• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 1,6 hdi turbina

Mario 14

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
wschód
Witam zamontowałem nowa turbinę i słabo się zbiera parametry niby ok na wszelki wypadek podam
-obroty silnika 750
-strumień powietrza docelowy-208 mg/cykl, zmierzony-350mg/cykl
-ciśnienie atmosferyczne-988
-zmierzone ciśnienie-976
-ciśnienie doładowania-941
elektrozawór turbo-72%

parametry przy ok 4000 tys obr.
855 mg/cykl
424 mg/cykl
1247
2071
26%
chcę się upewnić czy parametry są ok,i ewentualnie problem morze stanowić zapchany kat.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Witam mam pytanko czy moze mi ktoś opisać bo sztangom sie reguluje cisnienie a zdezakiem ? Czy jak chce żeby turbo brało w czesniej czy puzniej (zaczynało ładować )to musze regulować zdezakiem ? A żeby ładował wiecej lub mniej to sztangom ? Prosze o pomoc
To się nadaję na usunięcie postu :)

Zbyniek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gorlice
Za dużo % po polsku pisać chcecie a wiedzy coś mało w zanadrzu macie już ustawione śmiga aż miło i tylko diagbox klucz 10 , 8 , śrubokręt i 30 min chociaz pierwszy raz to robiłem niektórzy sie nie mylą widzę w postach wyżej ;) dziekuje za pomoc pozdrawiam

Załączniki

• 20200420_135057.jpg
    20200420_135057.jpg
    4,5 MB · Wyświetleń: 34

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Odradzam bawienie regulacją sztangi a jeśli już jedź do warsztatu który ma o tym pojecie i zrobi to na prawdę dobrze ,po za tym z twoich podanych tutaj informacji nie ma pewności że to błąd złej geometrii .To że występuje przeładowanie przyczyn może być kilka .bez sensu jest od razu grzebanie ustawieniu sztangi Zaczął bym od podstaw sprawdzenie EGR, KATALIZATOR, FAP . To podstawy od których trzeba zacząć

Zbyniek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gorlice
Dzięki kolego egr jest wymieniony fap usunięty programowo i fizycznie kat jest czysty wydatek powietrza jest ok przepływa jest też ok auto trafiło domnie bo nie zbierało sie do 2 tys a na turbinie ktoś już grzebał bo nie było oryginalnych znaków ustawiłem tak jak na tym zdjeciu pokrywa sie z zadanym wiec chyba jest ok? Auto lepiej sie zbiera z doł ale jeszcze czuć ze po 2 tys jest dużo większy przyrost mocy ale jest lepiej niż było

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Czyli jeszcze pozostaje regulacja tylko delikatnie

Jak rozumiem całe podciśnienie sprawdziłeś już dokładnie łącznie z elektrozaworem bo skoro tak to pozostaje już rzeczywiście precyzyjna regulacja

Ostatnia edycja:

Zbyniek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gorlice
Tak pompa vacum sprawdzona zostały zmienione oringi bo sie śączyło pod nią i i wydatek podciśnienia tez wakumetrem zawór też i geometria też czysta niema żadnych błędów myślałem to już zostawić bo najbardziej zbliżona do zadanej, jeszcze przepone sprawdze czy przepustnice od gorącego powietrza nie lata bezwładnie bo to też mogło by zakłócić doładowanie jak by mechanizm był oderwany dzieki kolego

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Panowie pytanko. Bieg 3 1100obr gaz w podłogę. Zadane ciśnieni ok 2. 2 zmierzone powoli rośnie. Dochodzi do 2.2 gdzieś przy 2100obr. Ciągnę dalej obroty rosną ciśnienie zmierzone dochodzi do 2.4 później maleje. Turbo jest po regeneracji. Auto ciągnie ogólnie kiepsko. Zaczyna jechać po przekroczeniu 2 tys lecz to i tak nie jest to. Mam jeszcze jedną zagwostke. Jak wcisnę max gaz to podaje 65% położenia pedału przyspieszenia.
Automatyczne połączenie postów:

I zmierzony strumien też jest w granicach 360mg/suw

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom