• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b6 2.0 Tdi 170km BMR praca na 3 cylindry

Niedzwiadek18

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam, mam problem z passatem b6 2.0 TDI oznaczenie BMR skrzynia dsg.
Passata kupiłem po Lekkiej kolizji z drzewem
przy silniku uszkodzony był kolektor ssący i przepustnica. Wymieniłem uszkodzone czesci i niestety silnik ma problemy z zapaleniem.... gdy jest zimny zapala tylko na "plaka" ii chodzi dosyć nierówno chyba na 3 cylindry, przy dodaniu gazu praca trochę się wyrównuje. Na liczniku swieci się check, dpf i miga kontrolka świec żarowych, silnik wkręca się tylko do Ok ~3tys obrotów i nie ma mocy. Po odpieciu czujnika temperatury paliwa, który znajduje się między filtrem paliwa a tandemem silnik ładnie zapala, ale dalej pracuje nierówno z objawami opisanymi powyżej.

Czasami zdążają się momenty, ze pracuje normalnie na 4 cylindry.

Zamieszczam filmik z bloków pomiarowych 013, 018, 023 oraz pracy silnika.

Aktualnie po skasowaniu wszystkich błędów zostaje tylko jeden z dpf 008194 IMG_8336.JPG

Dodam jeszcze, ze podmienialem dzisiaj pompowtryskiwacze i niestety jest tak samo.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Nie wpadło przypadkiem coś do silnika?? Hmmm?? Bo mam takie wrażenie. Zwal czapkę sprawdź wysokości tłoków, szczelność zaworów i będziesz wiedział. Wcześniej oczywiście możesz zmierzyć spręż.

Niedzwiadek18

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Raczej nic nie wpadło... noo chyba, ze kawałek plastiku z kolektora ssącego, ale wątpię bo zanim zamontowalwm nowy to zaglądałem do kanałów ssących. Zdejmowanie głowicy chciałbym zostawić na sam koniec. Jak tam zmierzyć sprezanie? Świece żarowe są pod pokrywa zaworów... jak zacznę kręcić silnikiem to wszystko będzie zalane olejem... czy się tym nie przejmować?

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
może listwa elektryczna na pompowtryski trafiona czasami piny niestroją

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
sprawdz fazy rozrządu ,i jak jest morzliwość to zapytaj się koleśa od którego kupiłeś auto ,czy tak na zimnym trudno palił .Naświetli usterke ,czy to po stłuczce ,czy przed ,sprubuj przed odpaleniem odpiąć czujnik temperatury chłodziwa i zobacz reakcje może tu jest problem

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
18434 / P2002 / 008194 - Bank filtrów cząstek 1: Wady
Możliwe symptomy
  • Aktywna lampka sygnalizacyjna awarii (MIL)
Możliwe przyczyny
  • Czujnik ciśnienia wyrzutu (G450) jest uszkodzony
  • Filtr cząstek oleju napędowego (DPF) jest uszkodzony
Możliwe rozwiązania
  • Sprawdzić / Wymienić czujnik ciśnienia wyrzutu (G450)
  • Filtr cząstek oleju napędowego (DPF)
    • Wykonaj regenerację awaryjną (patrz Specyfikacje!)
    • Sprawdź / wymień Filtr cząstek oleju napędowego (DPF

Możliwe przyczyny:

• Okablowanie i / lub połączeń do / z czujnika ciśnienia spalin (G450) wadliwe
  • Czujnik różnicy ciśnień (G450) jest uszkodzony
  • Przewody pomiędzy czujnikiem ciśnienia różnicowego (G450) i DPF są uszkodzone
  • Diesla Partiekel filtr (DPF) silnika wysokoprężnego jest uszkodzona / obj
Możliwe rozwiązania:
  • Sprawdź u sprzedawcy lub aktualizacji oprogramowania dla samochodu
  • Sprawdzić okablowanie i połączenia naprawa / z / do czujnika różnicy ciśnień (G450)
  • Sprawdzić / naprawy, węże i przyłącza węży z czujnika różnicy ciśnień (G450) oraz DPF
  • Okresowo (bloki wartość zmierzona) / wymienić ciśnienia różnicowego czujnika 1 (G450)
    • Sprawdź bloki pomiarowe
    • Czujnik różnicy ciśnień (G450) w warunkach wysokiego ciśnienia, odpowiednio. pod ciśnieniem (około 300 mbar) Testy
  • Diesel Particulate Filter (DPF)
    • DPF check loadfactor
      • BPW jak w kanale 068,2 wyższej niż zapory 60 gramów filtr cząstek stałych należy wymienić
    • jedzenie (sprawdzić i naprawić wszystkie inne możliwości pierwszych błędach! specyfikacji uwaga!) jest (awaryjnego) regenerację od
    • sprawdzić / wymienić filtr cząstek stałych (DPF)
Dodatkowe informacje:
  • Samochód jeździ głównie krótkie kawałki?
  • Czujnik różnicy ciśnień (G450) jest często częścią, zwłaszcza z Skoda (3U) i Passat (3B) Kody silnika BGW, BSS BWW. Wynikiem jest niepełna regeneracja
  • If (G450) należy wymienić, należy uzyskać oryginalny czujnik VAG i nie imitacji (zbyt wiele problemów z nim)
  • Diesel Particulate Filter = DPF
  • Awaryjnego regeneracja DPF
  • Skoda Superb (3U) i VW Passat (3B) (kod silnika: BGW, BSS, BWW) miał dostaw z czujnikiem ciśnienia fabrycznie wadliwy spalin (G450) i zmierzone wartości były spowodowane uszczelką przecieka błędne i powodowało niepoprawne wartości obliczone regeneracji filtra cząstek stałych i nieudanych prób
  • Czujnik ciśnienia różnicowego
  • Rejestrując nowy czujnik ciśnienia (G450)
  • Nie ignoruj tego błędu, w przeciwnym razie jest nieodwracalnie uszkodzony DPF

Niedzwiadek18

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Właśnie mam podejrzenia, ze coś się działo z silnikiem i poprzedni właściciel celowo rozbił samochód by na tym jakoś wyjść... wiec nawet nie dzwonię. Sprawdzę jeszcze rozrząd i może jakoś kompresje ? Jest na to jakaś konkretna procedura ? Żeby nie być cały w oleju ?

ms-auto

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kowary
Ja mam taki test na krzywe zawory: zdejmuje wałek i przez otwór świecy dmucham kompresorem, jeśli idzie w kolektory to odpowiedź jest wiadoma, a jak zacznie się kręcić znaczy że jest szczelny

Niedzwiadek18

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Panowie sprawa wyglada następująco : w komplecie podmieniający pompowtryskiwaczy była jedna sztuka trafiona, podmieniłem ją na jedna z moich starych, rozszczelnilem wydech zaraz za turbo i silnik ożył :) następnie wymieniłem komplet uszczelniaczy, śrub, i popychaczy pompowtryskiwaczy :) silnik chodzi dość dobrze :)

W sobotę wziąłem się za usunięcie DPF... i oto co ujrzałem :p IMG_8472.JPG IMG_8474.JPG
Dpf w większej czesci był dosłownie STOPIONY !

Po fizycznym usunięciu auto wyszło z trybu awaryjnego i zgasły kontrolki dpf i świec żarowych :)

Jest małe alee... brakuje mocy :( dodam, ze jeszcze nie usunąłem programowo dpf. Czy przez to sterownik może ograniczać moc?

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
Jak nie usuniesz z softu DPF nie bedzie miał mocy.
Dziwne ze kontorlka sie nie świeci.

Niedzwiadek18

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Na początku po wycięciu świeciła, ale przejechałem się trochę, puścił Czarnego bąka i kontrolki znikły a samochód wyrwał do przodu :)

Czujnik różnicy ciśnień pewnie widzi ze jest przelot- jakby czysty dpf, wiec dlaczego sterownik ma mi blokować moc?:/

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
Na to pytanie zapewne trafniej odpowie ktorys z naszych elektrykow.
Z tego co ja wiem soft musi byc zmieniony

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Oczywiście soft do zmiany. Komp widzi, że nie ma dpf.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Fajnie będzie jak zacznie lać ropę w pusty filtr...

Do góry Bottom