• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 1.6 vti brak iskry

MariuszDębica

Początkujący
Punktów
4
Witam panowie ,partner 1.6 vti zdechł w trakcie jazdy -nie ma iskry
Rozrząd Ok cewki podmieniane, odpinane pojedynczo - bez zmian, czujnik położenia wału podmieniony na nowy diagbox pokazuje obroty przy kręceniu rozrusznikiem ,immo nie trzyma ,błędów brak ,w teście cewek każda jedna daje iskrę
Rozrząd sprawdzony na blokady ,bsm podmienialem
Sterownik moze
Paść w taki sposób ?
Auto ma lpg , mam diagboxa i ds150 oscyloskopu niestety nie mam
Jeśli by ktoś wiedział czego się przyczepić byłbym wdzięczny

MariuszDębica

Początkujący
Punktów
4
Tam chyba czyta obroty czujnik wału , czujniki od walka odpinalem obydwa i diagbox pokazuje coś koło 250obr przy kręceniu rozrusznikiem czujnik położenia wału podmienialem,na odpietym jest błąd , sproboje odłączyć jeszcze ster lpg

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Od czujnika wałka powinieneś mieć połowę tego co na wale, dokładnie odłącz instalke lpg

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1654
Tylko same wypięcie sterownika lpg nic ci nie da musisz zrobić zworki na wtyczce sterownika LPG odpowiedzialne za zasilanie wtryskiwaczy benzynowych.

to też może nic nie dać. jak montażysta wpinał się w oryginalną instalację na skrętki lub używał szybkozłączek.
może teraz wszystko zaśniedziało i nie łączy.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Kable z wtryskiwaczy benzynowych muszą być przecięte lub muszą mieć adapter do wtryskiwaczy bo sterownik z LPG musi dostawać cały czas sygnał z ECU na wtryskiwacze i on przełącza sygnał z wtryskiwaczy benzynowych na LPG. A patrzyłeś czy wtryskiwacze dostają sterowanie?

MariuszDębica

Początkujący
Punktów
4
Kable są przecięte i wlutowana jest wiązka do gazu - nie jest to zielone ani podejrzane , jutro to wywalę , co do wtrysków to jedynie tyle ze świece mokre i benzynę czuc jak się pokręci rozrusznikiem , sam wtryskiwacz benzyny mógłby jakieś zakłócenia robić żeby była taka sytuacja i brak błędu ?

MariuszDębica

Początkujący
Punktów
4
Wycięcie lpg nic nie dało , to
Pojedyncze zablokowanie ma być jak silnik nie pracuje ? Odpiolem czujniki wałków i nie wyrzuca zadnego błędu, gdy odepne położenia wału jest błąd i nie liczy obrotów zasilanie na czujnikach jest

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    3,1 MB · Wyświetleń: 15
Ostatnia edycja:

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Raczej na pewno rozrząd nie jest ok.
Gdybyś miał oscyloskop to byś to szybko zweryfikował.

MariuszDębica

Początkujący
Punktów
4
Na dole siedzi w dziurze , sprawdzałem kamerka

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    2,4 MB · Wyświetleń: 22

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Ok, ale czujniki czytają z reguły z jakiś impulsatorów - sprawdź jak to wygląda.
Tak jak mówiłem - oscyloskop. Ważny jest też odstęp czasowy między sygnałami z czujnika wałka i czujnika wału.
Jak coś będzie "nie w limicie" to sterownik nie poda iskry, ale obroty będzie liczył.

MariuszDębica

Początkujący
Punktów
4
Te koła na walkach z których czytają czujniki nie maja defektów, tam gdzie czujnik położenia wału tez wyglada ok
Zanim będę podmienial sterownik chciałem wykluczyć wszystko co
Prawdopodobne , dzięki za odzew panowie jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to proszę o sugestie

Do góry Bottom