmieniłem olej na mobil 10w40 ale to nic nie zmieniło.
Ogólnie Passat na 1,2,3 biegu ciągnie w miarę powyżej 2 tys, zaś na 4,5,6 już nie tak zadowalająco wręcz muląco.
Macie koledzy może jakieś wytłumaczenie co do tego zjawiska, może komuś się coś takiego przytrafiło.Pozdrawiam Marcin

P

PogotowieSamochodoweUK

A turbina bzyka bzyk bzyk bzyk heheheeh

A na powaznie to V6 czy to benzyna czy diezel ma takie wlasnie bzyczenie jak by gdzies sie luzny lancuch krecil;)

Jak ci go muli to odepnij katalizator i przejedz sie bez wydechu;) Wrazenia dzwiekowe niezapomniane a i okaze sie czy przypadkiem przy wiekszej ilosci spalin cie sie nie dusi wydech.

Marcjano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łochów
Serdeczne dzięki kolego za szybką podpowiedz, skoro tak ma to ok, można powiedzieć że jeden problem z głowy.
Co do kata to nie pomyślałem o tym ale rzeczywiście tak zrobię, albo wytnę go całkowicie, raczej nie pogorszy to efektu prawda?

P

PogotowieSamochodoweUK

To znaczy ty mi tu na smierc i zycie nie ufaj bo ja nie slyszalem tego ''bzyczenia''!!! Najlepiej nagraj to i wrzuc na you tube. Jesli to ciche bzyczenie to tak, a jesli slychac to glosniej niz pompe wtryskowa to cos nie halo jest;)

Ja np u siebie katalizator w 1.9TDI mam wyciety:D i nic sie nie pogorszylo a wrecz lepiej oddycha, lzej wchodzi na obroty i mniej deczko pali.
Na przegladzie przechodzi bez przeciwskazan.

Moze troszke glosniej chodzic, ale u mnie wydech 3" wiec nie zauwazylem roznicy hehehe

Katalizator jak wytniesz to wspawaj tam normalna rure wydechowa czasem go nie wydlubuj.

A uzywany sprzedaj dostaniesz za niego minimum 250zl taniej nie oddawaj, te z V6 kosztyja od 250 do 360zl zalezy komu sprzedajesz!

Marcjano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łochów
spoko spoko nagram filmik więc będzie później do odsłuchu Pozdro

ok filmik już jest, mniej więcej w połowie filmiku dobrze słuchać ten dźwięk.
Co to jest?

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie to nie jest dzwiek ze zdrowego V6 TDI. Nie pamietam bydowy, ale czy tem jest lancuch od tylu miedzy walkami rozrzadu?
Brzmi to jak taki lancuch wg mnie.

Marcjano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łochów
niestety nie wiem co tam jest, w każdym razie jakieś dziwne te bzyykaaanie he he

Mega_mix

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Okolice Kielc
to nie łańcuch wałki są połączone kołami zębatymi, raczej to wydarte wałki i krzywki zaworowe, i nie otwiera zaworów prawidłowo brak tej mocy

Marcjano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łochów
Z tego co mówił poprzedni właściciel to wymieniał w kwietniu wałki i całą tą resztę wraz z paskiem rozrządu bo mu pasek pękł w drodze, kurcze no nie wiem co robić dalej czy zmykać z tm autkiem czy jak mam okazje go zamienić na BMW e38 ale też w tds i tak z deszczu pod rynnę

P

PogotowieSamochodoweUK

Na waki mi to nie brzmi, na popychacze tez nie. Zastanawia mnie jeszcze pompa wtryskowa. Obsluchaj dokladnie po zdjeciu pokrywy z ktorego miejsca ten dzwiek dochodzi. Pod autem tez obsluchaj.

Marcjano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łochów
najbardziej to w okolicach turbo ale wezmę kogoś kto mi trochę po gazuje i wsłucham się lepiej samemu to nie bardzo. Dam znaki co stwierdzę PZD

P

PogotowieSamochodoweUK

Jesli w okolicy turbo to moze to byc polamana ceramika katalizatora, ona lubi tak tez dzwieczyc. Jedyne co w turbo moze tak brzeczec to luzna geometria. Mozliwe ze np nit jakis wypadl z ktorejs lopatki i ona brzeczy. Ale najpierw sprawdz katalizator wyciagajac dziada i trzesca nim;)

Marcjano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łochów
ponownie JA he he he więc tak obsłuchałem ten silnik, ciężko stwierdzić skąd ten dźwięk ale moim skromnym uchem po dokładnej analizie jest to gdzieś z przodu silnika i od dołu i od góry to słychać nawet myślałem że w granicach pompy bodajże bo chyba znajduje się ona na przedzie z góry takie kwadratowe ?! nie wiem zgłupiałem już całkowicie.
Jutro wezmę się za wycinkę kata zobaczymy co będzie dalej. Puki co auto jeździ więc nie jest źle :p

dodam jeszcze że ogólnie silnik pracuje dobrze, cicho, bez jakiś dzwonień itd tylko te bzyczenie....

Irek409

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Otwock
Witam. Najpierw moim zdaniem sprawdz osprzet silnika-zdejmij pasek wielorowkowy i zapal samochod,jezeli dzwiek nie ustapi to sprawdz rozrzad-elementy wspulpracujace.Najpierw pozbadz sie tego dzwieku a nie bierzesz sie za katalizator!!

P

PogotowieSamochodoweUK

Ale katalizator byl podejzany jako brzeczydlo;)

Kolego z przodu od dolu masz pompe oleju napedzana lancuchem lub zembatkami w zaleznosci od kodu silnika.
Jesli cisnienie oleju spada jak sie silnik juz rozbuja to moze miec to wplyw na slabniecie bo rozrzad jest zalerzny w wiekszosci silnikow od cisnienia oleju.

Jedyna opcja to wpjac sie z miernikiem cisnienia i przejechac sie a to troche trudne bo czyjniki zadko maja tak dlugie weze zeby wejsc z nimi do kabiny i do tego zamknac maske :(

Zostaje jedynie pomiar cisnienia oleju na hamowni. Chodzi mi o to zeby silnik byl obciazony a nie jedynie gazowanie go na luzie.

Marcjano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łochów
Kolego PogotowieSamochodoweUK być może ma to jakiś sens! ponieważ z moich spostrzeżeń, jako że dość rzadko ostatnio poruszam się autem, a jedynie odpalam i przejeżdżam od 3 -10 km STWIERDZAM JASNO, moc jest odczuwalna na zimnym silniku, jeszcze na 3-ce fajnie ciągnie, a po rozgrzaniu czyli wejściu wskazówki w okolice 70-90"C już jest spadek mocy, dość spory, bynajmniej odczuwalny dla mnie laika w dieslu.
Do tej pory jeżdziłem samochodami z silnikami benz. od poj, 1500-5000ccm i nic takiego nie występowało, dla tego też obawiam się tego silnika patrząc na opinie użytkowników 2,5 V6 tdi w vw.
choć auto podoba mi sie za....ście to nie wiem czy go nie pogonić dalej.....
Co do oznaczenia silnika jest to AKN 2.5 V6 TDI 150Km z 2000r. przed liftem
Co jeszcze mogę dodać. Ostatnio wymieniłem olej, przed wymiana silnik strasznie (grał) brzęczało w nim i rzęziło. po wymianie ucichło i jest spoko.
Co prawda takich przypadków miałem już kilka chociaż by w ostatnim mitsubishi galant 2,5 V6
Olej wlałem Mobil 1 10W40 x1

A co do kata to i tak czy siak idzie do wycinki

Marcjano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łochów
Raczej wspomaganie to chyba nie ponieważ przy kręceniu kierownicą nie ma takiego efektu dźwiękowego.

Dzisiaj chciałem pozbyć się katalizatora, ja tu do niego się dobierać a tu zdziwko!!!! kata już nie ma, ktoś mnie ubiegł.
Więc on już odpada z podejrzanych

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
daj obroty na maxa i wyłacz kluczyk, zgaś silnik, jak turbina to przez chwilę będzie ją słychać po zgaszeniu

Do góry Bottom