• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307sw 2.0hdi kontrolka płynu chłodzącego

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Ja mam takie auto silnik RHR 2.0 HDi i tylko jedna świeca żarowa działa , nie chce mi się wymieniać jeszcze - jak to z szewcem . Ale z odpalaniem nie ma żadnych problemów. Co do kontrolki płynu , często świeci się gdy jest spalona dodatkowa grzałka elektryczna płynu chłodzącego , w magistrali wodnej wychodzącej z boku głowicy nad skrzynią biegów. Tak sobie Francuzi wymyślili że jak jest uszkodzoną to też może się świecić ta kontrolka. Co do zaworu EGR , za rurą od doładowania przed samą klapą gaszącą są przewody podciśnienia które od temperatury pękają i sypią takimi błędami , mało kto tam zagląda tylko wymieniają Turbo , EGR zawory a i tak nie działa . Przewody podciśnieniowe są wciśnięte w takim miejscu że byś się nie spodziewał ale jak prześledzisz drogę tych przewodów stojąc przed silnikiem to szybko znajdziesz .
Silnik RHR 2.0 a RHY 2.0 czy też jest w tym samym miejscu ta grzałka ? Bo mam ten sam problem czujnik poziomu cieczy wymieniony a mimo to co jakiś czas zapala się info o niskim stanie płynu mimo stanu prawidlowego

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Silnik RHR 2.0 a RHY 2.0 czy też jest w tym samym miejscu ta grzałka ? Bo mam ten sam problem czujnik poziomu cieczy wymieniony a mimo to co jakiś czas zapala się info o niskim stanie płynu mimo stanu prawidlowego
Z tego co kojarzę w tej starszej konstrukcji tego nie było , miła mniej mocy i nie potrzebuje dodatkowej grzałki.

M_G

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Bolesławiec
Aby wymienić świece w tym aucie trzeba rozebrac sporo rzeczy za silnikiem w tym egr
Zawór na zdjęciach jest z silników 8V 90/100KM a tu przecież świece są na wierzchu. Z tyłu, pod chłodnicą EGR są w silnikach 16V 136KM, ale tam jest elektryczny EGR

Do góry Bottom