• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 2.0hdi odpala i gasnie

Woojtass

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
6
Miasto
Radom
Witam. Tak jak w opisie, problem polega na tym że auto odpala chwilę pochodzi (30sekund) i gaśnie, zanika wtedy napięcie na pompę paliwa która jest w baku. żeby ponownie odpaliło trzeba odczekać ok. 2 minut i wtedy normalnie napięcie na pompę wraca i znowu sytuacja się zapetla. Auto odpali pochodzi 30sekund i z powrotem gaśnie. Wymieniłem już mudul ten pod kierownica i ten pod maską Ale bez żadnych efektów. Nie wygląda mi to na przerwę w wiazce dlatego że dzieje się to cyklicznie. A czasem nawet pochodzi kilka minut. Poświęciłem już wiele godzin na szukaniu usterki Ale niestety nie znam się aż tak bardzo na elektronice, a szkoda mi się poddawać i oddać klientowi nie zrobione auto. Może ktoś miał podobny problem lub wie czym to może być spowodowane.
Z góry dziekuje

martin531

Bywalec
Punktów
10
Nie wiem czy akurat w tym modelu występuje ale może to wina przekaźnika pompy paliwa. Styki mogą być skopcone i jak dostanie obciążenia to rozłącza obwód.

Woojtass

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
6
Miasto
Radom
Przekaźnik jest na stałe w bsi
Automatyczne połączenie postów:

Moduł jest wymieniony i dalej jest to samo

Ostatnia edycja:

Woojtass

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
6
Miasto
Radom
Immo nie blokuje, elektryk mi je ogarnol. Problem nie leży w pompie, tylko w zaniku prądu na pompie. Raczej malo prawdopodobne żeby dwa bsi miały te same nietypowe usterki. Problem musi byc w czyms innym tylko skonczyly mi sie pomysly

melas

SuperMechanior
Punktów
61
Miasto
WRZEŚNIA
Zmierz prąd jaki pobiera pompa przez cały czas jej pracy. Zobaczymy jakie obciążenie daje

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Posłuchaj diagboxa bo on juz ma doswiadczenie na Peugeotach.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Podaj moc i rocznik albo kod silnika
Automatyczne połączenie postów:

Np wg silnika 136koni pompa wchodzi w fuel additive control module gdzie on jest pod siedzeniem pasazera i komunikuje sie po linni van z bsi pod kierownica multifukcion control module 1

Ostatnia edycja:

Szczuran

Początkujący
Punktów
0
Możliwe że ma też blokadę która odcina paliwo gdy silnik zaczyna się przegrzewać bądź ma niski poziom oleju i któraś czujka padła i czyta jako problem

Macciej1

Uczestnik
Punktów
1
Sprawdzałeś ciśnienie na listwie?Jak będzie widział za wysokie to też odetnie.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Ja myślę ze trafna diagnoza może pomóc.

Woojtass

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
6
Miasto
Radom
Dziękuję Panowie za tak liczne podpowiedzi Ale na chwilę obecną musiałem odłożyć to auto na bok bo inne terminy gonią. Jak znajdę chwilę to na pewno wszystkie rady postaram się wykorzystać.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Miałem kiedyś podobny problem z fordem błędów brak a okazało się że czujnik temperatury spalin PDF na zimnym silniku pokazywał bardzo wysoką temperaturę ok 400 stopni i to powodowało wyłączanie silnika z względów bezpieczeństwa.

Do góry Bottom