• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b5

Dawidek

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich posiadam passata B5 z 96 roku i mam pewne problemy: 1.pierwszy taki ze nie chce sie grzać fotel kierowcy co trzeba zrobić ?
2. Drugi jest bardziej skomplikowany a wiec gdy zamykam centralek samochód lewe drzwi za kierowca nie chcą się zamknąć a wiec muszę palcem wciskać dzyndzel ale są momenty ze czasami załapie ale to bardzo rzadko.
3. świeci mi się kontrolka poduszki ( już sprawdzałem pod siedzeniem wszystko siedzi dobrze)

Wiec ktoś ma jakieś pomysły ?
Licze na wasza pomoc, moge tez oddać do elektryka ale wiecie pewnie on troche skasuje kasy ; ]

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie nawet lepiej dla silnika, tak jak ci wspominalem, ja u siebie nie mam egr, odmy i katalizatora, a jako mechanik syfu bym sobie pod maska nie robil:cool:

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
ok czyli zaslepke zostawiam :) mam nadzieje ze wkoncu uporam sie z tym moim samochodem .
kolego a jeszcze chcialem zapytac czy mozesz cos powiedziec o samochodzie toyota avensis d4d 2.0 2006 rok ?

P

PogotowieSamochodoweUK

Niec ci nie bede mowil bo nie mialem go, i moje zdanie to 100% subjektywna opinia podparta moim gustem, tak wiec nie wypowiem sie skoro jestem nastawiony anty do tego auta.

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
ok rozumiem .
niestety w zwiazku z moim paskiem nic nie zdziałałem podmieniałem czesci i nic sie nie zmieniło nadał jak był mułowaty tak jest :(
jeszcze jedno czy koła 17" 225.45 r17 mogą byc powodem az takiego spadku mocy ?.
umówiłem sie ze znajomym na zamiane kól z jego samochodu (195.65.r15) zeby zobaczyc czy to cos zmieni ale sadze ze tylko głowe mu zawracam miałem załozone swoje 15' i tak samo nie mial siły. zmienie jeszcze filtr paliwa niby jest przejechane ok 2500 ty km na tym filtrze ale moze to cos pomorze

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja mam u siebie przod 225/40/18 a tyl 245/35/18 i nie widze roznicy miedzy simowkami 205/55/16 chyli ori rozmiar:cool:Kolo nie ma tu znaczenia.

Filtr mozesz zatkac jednym niefartownym tankowaniem z dna zbiornika na stacji, wiec nie ma regoly na to. A czy recznie sprawdzales jak chodzi sztanga turbiny? Mianowicie czy ja paluchem popychales patrzac czy chodzi w calym zakresie? No i mozesz odlaczyc tez wazyk od gruchy zalozyc inny dlugi i ssac ustami patrzac czy sztanga pracuje. Mozliwe ze lopatki w zmiennej geometrii sie zakleily syfem. To kolejna z ''bez kosztopwnych'' opcji. Pozniej zostanie jedynie czyjnik cisnienia w dolocie ten przy scianie grodziowej na plastikowej rurze po prawej i wtryski, no i czy sprawdzales cisnienie oleju?

Jesli nie pompuje ci szklanek na zaworach (ale to bylo by slychac, walilo by ze 2 razy glosniej) to zawory otwieraja sie jak by chcialy a nie mogly z tad mniej powietrza sie dostaje lub jest problem z wywaleniem spalin.

Pojedz do kogos kto robi logi dynamiczne i moze je rozszyfrowac bo na moje oko to da sie twoja usterke (chodzi o ten konkretny model silnika) podlaczyc do niemal 10 lub wiecej rzeczy. A po odczytaniu logow dynamicznych mechanior powie ci co niedomaga i wtedy daj znac co jest przyczyna, bo moze to byc czyszczenie turbo, moze zapchany katalizator, a moze czujnik jakis. Bez dobrego rpzeszperu na VAGu nic sie nie dowiesz.

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
zmieniełem filtr paliwa niestety jest bez zmian .
nie sprawdzałem jak chodzi sztanga, jak ostygnie mi silnik to zobacze jeszcze do sztangi .
cisnienia oleju tez nie sprawdzałem
jak byłem u niby specjalisty u mnie w miescie to powiedział ze trzeba zostawic samochod , nic konkretnego nie powiedział i wzial tylko 150 zeta
umówiłem sie z elektronikiem na przyszły tydzien tym razem w innym miescie moze trafie wkoncu na normalnego fachowca :). musze cos z tym zrobic bo az szkoda takim jezdzic
te logi dynamiczne to taki jakby test drogowy " badanie komputerem w czasie jazdy " ?

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak jest badanie ogolnych parametrow oraz wydajnosci poszczegolnych ukladow w trakcie pracy na maksymalnym wytezeniu.

No bez zostawienia auta na badanie to nikt ci codow nie wywrozy;)

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
sprawdzałem ta sztange turbiny palcem da sie ja ruszyc (dosyc ciezko) ale tylko do góry i odrazu sama wraca do spodu .
jak zalozyłem wezyk próbowałem dmuchac czy wciagac powietrze ale nic nie zauwazyłem zeby cos sie dzialo

ja chetnie zostawie samochod tylko jak ja mowie dzien dobry a facet ze samochod trzeba zostawic na ok tydzien i ze to bedzie troche kosztowalo a nawet nie widział samochodu tylko tyle co powiedziałem o swoich spostrzezeniach

P

PogotowieSamochodoweUK

No to masz slabe ssanie hehehehe..... pewnie lopatki zapieczone skoro nie da sie zassac sztangi ustami, ale reki uciac nie dam. No takie powitanie na warsztacie pachnie naciagnieciem wg mnie. Albo koles jest zarobiony i nie ma czasu z tad by postawil twoje auto w kolejce do sprawdzenie;) Nie ma co oceniac tak na 100% ze ktos zly od razu jest.

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
powinienem wyczyscic turbine przed robieniem tych logów dynamicznych ?

ja z gory ludzi nie oceniam ale juz troche roznych poznałem w mojej okolicy i da sie wyczuc jak facet nie ma nawet jednego samochodu na warsztacie czy podwórku a mowi ze to bedzie dłuzsza zabawa i trzeba zostawic samochod bo teraz nie ma pilna robote :/

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
bylem u fachowca powiedzial ze wszystkie przewody podcisnienia sa do wymiany a przedewszystkim nie sa dobrze podłaczone .
sprawdzałęm jeszcze raz ta sztange turbiny u niego takim przyrzadem i chodzi naprawde ładnie wiec jeszcze posile sie o te przewody ale juz podłaczenie zostawie mechanikowi :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Bardzo mozliwe ze sa do wymiany, one (te oryginalne w szmacianym oplocie) nadaja sie do smieci juz po okolo 100k km. Ale ze sa zle podlaczone?????
Myslalem ze mowisz iz usterka nagle sie pojawila, a wiedze ze chyba kupiles to auto z ta usterka??

Przewody najlepiej zapodac silikonowe sa wytrzymale i nie reaguja na temp. W silniku VR5 gdzie mozna jajka smazyc (doslownie, to nie przenosnia) na pokrywie zaworow zdaja egzamin, podobnie w 1.8T i moim TDI, normalne gumowe, parcieja, pekaja, przecieraja sie, dostaja przedmuchow na laczeniach itp.

A co do samej turbiny i jej czyszczenia, warto bylo by to zrobic od tak poprostu zeby ja wyczyscic bo pewnie nigdy nie byla robiona jeszcze;) Wyjdzie to tylko i wylacznie na dobre. Ale to sie nie spiesz, znajdz 2 dni wolne i wtedy na spokojnie to ogarniesz robota prosta jak zmiana kola.

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
jak go kupiłem to zbierał sie jak szalony do 150 to dosłownie nie dalo sie odkleic od fotela tak wciskało .

róznica tzn mułowatosc pojawiła sie po pierwszej wizycie u mechanika teraz jak ten egr sie rozleciał pojechałem niby do speca .
powiedział ze trzeba samochod zostawic bo turbina sie rozpadła .ja samochod zabrałem i wziąlem sie sam za ta turbine z tym ze jesli chodzi o mnie to daje sobie głowe uciąć ze te wezyki które ja odczepiałem podczepiłem tam gdzie wczesniej były i zrobiłem to dobrze .
zauwazyłem ze sa w nie niezbyt dobrym stanie ale nie ze az takim złym . zobacze co bedzie po wymianie tych wezykow .
teraz mam troche wolnego wiec wezme sie za turbine .

powiedz mi jeszcze czy jest cos na co musze zwrocic szczegolna uwage przy czyszczeniu turbiny ?
chodzi mi przede wszystkim o rozebranie i zlozenie własciwe zebym cos nie sknocił :)
czy jest jakis srodek do czyszczenia jej w srodku ?czego moge uzyc ?czy sa jakies przeciwskazzania czego nie wolno stosowac ?

z góry sedeczne dzieki za podpowiedzi :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Wiec najlepiej zaopatrz sie w srodek do czyszczenia sprzegla i hamulcow no i jeden do czyszczenia egr firmy wynns. Ten do hebli to odtluszczasz i zmywa pierwsza warstwe syfu, ten do egr ropuszcza depozyty weglowe, lakiery, sadze i nagary olejowe.

Nie ma tam filozofii zadnej, jedynie co mozesz to przed odkreceniem kazdej czesci rob fotke jak jest zlozone i nastepnie skladaj jak na fotce. To na wypadek jak sie sie lopatki powysypuja hehehehe.... ale one sa takie same procz jednej sterujacej wiec nie ma obaw ze sie pomylisz.

Ogolnie praca bardzo prosta i nie ma ryzyka zadnego. Im bardziej rozbierzesz muszle w geometrii tym lepiej doczyscisz turbawke.

Nie dotykaj nakretek na walku wirnikow, niech cie to nie ciekawi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przukrecajac turbine mozesz uzyc jakiejsc pasty miedzy uszczelke a wydech i muszle turbo. Ale delkatnie tylko maznij, to sie ladnie rozplynie bo flansza przylega na gladko wrecz.

Co wiecej to nie dociagaj na hama srub od wydechu i do kolektore, z wyczuciem bo ciezko te szpilki wymienic.

Do wyjecia turbo musisz jedynie puche filtra wywalic i oslone silnika zeby ci sie w reke nie wbijala. Od spodu masz podpore ktorej nie widac a trzyma i nie bedziesz wiedzial co trzyma po mimo odkrecenia turbo od wydechu i kolektora;)

Nastepnie powrot oleju odkrec od bloku, tam przy turbo srubek nie riszaj bo jest tam uszczelka, natomiast przy bloku kruciec samo uszczelniajacy.

Klucze chyba 13, 10, 15, przedluzki grzechotka mala i duza, plaska 17 do rurki doprowadzajacej olej, 8 do zdjecia weza dolotowego, srubokret krzyzak i sio;)

Czas operacyjny to 1-2h jak sie jest wprawionym i robi sie to na zamowienie, na spokojnie okolo 5h. Pierwszy raz moze zajac kolo 10h nawet jak sie w polowie zniechecisz.

25pawel25

Bywalec
Punktów
0
Miasto
pulawy
wyjmowałem turbine przez ostatni miesiac chyba 25 razy wyjmuje ja w 20 minut z tym nie mam problemu . klucze zrobiłem sam bo np. spust oleju przy bloku jest ciezko odkrecic zwyklym wiec zrobiłem klucz z kawałka pręta "fi"12 i plaskownika 20-4 i gotowe tylko nie wiedziałem czym czyscic turbo i czy jest w srodku cos co moze mnie bardzo zaskoczyc .
mysle ze sobie poradze
dzieki za pomoc

Do góry Bottom