• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206+ 1.4 2011 benzyna immo zwariowal po przeszczepie BSI

koloxxl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dortmund
Wiec od poczatku,
Wylutowalem eeprom 95160 z BSI i zrobilem dumpa (wielokkrotnie czytany i weryfikowany czyli dump jest ok).
Kupilem uzywane BSI z tymi samymi numerami seryjnymi wylutowalem z niego eeprom 95160 i zrobilem dumpa.
Wiec oryginalne zrzuty z obu BSI sa do dyspozycji.

Eprom z kupionego uzywanca wyczyscilem do FF i wgralem dumpa z mojego orginalnego BSI.
Wszystkie luty sprawdzilem pod mikroskopem i poskladalem do kupy. Po zamontowaniu do samochodu powitala mnie informacja na komputerze pokladowym "Anomalia w immobilajzerze". Auto kreci ale nie odpala, szyby nie dzialaja, pilot nie dziala. Na displayu od przebiegu pokazuje mi sie klucz serwisowy i 92000 km na ok. 5sek. Potem pokazuje wlasciwy przebieg 107000 km.

Mysle sobie nie jest zle wsadze orginalny BSI i po problemie.

Tu sie bardzo pomylilem, niestety samochod zachowuje sie tak samo z orginalnym BSI.
W orginale nic nie zmienialem, zostal tylko wyczytany i wlutowany z powrotem.

Wyciagnalem obydwa eepromy z obu BSI i sprawdzilem na mozliwe zmiany w kodzie.
W eepromach nie doszlo do zmiany kodu.
Na chwile obecna brak mi pomyslu co robic dalej.
Czy istnieje jakas procedura resetu immo? Lub cos w tym rodzaju.
Mysle ze do tego stanu doprowadzil flash z procesora gdyz chyba adresuje inaczej pamiec w eepromie.
Ma ktos mozliwosc sprawdzenia dumpow na przebieg, pin, wersja softu?
Niestety nie posiadam NY04?
Serdeczne pozdrowienia.
Moze ktos cos doradzi?

Dzieki

Załączniki

• dumpy.zip
    5,6 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnia edycja:

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Pin DGN8 VF32MKFTOBY010730 VIN?
Mnie z oryginalu pokazuje 1677721 ?
Oryginal dokupiony na klona to vin VF32M8HZA9Y051495?
A PIN KWJ5
Automatyczne połączenie postów:

Ch314 za 13 zl czyta i zapisuje swietnie to gowno 95160 i bez błędów. Jezeli zgrales i wgrales to samo i bsi sie wysypalo tzn ze masz chuj.wy programator. Zrob virgin i zapisz diagboxem na nowo konfiguracje i VIN i pin

Ostatnia edycja:

koloxxl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dortmund
Dzien dobry i dziekuje za odpowiedz.

Oryginal sie zgadza, VF32MKFTOBY010730 to wlasciwy VIN.
Immokiller 1.1 podaje mi ten sam PIN: DGN8 choc PSA calculator odwrotnie 8NGD.
Wskazuje to ze dane sa raczej ok.
Pytanie tylko, dlaczego auto nie chce ruszyc na oryginalnym BSI. W nim nie zostalo nic zmienione.
Samochod zostawilem na noc z odlaczonym akumulatorem i dzisiaj po poludniu zamontuje mu oryginalny BSI i zobacze jak sie bedzie zachowywal.
Dam znac co z tego wyszlo.
Osobiscie pracuje na Launch 431x pro, Diagboxa jeszcze nie mam, jak nie uda sie powrocic do ustawien pierwotnych robie cnotke i koduje wszystko na nowo oczywiscie uprzednio zalatwiajac Diagboxa..

Milego dnia.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
I nie ruszy ci ... jak kolega juz napisał virgin i dopisać. Powodzenia .

koloxxl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dortmund
Jestem po wygranej bitwie z peugeotem.

BSI wymienialem w celu czysto szkoleniowym. Po prostu byl czas wiec postanowilem poeksperymtowac.

Walka zostala wygrana i oba BSI funkcjonuja poprawnie. Nie musialem niczego kodowac na nowo.
Jednak istnieje procedura adaptacji BSI badz tez resetu zwal jak zwal.

Wiec o poczatku:

Peugeota kupilem tydzien temu dla mojej corki i postawilem go u mnie w warsztacie w celu doglebnych ogledzin i przygotowania do rejestracji. Corka ma w lutym urodziny wiec jest czas na eksperymenty.
Samochod posiada dwa kluczyki, jeden z pilotem "Master" i drugi rezerwowy "Slave"
Przedwczoraj mialem w warsztacie tylko "Slave" i tym kluczem probowalem uruchomic auto z wiadomym skutkiem.

Wczoraj po zabraniu klucza "Master" auto nadal nie chcialo odpalic. Ale po namysle odpialem akumulator i zostawilem na ok. 1 min.
Po podlaczeniu akumulatora tym razem nie wsiadalem do auta w celu odpalenia a postanowilem zamknac auto z pilota.
Auto sie nie zamknelo tylko wszystkie kierunkowskazy zaczely bardzo szybko migac na ok. 30 sekund i zgasly. Nacisnalem na pilocie otwieranie i historia sie powtorzyla.
Nacisnalem ponownie zamykanie, migacze mrugaja znowu i po chwili gasna, mysle sobie o co chodzi gdy nagle po ok. nastepnych 20-30 sekundach po zagasnieciu kierunkow slysze "KLAK" i centralny zamek zamknal samochod.
Wiec nacisnalem otwieranie, uslyszalem natychmiastowe "KLAK" i auto otwarte.
Mysle sobie dobrze to wyglada, wsiadam do auta i .... Auto odpalilo, wszystko dziala jak nalezy.
Mysle ze immo musial sie na nowo zaadoptowac i trwa to chwilke. Procedure adaptacji rozpoczal chyba centralny zamek.
Moze komus sie moja przygoda kiedys przyda.
Serdeczne dzieki za porady.
Pozdrowienia z szarego, nudnego, zalanego deszczem Dortmundu
Krzysztof

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
Przydatny materiał trzeba przyznac.Sam bym na to nie wpadł.

Do góry Bottom