• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pasta do czyszczenia rąk

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Używam pasty Fast Orange, i niestety czasami ciężko sobie radzi z bardzo dużymi zabrudzeniami.
Ale znalazłem na to rozwiązanie. Przed rozpoczęciem prac smaruję sobie ręce chyba najtańszym kremem do rąk (nawet ładnie pachnie). Po takim zabiegu nawet fast orange radzi sobie z zabrudzeniami z ropy,syfu z egr itd.
Brud schodzi po pierwszym myciu, gdzie normalnie trzeba było 2-3 razy minimum.
A tak wygląda ta magiczna tubka :)

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
ja używam mało znanej marki pasty BHP Fachowiec ale mogę ją z czystym sumieniem i rękoma powiedzieć:)

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
My używamy 4maxa czerwonego z IC a na zabrudzenia z diesela najlepsza jest ropa i dopiero później pasta.

TomekO

Nowy
Punktów
0
ja też używałem pasty Dreumex i dobrze się sprawdziła. Ostatnio zamówiliśmy nawet specjalne chusteczki mokre do takiego użytku przy miejscu pracy - zobaczymy jak się sprawdzą

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Dreumex Plus 4,5L + dozownik 115zł rewelacja, nie zamienię na inną pastę. Pracuje głównie bez rękawiczek i myje świetnie.

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Ja używam pasty żółtej BHP Americol, wszystko ładnie zmywa z rąk i jest przyjazna dla skóry.

Załączniki

• pasta-bhp-americol-500ml.jpg
    pasta-bhp-americol-500ml.jpg
    15,4 KB · Wyświetleń: 3

marewel

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Tromso
www.youtube.com
Kombinujecie jak koń pod górę,4max wertelile i kager to ta sama bardzo dobra i tania pasta.
Nowy wutrh i stary to 2 rożne pasty,nowy jest ekologiczny i do dupy.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Też mam wrażenie że kager i 4max to ta sama pasta która różni się tylko kolorem. Aczkolwiek powiedziałbym że kager jest troszkę rzadszy, ale może to być tylko moje subiektywne odczucie. Ostatnio robiłem zakupy i wziąłem do testów trzy pasty. W kolejności od najtańszej wygląda to tak:
IMAG1615.jpg
Pasta piaskowa, więc podczas mycia trzeba sobie wybić z głowy delikatność i inne temu podobne farmazony. Za 500g zapłaciłem 2,08 PLN, w związku z czym nie spodziewałem się po niej żadnej rewelacji. Wbrew pozorom, pasta myje i to całkiem skutecznie, wiadomo, nie domyje zalezionego brudu, jak ktoś ma spękane dłonie, ale za tą cenę, to dla mnie rewelacja.
IMAG1616.jpg
Pasta oparta na mączce drzewnej, taki tańszy odpowiednik Meridy. (Podobno tańszy, nie sprawdzałem). Za 500ml zapłaciłem 6,30. Myć myje i nie drze rąk, tak jak pasty piaskowe. Aha, i jeszcze jeden plus, nazwa jakaś taka z niemiecka brzmiąca (a wiadomo że chemia z Niemiec jest najlepsza. Taka pasta to umyje ręce, zanim się ją na ręce nałoży).
IMAG1617.jpg
Sulima, no cóż.... Biorąc pod uwagę cenę tego specyfiku (10,46 PLN za 500 ml) to spodziewałem się że na widok tej pasty brud sam odpadnie. Niestety nie działa to w ten sposób. Zmywać zmywa, mniej więcej porównywalnie z innymi pastami, szału nie ma.

W związku z powyższym powiem tak:
Z racji ceny u mnie na warsztat wchodzi Solvik, jest tani i dobrze czyści, a z racji tego że jestem prosty cham ze wsi, ze skórą grubą jak opona w MAN-ie, to piasek mi nie przeszkadza. Ewentualnie zastanowię się nad zakupieniem dodatkowo, tej drugiej, Vauber Pro, na specjalne okazje. (Specjalne okazje, to takie, kiedy olej zacieknie mi pod koszulę, albo co gorsza w majty i muszę pod prysznicem atakować pastą swe alibababastrataratowe ciało).
Sulima to dla mnie porażka. W takiej cenie spodziewałem się naprawdę więcej.

Jeszcze jedna kwestia; Solvik jest pastą zwartą, jak się ją nabiera do ręki, to czuć masę. Jest taka jak mokry piasek. Zauważyłem że odruchowo biorę jej mniej niż np. 4maxa, czy kagera.

Do góry Bottom