• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat CC 2.0 TDI skrzynia 6 DSG Szarpanie

scu

SuperMechanior
Punktów
3
Witam mam problem z Passatem CC 2.0 TDI 140KM skrzynia DSG 6 biegowa podczas raptownego przyspieszenia auto dziwnie szarpie podczas przełączania biegów dodam że sprzęgło wymienione olej też wymieniony dwumasa co może być powodem ktoś wie?

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Ja obstawiam na silnik autor nie określił się jasno czy szarpie jest w momencie zmiany biegów czy jak to napisał podczas rozpędzania. Bo obciążony silnik np pod górkę jadąc na jednym biegu będzie szarpał a nie skrzynia.
Jeśli podczas zmiany biegów szarpie to patrzeć napięcia zaworów 1 i 2 i zobaczyć w parametrach rzeczywistych wykresy graficzne napięcia powinny się przecinać na wykresie w połowie skali przy spokojnej jeździe. Jeden zawór otwiera się płynnie liniowo a drugi zamyka. Punkt przecięcia na środku. A jak nie to mechatronike do sprawdzenia. Pewnie zawory k1 k2 i Main pressure

scu

SuperMechanior
Punktów
3
Sprzęgło na 100% jest dobrze ustawione, co do mechatroniki to gość co regeneruje takie rzeczy powiedział nam ze powinny wyskakiwać jakieś błędy w skrzyni po podłączeniu komputera a ich nie ma i nie wiemy czy to na 100 % mechatronika. Ten objaw był już na starym sprzęgle i nic po wymianie sprzęgła i adaptacji jego nie pomogło. Dodam ze dzieje się to jak sprzęgło przekroczy 80 stopni na zimnym jest ok

Ja obstawiam na silnik autor nie określił się jasno czy szarpie jest w momencie zmiany biegów czy jak to napisał podczas rozpędzania. Bo obciążony silnik np pod górkę jadąc na jednym biegu będzie szarpał a nie skrzynia.
Jeśli podczas zmiany biegów szarpie to patrzeć napięcia zaworów 1 i 2 i zobaczyć w parametrach rzeczywistych wykresy graficzne napięcia powinny się przecinać na wykresie w połowie skali przy spokojnej jeździe. Jeden zawór otwiera się płynnie liniowo a drugi zamyka. Punkt przecięcia na środku. A jak nie to mechatronike do sprawdzenia. Pewnie zawory k1 k2 i Main pressure
Szarpie tak jak pisze na każdym biegu jak się nagrzeje tylko gdy dodaje gazu

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jeśli się nie mylę,nie wiem,której generacji ta skrzynia jest,w tych nowszych spadł komfort zmiany biegów,potrafią szarpać gdy komputer ,,wyczuje,,zagrożenie uszkodzenia sprzęgieł,dzieje się to zazwyczaj podczas niemrawej jazdy pod górę,lub wolnego ruszania pod jakiś podjazd.Natomiast układ wtryskowy też jest wymieniany jako możliwa przyczyna szarpania.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
W przyszłym miesiącu będę miał przystawkę do dsg będę mógł sprawdzić E2D4DCAA-418C-4858-8587-FD339F2E24C6.jpeg Chociaż nadal uważam ze zacznij od spr silnika

Do góry Bottom