• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B6 2.0 TDI wymiana silnika

Patrykcrazys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Cześć.

Posiadam VW Passat B6 2.0 TDI z silnikiem o oznaczeniu BMA.
Silnik niestety uległ zatarciu. Chcę kupić drugi silnik najchętniej kompletny z osprzętem.
Czy mogę do samochodu gdzie obecnie siedzi silnik o oznaczeniu BMA założyć silnik BMP, który wydaje mi się bardzo podobny. Czy wszystko będzie współgrało? Czy trzeba by wymienić silnik wraz z komputerem sterującym?
Silnik BMP jest dużo popularniejszy co za tym idzie łatwiejszy do kupienia.
Przyglądając się tym dwóm silnikom wydaje mi się, że są one do siebie podobne, ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie więc proszę o Waszą pomoc, czy da się do obecnego BMA włożyć silnik o innym oznaczeniu i wszystko będzie hulać.

Pozdrawiam

Patrykcrazys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Sprawa wygląda tak, że mam do kupienia silnik BMP z osprzętem wraz z komputerem sterującym, kluczykiem, immobilizerem itp. i dlatego zastanawiam się, czy jeżeli zamontują silnik wraz z komputerem, czy to będzie chodzić.
Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że jeżeli wydaje mi się, że jeżeli wymienią silnik na komplet z osprzętem i komputerem to powinno to chodzić.
Zastanawia mnie też sprawa mocować silnika, czy będą pasować.

Ostatnia edycja:

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Teoretycznie jezeli kupisz silnik z kompletnym osprzetem i komputerem powinno byc wszystko cacy. Jedyna rzecz jaka mnie zastanawia to czy komputer bosha bedzie mogl byc wpiety w instalacje samochodu bez zadnych przerobek jezeli wczosniej byl siemens. Bo komputer ten nie tylko daje sygnaly na silnik ale i na inne czujniki czy systemy np pompe abs

Patrykcrazys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Sprzedawca powiedział, że może dorzucić wiązkę z BMP, ale właśnie ciekawe, czy systemy będą działać.
A jak wygląda sprawa z mocowaniem silnika? Będzie pasować?

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Wydaje mi sie ze powinny pasowac choc nie jestem pewny dolnej lapy silnika. Ale moze jest ktos na forum kto zna dobrze budowe tych dwoch jednostek i podpowie Ci lepiej

A co do komputera jak masz mozliwosc to wez komputer z tego silnika i podepnij pod instalacje istniejaca tylko nie podlaczaj duzej wtyczki tej co idzie do silnika tylko podepnij mala i sprawdz na komputerze jakie bledy sa. Jezeli pokaze Ci ze czujniki sa nie podlaczone lub zwarte do masy to musisz pruc instalacje i klasc nowa od silnika ktory chcesz wsadzic

Patrykcrazys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Dobrze by było, gdyby dało się założyć bez zmiany wiązki, bo z tym pewnie też jest sporo roboty.
Jeżeli wiedziałbym, że silnik będzie współpracował z moim DSG, pasowały mocowania itp. to nawet bym się nie zastanawiał i od razu go brał.

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Z DSG moze byc roznie. Mozliwe ze bedzie potrzeba wgrania nowej mapy pracy skrzyni. Choc moze sie okazac ze bedzie dzialac pieknie.

Mozesz poradzic sie w serwisie vw. Zadzwon moze do jakiegos autoryzowanego i jako malo znajacy sie klient zapytaj czy by przelozyli Ci silnik z takiego na taki ;-) oni Ci najlepiej powiedza wtedy czy to mozliwe i ile pracy trzeba w to wlozyc ;-) czasmi warto poudawac glupiego ;-)

Patrykcrazys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Szczerze mówić dzwoniłem rano :)
Próbowałem od dwóch różnych serwisów dowiedzieć się tego, ale niestety żaden nie udzielił mi odpowiedzi, ponieważ twierdzą, że oni nie mają takiej wiedzy a dla nich jeżeli jest BMA to wsadzone ma być BMA a co do zmiany na inny to niestety nie odpowiedzą mi na to pytanie.

Widzę, że to nie takie proste zmienić silnik na innym o innym oznaczeniu.
Ogólnie w moim silniku padło turbo i nie wiem jeszcze jak z wtryskami.
Stąd pomysł na zmianę na inny. Gdy szukałem silnika BMA to najkożystniejsza oferta jaką znalazłem to 3700zł z wymianą do tego wymiana oleju, płynów, rolek rozrządu wraz z paskiem i nabicie klimy. Do tego 3 msc gwarancji + koszty lawety 450zł. Ze starego silnika biorą osprzęt w tym turbo ( które u mnie jest niesprawne musiałbym kupić drugie) i wtryski ( czekam na sprawdzenie ich na stole ).

Co do silnika BMP - wstępny koszt silnika wraz z wysyłką na palecie, osprzętem, wiązką, immobilizerem, kluczykiem itp. to ok. 3000zł. Do tego dochodzi oczywiście koszty swapu w warsztacie u znajomego gdzie serwisuje samochód
i koszty oleju itp.

Teraz zastanawiam się, czy jeżeli okaże się, że moje wtryski są ok to, czy nie wybrać opcji wymiany na BMP i dokupić tej turbosprężarki. Na pewno to mniej pracy, ale koszty oczywiście większe, bo po swapie zostałby mi stary silnik, z którego można by odzyskać kilka części.

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Najrozsadniej byloby jakbys sprawdzil wtryski i kupil silnik taki jak powinienes miec seryjnie. Turbo nie kupuj nowego tylko oddaj do regeneracji. Jak kupisz bmp nigdy nie wiesz w jakim tak na prawde jest stanie a jak i tak musisz miec koszty to korzystaj ze swoich czesci ile tylko sie da ;-)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Kolego odpuść te kosztowne zabawy, chyba że masz w rodzinie MTM, czy Marek_S.

A

Anonymous123

I powiedz mi, ze to wszystko po to żeby zaoszczędzić 1000 zl. Żal. Ja ogólnie ogarniam różne tematy ale czegos takiego bym sie nie podjął bo jest to poprostu głupie. Tu siemens, tam Bosch, inna wiązka nie tylko od silnika ale rowniez zasilajaca sterownik, mocowania, nie wiadomo jak dsg. A jeszcze jak cos pójdzie nie tak to bedziesz bez auta pol roku. Totalny absurd to myslenie.

Do góry Bottom