• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Doblo 1.6 16v 2003 rok. Gaśnie na biegu jałowym i podczas jazdy

AdrianKruu

Początkujący
Punktów
0
Witam, jak w tytule fiat Doblo gaśnie na biegu jałowym oraz podczas jazdy. Kupiony ok. Miesiąc temu, wrócił na kołach ponad 100km bez problemu. Problem zaczął się kilka dni po zakupie, auto zgasło podczas jazdy kilka razy. Po takim zgaśnięciu świeciła się kontrolka CODE. Trzeba było próbować nawet kilkanaście razy aby odpalil. Zaczęliśmy więc szukać przyczyny. Wymienione:
Rozrząd (przestawiony był o jeden ząbek, ustawiany na blokadach, napewno jest dobrze)
Czujnik wałka rozrządu( komputer pokazywał błąd więc wymieniliśmy, błąd zniknął)
Sterownik silnika sprawdzony przez dobrego elektryka (sprawny)
Sprawdzona ciągłość przewodów od wszystkich czujników, cewek itd. wszystko ok.
Wyczyszczona przepustnica( była bardzo zabrudzona) oczywiście adaptacja zrobiona.
Po tych zabiegach przestał świecić się check engine i auto zaczęło lepiej pracować, lecz pochodzi 10/15 minut zaczyna przygasać aż w końcu gaśnie. Raz na jakiś czas po takim zgaśnięciu znów zapala się kontrolka immo. Brak jakichkolwiek błędów. Co jeszcze może go boleć ? Immo robi problemy? Proszę o pomoc...

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Przeskanuj cały samochód bo może być tak że masz coś z CAN i przez to nie ma połączenia z IMMO albo sam Immobiliser zaczyna szwankować.

Auto Elektronik Lubin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Lubin Dolny Śląsk.
www.facebook.com
Ciśnienie paliwa sprawdzane było?
Automatyczne połączenie postów:

Przeskanuj cały samochód bo może być tak że masz coś z CAN i przez to nie ma połączenia z IMMO albo sam Immobiliser zaczyna szwankować.
Immo raczej kolego nie wyłączy samochodu jak jest uruchomiony.

Ostatnia edycja:

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Ale pisał że po zgaśnięciu zapala się kontrolka CODE a ona raczej się nie powinna zapalić się jak nie dostanie paliwa.

AdrianKruu

Początkujący
Punktów
0
Panowie podłączyłem multimetr do wtyczki pompy paliwa żeby sprawdzić jakie ma zasilanie podczas jazdy. Prąd był mniej więcej 12.4 V/ 12.5V. Oczywiście zgasł podczas jazdy i nie chciał się uruchomic, na pompie podczas próby odpalenia zasilanie ok 9/10V czyli mało. Udało mi się go odpalić i sprawdziłem napięcie na pompie podczas obciążenia, czyli światła mijania, długie, przeciwmgielne przód i tył, podgrzewanie szyby, awaryjne, dmuchawa czyli włączyłem praktycznie wszystko co możliwe i auto pracowalo na wolnych obrotach ale napięcie spadło do 10.3V. Postanowiłem więc podmienić akumulator( wziąłem z innego auta, Aku kupione rok temu). Po podmianie zasilanie na pompie podczas jazdy 12.6V ( włączone miałem tylko światła mijania). Ładowanie na wolnych obrotach bez obciazenia 13.8 a pod tym samym obciążeniem spadło do 12.7 i jak ręką odjął. Jedzie nie gaśnie podczas jazdy i na wolnych obrotach i teraz pytanie czy winny był tylko akumulator i wymiana na nowy zakończy problem ? Czy jednak trzeba sprawdzić coś jeszcze np. alternator ?
I druga sprawa, zauważyłem że jak zgasł mi na starym akumulatorze podczas jazdy i przekręcalem stacyjkę na zapłon to wskazówka od temperatury płynu chłodzącego się nie podnosiła i świeciła się kontrolka zbyt wysokiej temperatury i za każdym razem jak wskazówka się nie podnosiła to nie działała pompa, dopiero jak za którymś razem sie podniosła i kontrolka wysokiej temperatury zgasła to załączała się pompa. Czy czujnik temperatury ma powiązanie z działaniem pompy czy to tylko przypadek że akurat tak się dzialo ?

Ostatnia edycja:

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
Witam czy auto posiada tzw podtlenek biedy?

Po wymianie czujnika adaptacja koła fonicznego wykonana

Pamiętasz kod błędu od wałka?

Sterownik sprawdzony tzn.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Nie chce wróżyć ale powoli zaczyna mi to wyglądać na uszkodzenie sterownika

A dokładniej układu scalonego odpowiedzialnego za 5 V, który zasila inne układy na płytce. Najczęściej po wymianie aku na nowy ten układ scalony lepiej sobie radzi z utrzymaniem 5v

Ostatnia edycja:

AdrianKruu

Początkujący
Punktów
0
Nie chce wróżyć ale powoli zaczyna mi to wyglądać na uszkodzenie sterownika

A dokładniej układu scalonego odpowiedzialnego za 5 V, który zasila inne układy na płytce. Najczęściej po wymianie aku na nowy ten układ scalony lepiej sobie radzi z utrzymaniem 5v
Zgadza się. Sterownik naprawiony i autko odżyło. Jeśli ktoś potrzebuje namiarów do pana który naprawiał mi sterownik to VAYER ELECTRONIC Ciechanów. Bardzo pomocny Pan i szybka naprawa (łacznie z czasem wysyłki 4 dni) koszt 500 zł plus koszt wysyłki ok 20 zł. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam :)

Do góry Bottom