• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 1.6 HDi wyciek oleju przy turbo

Ung

Nowy
Punktów
0
Miasto
Toruń
Witam,
przy ostatniej kontroli poziomu oleju zauważyłem, że mam zapoconą olejem obudowę turbosprężarki. Samochód to Peugeot 308 SW 1.6 HDi z 2008 r., jeździ 50/50 tras/miasto, przebieg 190 tyś km. Prawdopodobnie nieszczelne jest połączenie wylotu turbo z rurą turbiny idącą do intercoolera. Mechanik twierdzi, że nie mam się przejmować i tylko obserwować.
Jestem nowym użytkownikiem auta (przejechałem ok 7 tyś. km) w związku z czym mam kilka pytań:
- czy to coś poważnego?
- skąd olej w tym miejscu?
- jak to miejsce ewentualnie uszczelnić?
Olej nie cieknie raczej jest to mgiełka, która osiadła na obudowie.
Załączam zdjęcie z zaznaczonym miejscem, z którego według mechanika wydostaje się olej.

Ung

Nowy
Punktów
0
Miasto
Toruń
Nie zauważyłem aby w ostatnim czasie zaczęło ubywać oleju. Poziom jest stały.
Turbosprężarki nie słyszę (zero świstów czy innych niepokojących dźwięków), samochód chodzi prawidłowo, ma moc i nie dymi. Myślę, że to jeszcze nie koniec turbo. Stawiałbym na uszczelnienie tej rury.
Olej może pochodzić z odmy?

Ung

Nowy
Punktów
0
Miasto
Toruń
Wiem o co Wam chodzi :) . Olej nie pochodzi z turbo. Było go bardzo mało, po przejechaniu kilkuset km było go raptem parę kropli. W rurach też tylko mgiełka na ściankach. Także wymiana rury zamknęła temat naprawy.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Bez przesady, w każdym dolocie jest trochę oleju. Suchego jeszcze nie widziałem, mowa o turbodieslu . Jeśli oleju nie ubywa to jeździć i nie szukać dziury w całym .

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Właśnie miałem taki problem i niestety turbo do wymiany i tego się nie lekceważy gdyż turbina przepuszcza i idzie to z turbo poprzez interkuler następnie poprzez przepustnicę elektryczną i wali w kolektor ssący co za tym idzie rachunek jest prosty . Masz po prostu rozszczelnioną turbinę i wymiana . Ja wymieniłem i zero problemu , Doloty do kolektora ssącego mają być czyste .
Przy demontażu turbo przewód zasilany olejowy do turbo odkręcasz od silnika ten przewód i tam na śrubie przelotowej jest sitko może być wkład widoczny na zewnątrz a może być włożony w środek ( ja go wywaliłem w cholerę )

Łatwo sprawdzić : zdejmujesz rurę dolotową od turbo ( od filtra i odmy ) odpalasz auto i po czasie dodaj kilka razu gazu ale proponuję zakryć czymś szybę przednią bo jak duża nieszczelność to na szybę pójdzie lub coś postawić za turbiną kawałek kartonu i będzie widać zresztą jak z wylotu idzie olej ( pierścienie już poszły i nieszczelność ) a jak nie idzie olej z turbo to sprawdzić odmę ...

Do góry Bottom