• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B8 różnica odcieni.

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
101
Miasto
Piaski
Witam! Pacjent to moje prywatne auto . Passat B8 z 2018r. Parę dni temu odebrałem go po naprawie w ASO ( malowany był zderzak tylny i błotnik prawy tył.) Zauważyłem, że zderzak jest ciemniejszy od błotników, zarówno lewego nie lakierowanego poza fabryką jak i prawego. Kolor to szary pirit metalic. Wcześniej wydaje mi się różnic nie było ( nie zwracałem w sumie na to uwagi).
Pytanie do lakierników?? Czy plastikowy zderzak zawsze będzie się różnił ze względu na inne układania się ziarna, czy jednak jakby lakiernik się postarał różnicy nie będzie??
Samoch. mam od nowości i nie był wcześniej lakierowany poza fabryką.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Teoretycznie lakier może mieć inny odcień na plastiku. Mimo wszystko sąsiednie elementy powinny być cieniowane, wtedy nie powinno być różnicy w odcieniu.
Widocznie serwis tego nie zrobił, tylko polakierował naprawianie elementy.
Dodam że różne odcienie srebrnego i szarego są trudne w doborze.

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
101
Miasto
Piaski
Błotnik naprawiany od reszt się nie odróżnia, tylko zderzak z obu stron tak samo. Powiedzieli,że zderzaka się nie cieniuje

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Podejrzewam że zderzak był malowany cały.
Jeśli tak to sąsiednie elementy powinny być cieniowane.

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Kolega Iredo pisze madrze i dobrze.Sasiednie elementy powinny byc cieniowane i niebyloby problemu.Powodow moze byc jeszcze kilka innych np: na zderzak niepolozyli podkladu,baza dorabiana pozniej niz na blotnik(moze ktos pomylil odcien).Ogolnie powinno byc cieniowane.Wtedy bylo by git.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
No i należy jeszcze pamiętać o mleczku do cieniowania pod bazę, wtedy baza lepiej się kładzie na podłoże i nie wychodzi różnica w ziarnie. Chodzi o to żeby baza położona na stary lakier i na podklad wyglądała identycznie.
Ale to już tylko takie lakiernicze szczegóły.

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
101
Miasto
Piaski
Reklamację przyjęli. Przyjedzie technik od doboru lakierów i będą dobierać odcień zderzak pod resztę. takie procedur ich wewnętrzne. Jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem dopiero wtedy tak robią.

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Czyli tak jak poprzednio. Kolor dobrany nie pomalowany może wyglądać całkiem inaczej po pomalowaniu. Albo trafia albo nie, najpewniej skończą na cieniowaniu, albo będą Ciebie zbywać :D

Do góry Bottom