• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 SW 1.6 16v Vti ustawienie faz rozrządu !!!

xyxy

Początkujący
Punktów
1
W serwisówce schemat valvetronica to 48 stron. Poza tym, czy robione były jego nastawy podstawowe czymś innym niż DS150 , który się mota??
Jakie błędy wali?
Zauważ, że tam nie ma przepustnicy tylko wznios zaworu steruje powietrzem...
napewno tam nie ma przepustnicy?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
jeśli chodzi o tą panewkę co jest na zdjęciu to chyba masz problem rozwiązany. do 2011 roku pod tą panewką na wałkach rozrządu ustawiono stalowe pierścienie uszczelniające. Z czasem te pierścienie po prostu przepiłowują dwie dróżki na aluminiowych stopkach wałków, hermetyczność jest zakłócana, przez utworzenie się szczelin przez które olej traci ciśnienie na kołach. i przestawiacz nie działa prawidłowo, po 2011 zastąpiono stalowe pierscienie plastikowymi .
przepustnica jest w kolektorze ssącym , jak wyjmiesz filtr powietrza i obudowe to widać .

gniazda dobre:) ciekawe czy przy docieraniu zaworów operator wkrętarki zwrócił uwagę czy gniazdo się nie obracało:) kolejną sprawą jest fakt że przy ustawianiu rozrządu na blokady trzeba ustawić wałki rozrządu tak jak chce tego serwisówka czyli element wypukły wałka ssącego ma być skierowany w dół .... jeśli będzie skierowany w górę to blokada wejdzie a silnik odpali :)

Załączniki

• panewka.jpg
    panewka.jpg
    75,6 KB · Wyświetleń: 119
Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
do 2011 pierscienie stalowe , po 2011 plastik/teflon.... jednak i to nie rozwiązało problemu:)

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
czy mozna diagboxem zmienic obroty jałowe w tym silniku?

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Można? Czy trzeba grzebać w mapie w tych obsranych gniotach?

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
51
Odkopuję trochę temat ale pytanko mam dotyczące tej samej sprawy , otóż w mini silnik n12 b16 stało się to co mówił dawidek126 wyżej czyli pierścienie zrobiły rowki w stopce walka, czy ktoś z szanownych tu forumowiczów ma jakiś patent na to oprócz wymiany na nowe ? ;>

Punktów
0
Witam serdecznie i pozwolę sobie odświeżyć temat, a w szczególności posty Szczepan119 i Dawidek126. Mam wypiłowane rowki w mostku / obejmie wałka rozrządu ssącego. Silnik EP6 (5FW). Uszczelki na wałku mam metalowe. Samochód z 2008 r. Rowki są wyrobione tylko na obejmie wałka dolotowego. Wydech jest bez żadnych śladów, gładki. Głowica jest rozebrana z innego powodu i nie było z tym (jeszcze?) problemu, więc pytanie profilaktycznie, co z tym zrobić? Mam kupione uszczelki teflonowe (080739). Mogę je zamontować w miejsce tych metalowych na starym mostku z tym lekkim wyrobieniem i będzie ok? Przynajmniej rowek nie będzie się już pogłębiał. Głębokość tych rowków to ok 0,2 mm. Wyraźnie wyczuwalne pod paznokciem, opuszkiem palca. Może ktoś doświadczony trafi na ten post i się wypowie? Zastanawia mnie też, dlaczego na obejmie wałka rozrządu wydechowego brak takich rowków, a też pierścienie uszczelniające wałka takie same, metalowe.

Do góry Bottom