• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

FIAT DOBLO 1.9 JTD 2003 Problem z BCM brak możliwości dodania kluczyków pilotów

Karizmo

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Łódź
ja to robię na stole po złacznu, jak się ma czym to się robi bez rozklejania jak się nie ma czym to trzeba rozkleić, proste.

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
ja to robię na stole po złacznu, jak się ma czym to się robi bez rozklejania jak się nie ma czym to trzeba rozkleić, proste.
Ok a podasz nazwe sprzetu ktorym to robisz podlaczenie pod piny can zasilania itd ogarne , chodzi mi sotware??? Kess jest potrzebny ???

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Prawdopodobnie masz cos z komutacja linii gdzieś są opisy jak przerobić elm, Program jest raczej niezawodny a tu zobacz co musisz zmienic

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Prawdopodobnie masz cos z komutacja linii gdzieś są opisy jak przerobić elm, Program jest raczej niezawodny a tu zobacz co musisz zmienic
Niestety cos jest wiazkami w moim aucie . Kable sprawne mam viakena, obdlinka i vgate na innych pojazdach dzialaja u mnie w doblo nie chce. Czekam az przyjdzie SBB moze jesscze nim sprobuje. Szanowni koledzy a powiedzcie mi czym mozna darmowych przerobic wsad od ECU zeby byl virgin ?? Chcialem podlaczyc body z innego auta do ktorego mam wszystko

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Domowymi sposobami to można tylko przełożyć scalak z immo do drugiego ecu. Jednak to bardzo czasochłonne,trudne gdyż oba złącza trzeba odlutować, to jest najtańsza opcja. Kupując upa usb możesz zrobić virgin ale trzeba otworzyć tylko tą jedną część ecu (ta najprostrza klapkę ona jest na sylikon) i lutując się do płyty da się zrobić virgin lub wyłączyć immo. Następnym sprzętem najlepszym, najdroższym, i najszybszym jest np. Avdi, svdi.... To zrobi po obd.

kasper17

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Domowymi sposobami to można tylko przełożyć scalak z immo do drugiego ecu. Jednak to bardzo czasochłonne,trudne gdyż oba złącza trzeba odlutować, to jest najtańsza opcja. Kupując upa usb możesz zrobić virgin ale trzeba otworzyć tylko tą jedną część ecu (ta najprostrza klapkę ona jest na sylikon) i lutując się do płyty da się zrobić virgin lub wyłączyć immo. Następnym sprzętem najlepszym, najdroższym, i najszybszym jest np. Avdi, svdi.... To zrobi po obd.
Dziekuję Kolego za rzeczową odpowiedź. Generalnie mam drugi sterownik do tego doblo i na nim chciałbym robić testy.

Chciałbym natomiast usystematyzować wiedzę:

Napisałeś o UPA USB a np. iprog lub kess/ktag ( ktore posiadam) bedą dobre?? Jak sie robi właśnie pliki virgin file i immo- czy jest jakies oprogramowanie. Chodzi mi o to skąd wiadomo, które rekordy we wsadzie mają być puste oraz czy to sie robi na podstawie org dumpa czy po prostu to sa uniwersalne wsady z wyzerowanym tylko fragmentem danych i nie kasuja parametrów z oryginalnej zawartości kości takich jak Viny , blędy i inne parametry i tylko nadpisuja ten fragment z immo??

O to moje pytania
1. Wiem, że w moim sterowniku ECU EDC15c7 jest pamięć Flash oraz eeprom 5P08C3. W eepromie 5P08C3 są trzymane dane z immo, które pochodzą z BCM z kości 93LC66. Żeby w tym modelu zczytać ECU należałoby, by to zrobić przez obd w aucie z działającym kluczykiem z immo zgodnym (aby układ 5P08C3 nie blokował) lub na tzw stole albo wylutuwujac kość flash 5P08C3 lub tez przez boot pin. Proszę mnie poprawić jezeli się myle.
Właśnie przyszedł kess i ktag więc może nim sie da cos porobic generalnie w tym kierunku
2. Co do immo offa i virgin ECU tutaj mam najwiekszą zagwostkę wiem że immo offa robi fleszując kość pamięci w ECU a nie eepromu 5P08C3- czemu tak jest ???
3. Pytanie najważniejsze
Wiem że abrites AVDI to nieopłacalna sprawa dla mnie bo sam sprzęt jest płatny dość dużo , plus moduły plus roczny abonament. Jest chinczyk svdi i o nim myślę.
tylko proszę o wyjaśnienie jak to jest, że te programy same robią immo offy i virgin ECU ??? Czy nie ma mozliwosci np zrobienia dumpa ECU kosci i eeproma i innym programem przeprogramowac zmodyfikować te wsady w kierunku virgin i wgrać do kości flash żeby nauczyła się nowego immo z BCM i przyuczyła w dalszej konsekwencji układ eeprom 5P08C3 w ECU?

będę bardzo wdzięczny za odpowiedź i pomoc

ps w dobro dorobiony prekodowany przeze mnie klucz odpala auto , więc wsad jak i modyfikacja jego udała się. Jedynym problemem jest to ze nie idzie dopisywanie go z poziomu MESa oraz brak jest możliwości dodania orginalnego pilota ….kable mam sprawne w stilo, bravo dopisywalem piloty bez problemu

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom