• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 207 1.6 TDCI/HDI 80kw/109km szarpanie na jałowym

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Problem z autem jak w temacie jest taki, że np. po nocy (auto zimne) po uruchomieniu silnika wyraźnie odczuwalne są drgania (takie jakby czkawka) silnika, widoczne są one również na obrotomierzu i generalnie trzęsie całą budą. Jak się auto rozgrzeje to drgania ustępują (chociaż czasami jeszcze można odczuć je alej już nie tak mocno jak na zimnym). Auto przyjechało dzisiaj na fajrant więc odrabiam zadanie domowe na jutro.
Wstępnie co zrobiłem: oczywiście diagnostyka komputerowa i jazda testowa. Sterownik nie zarejestrował żadnych błędów, parametry pracy wszystkie w normie, czujniki temperatury OK, w momencie jak buja obrotami zauważyłem również falowanie ciśnienia w dolocie ale wiążę to właśnie ze zmianą obrotów, oczywiście również faluje przepływ powietrza zarejestrowany w przepływomierzu. Ostatnio miałem identyczny przypadek w jakimś 1.9 TDI z tym, że w tym tedeiku dodatkowo miałem zapisany błąd przeładowywania turbo i poszedłem tą drogą i faktycznie zmienna geometria w turbo to był jeden wielki zapieczony osad w pozycji otwartej na maksa, po wyczyszczeniu zmiennej auto już nie przeładowywało.
Wracając do P207 - gruszka od geometrii chodzi poprawnie, podczas jazdy testowej również ciśnienie bardzo ładnie pracowało zgodnie z zaleceniem sterownika więc na razie turbo wykluczam.
Jak teraz piszę ten wywód to przypomniało mi się, że w tym aucie jakieś 4-6 miesięcy temu był problem z workiem od Eolysa - był rozerwany i dłuższy czas DPF w tym wozidle jeździło na sucho i może faktycznie coś się zamuliło - np. EGR?
No i teraz się zastanawiam od czego tu jutro zacząć - czy rwać EGR (gówniane dojście) czy może atakować w ciemno przepływomierz - chociaż wartości w czasie jazdy były zgodne z zadanymi.
A może ktoś tutaj miał również taki przypadek i coś podpowie bo sobota krótka, fajnie by być szybko w domu :)

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Skupilbym sie na ukladzie paliwowym i egr.
Zrob przelewy jeszcze.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A właśnie, filtr wymieniony na nowy (wymieniałem przy okazji oleju pare miechów temu), przelewy też sprawdzałem całkiem niedawno, wszystko elegancko, wycieków paliwa również nie stwierdzono. Ja osobiście stawiam na coś z powietrzem ale nie wiem od czego zacząć aby się jak najmniej narobić. Jutro chyba wyjmę egr'a - mam przeczucie :)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A jeździłeś już nagrzanym czy zimnym? Nie ma przypadkiem "kangurka" przy ruszaniu na zimnym? Regulator paliwa jak najbardziej coś takiego może wyprawiać.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jeździłem i zimnym i nagrzanym, wystarczy leciutko dać gazu i obroty pięknie się stabilizuję, w czasie jazdy/ruszania czy to na zimnym czy na ciepłym nie ma żadnych objawów.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
anie zaczelo sie to po wymianie filtra paliwa? tak tylko gdybam powodzenia
o 13.00 do domu sobota ! ;)

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Egr wydłubany, Egr otwarty, EGR potraktowany ultradźwiękami, EGR włożony.
Auto chodzi ładnie, czekam na klienta, kasuję tysiaka i idę do domu.

Do góry Bottom