• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podłączenie sterownika na stole VAG

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Siemka! Odrazu napiszę że robię to w celu nabywania doświadczenia.

Kiedyś miałem audi a3 2.0 fsi i był problem z kostką przy sterowniku. Ale nie było to takie oczywiste i kupiłem sterownik na podmianę. Oddałem do elektronika do skopiowania sterownika. Po podłączeniu do auta, wentylatory startują - ster uwalony. Kupiłem drugi udało się skopiować zapakowałem do auta, wymieniłem kostki z wiązkami i to tak w skrócie. Auto pojechało ja lżejszy o 1k bo kopiowanie po 500zł.

Do rzeczy :
W wolnej chwili w domu podłączyłem vcds pod sterownik - identyfikacja - próby programowania -1, próby udane -1
To biorę drugi ster, podłączam, łączy się - wywala kilka błedów związanych z brakiem komunikacji i kilka zwarcie z plusem.

Odpaliłem galletto, skopiowałem full bdm, operacja się powiodła. Oba sterowniki łączą się po vcds i wskazują te same błędy.

Czy przy takim kopiowaniu sterowników można skopiować jakieś błędy z poprzedniego sterownika?
Czy te błędy są normalne? Gdzieś wyczytałem że jak nie wiadomo czy sterownik nie jest uwalony to trzeba podłączyć na stole- racja to ?

14 - ilość znalezionych błędów. Oto one:

17580 - Czujnik kąta 2 napędu przepustnicy (G188)
P1172 - 002 - sygnał za mały
29702 - Czujnik NOX 1; zespół 1
U1006 - 008 - brak komunikacji
18038 - Czujnik położenia pedału przyśpieszenia (G79)
P1630 - 002 - sygnał za niski
18041 - Czujnik 2 położenia pedału przyśpieszenia (G185)
P1633 - 002 - sygnał za niski
19490 - Czujnik 2 temperatury zasysanego powietrza (G299)
P3034 - 002 - Sygnał za duży
17503 - Czujnik położenia klapy kolektora ssącego (G336)
P1095 - 001 - zwarcie z plusem - MIL zapalona
18057 - Magistrala danych układu napędowego
P1649 - 008 - brak informacji ze sterownika ABS
16497 - Czujnik 1 temperatury zasysanego powietrza (G42)
P0113 - 002 - sygnał za wysoki
18320 - Czujnik ciśnienia wzmacniacza siły hamowania (G294)
P1912 - 001 - zwarcie z plusem
17850 - Potencjometr zaworu recyrkulacji spalin (EGR) (G212)
P1442 - 001 - sygnał za wysoki
18044 - Magistrala danych układu napędowego
P1636 - 008 - brak informacji ze sterownika Airbag
18058 - Magistrala danych układu napędowego
P1650 - 008 - brak informacji z zestawu wskaźników
16455 - Czujnik temperatury zewnętrznej (G17)
P0071 - 002 - niezrozumiały sygnał
17698 - Czujnik temp. płynu chłodzącego na wyjściu z chłodnicy (G83)
P1290 - 002 - Sygnał za duży

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Czy przy takim kopiowaniu sterowników można skopiować jakieś błędy z poprzedniego sterownika?
Czy te błędy są normalne? Gdzieś wyczytałem że jak nie wiadomo czy sterownik nie jest uwalony to trzeba podłączyć na stole- racja to ?
He he, no dobre clonowanie blędów? Miałes na stole podłaczone do ECU te wszystkie czujniki? To się dziwisz ze sygnał nie zrozumiały ? Zeby na stole nie były te błedy :) to jeszcze potrzebujesz jakis symulator np.

Ecu MST-12000​

chyba że nie wiem o co pytasz albo ironizujesz że nie wiesz . Mieszkam teraz 30km od Ciebie, chetnie odpowiem na niektóre "zawiłe" tematy. Klonowanie - hmm też poniżej 500zł nie zejdę ale....
kto wie

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
W życiu bym nie wpadł wgl na taki pomysł jak klonowanie błędu gdyby nie to, że tydzień temu przyszedł do mnie klient i opowiedział historię z jego syna BMW. Auto pojechało do gościa co specjalizuje się w tej marce z usterka że nie odpala. Po pół roku auto wyjechało do innego elektronika na lawecie. Ten zakupił cały zestaw startowy i po kłopocie, podsumował że gdyby poprzednik nie skopiował sterownika z błędem to auto normalnie by paliło.
Dla mnie historia irracjonalna ale musiałem zapytać żeby zweryfikować.

Co do błędow absolutnie mnie nie dziwią, że sa braki sygnałów czy zbyt niskie. Dziwi mnie błąd zwarcia z plusem w opisie dla jednego błędu.

Jestem mocno zdziwiony że elektronik który mi robił ten sterownik kilkanaście miesięcy temu, nie podjął nawet próby sprawdzenia, a ewidentnie coś mu nie poszło.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
błąd zwarcia z plusem w opisie dla jednego błędu.
który konkretnie - zaznacz o Które P albo U CHODZI- to się odniosę
Opowiesci o klientach co to niby.... mam gdzies , interesuj a mnie tylko fakty analiza Istą z opisem. Sklonował npewnie z jakimś DTC Off a nie z błedem - moje zdanie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja tu tylko se poobserwuje. Bo się uczę na nowo

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
A propo BMW odpalę każde Cas, fem itp oprócz jak naraziw BDC2 po 2020 bez konieczności zestawy startwoego- z kluczami lub bez. Po kradzieży też .

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
P1095 - 001 - zwarcie z plusem - MIL zapalona
Automatyczne połączenie postów:

Ja się staram nie ruszać wogóle BMW ani Mercedesów jeżeli chodzi silniki i elektrykę.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
636
Miasto
Okolice Krakowa
Jeśli zrobiłeś klon to przerzuciłeś całą pamięć, łącznie z błędami. Żeby sprawdzić czy problem jest natury software'owej, musisz ten ster podłączyć do samochodu, usunąć błędy i sprawdzić czy ten konkretny wraca.

A

Anonymous123

A propo BMW odpalę każde Cas, fem itp oprócz jak naraziw BDC2 po 2020 bez konieczności zestawy startwoego- z kluczami lub bez. Po kradzieży też .
Też nie rozumiem tych zestawów startowych. Więcej z tym zabawy jak wymienić sam sterownik czy cas.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Jeśli zrobiłeś klon to przerzuciłeś całą pamięć, łącznie z błędami. Żeby sprawdzić czy problem jest natury software'owej, musisz ten ster podłączyć do samochodu, usunąć błędy i sprawdzić czy ten konkretny wraca.
Podłączenie jest nie wykonalne bo auta nie mam, a klient przyjeżdża raz w roku na olej :D

A czysto teoretycznie, przykładowo miałbym problem z softem. Co w takim przypadku ?

Też nie rozumiem tych zestawów startowych. Więcej z tym zabawy jak wymienić sam sterownik czy cas.
Ja chyba raz korzystałem. Jak człowiek nie ma pojęcia elektronicznego, to łatwiej mu będzie dzień rozbierać niż komuś płacić.

Do góry Bottom