• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 407 2.2 3FZ - problem z rozrzadem

XboXC

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Łódź
Witam. Mam taki problem - odkrylem rozrzad. I probowalem zakrecic walem i wal sie obraca a rozrzad stoi. Tam na wale jest sworzen ktory nie chce wskoczyc w otwor na kole zebatym rozrzadu. Czy to normalne?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
No Way Smh GIF by Amazon Prime Video

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
no śliczne zdjęcie. trochę się błyszczy, pasek tez jest na miejscu. silnik nie myty...
więc o co chodzi?

XboXC

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Łódź
F55DA041-5BB3-4204-A70B-43D0125DE3C3.jpeg 12527EEF-416B-42AF-B3CE-642FEC0676A5.jpeg Trzpien / bolec z walu (zolte kolo) wyskakuje z otworu na kole zebatym (czerwone). I wtedy krecac walem obracam doslownie nim, a rozrzad stoi. Chcialem ustawic rozrzad na blokady ale nie moge go ruszyc.

KAROL AUDI D3

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Krosno Odrzańskie
Dokladnie plywajace kolo.... teraz to juz po ptokach, zdjac pasek ustawic wszystkie tloki na rowno gdy pierwszy idzie juz do gmp i zaczynac od ustawiania gory a pozniej reszte....oczywiscie na blokady ktore sa przeznaczone do tego silnika ...

XboXC

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Łódź
Dokladnie plywajace kolo.... teraz to juz po ptokach, zdjac pasek ustawic wszystkie tloki na rowno gdy pierwszy idzie juz do gmp i zaczynac od ustawiania gory a pozniej reszte....oczywiscie na blokady ktore sa przeznaczone do tego silnika ...
No ale tam jest otwor na ten trzpien niby. dlatego mnie zdziwilo

KAROL AUDI D3

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Krosno Odrzańskie
Tak czasami jest....przed odkreceniem sruby na kole pasowym trzeba ustawic silnik na znaki, w twoim przypadku trzy kolki dwa na walki i jeden przez obudowe do kola zamachowego.....a ten klin z przodu jest do kola pasowego i ono dociska kolo zebate z paskiem rozrzadu .....

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
100
Miasto
Piaski
To się narobiło. :woot:
Z półtora miesiąca temu był u mnie mistrzunio z leonem pełnoletnim 1,6 16v. Diagnozę sam postawił sobie- głowica do roboty. Jednak 2 tyg nie będzie czekał i się nie umówił. Dzisiaj zjawia się znowu , oznajmia ,że głowicę mu kolega zrobił no i z silnikiem znacznie gorzej- olej pije na równi z paliwem a tak nie było. Pada pytanie : co kolega na to:woot: - udał ,że nie słyszy.Mówię mu, że trzeba motorek rozmontować zweryfikować łącznie z głowicą i naprawić. Koleszko pyta o koszty- mówi : tyle i tyle cebulionów za robociznę . Koleś już blady bo on cebuliony już u kolegi zostawił. Nie umówił się. Pojechał szukać następnego, kolegi po którego zabiegach pewnie pojedzie sobie lawetą ale już na złom.
Tak na marginesie przytoczyłem tą historię bo myślałem, że takie orły do rzadkość , ale czytając to forum widzę ,że oni są wszędzie.

XboXC

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Łódź
To się narobiło. :woot:
Z półtora miesiąca temu był u mnie mistrzunio z leonem pełnoletnim 1,6 16v. Diagnozę sam postawił sobie- głowica do roboty. Jednak 2 tyg nie będzie czekał i się nie umówił. Dzisiaj zjawia się znowu , oznajmia ,że głowicę mu kolega zrobił no i z silnikiem znacznie gorzej- olej pije na równi z paliwem a tak nie było. Pada pytanie : co kolega na to:woot: - udał ,że nie słyszy.Mówię mu, że trzeba motorek rozmontować zweryfikować łącznie z głowicą i naprawić. Koleszko pyta o koszty- mówi : tyle i tyle cebulionów za robociznę . Koleś już blady bo on cebuliony już u kolegi zostawił. Nie umówił się. Pojechał szukać następnego, kolegi po którego zabiegach pewnie pojedzie sobie lawetą ale już na złom.
Tak na marginesie przytoczyłem tą historię bo myślałem, że takie orły do rzadkość , ale czytając to forum widzę ,że oni są wszędzie.
Na codzien robie amerykanskie silnki. Rozrzadow juz troche przerobilem. Ale peugeot jest mojej siostry wiec robie jej przysluge. Z takim kolem w usa sie nie spotkalem

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
Zawsze zanim rozkręcisz to zerknij na schemat. W różnych programach są również opisy i wskazówki. A jak coś tam się znasz to i po rysunku jorgniesz się o co kaman.

Auto Elektronik Lubin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Lubin Dolny Śląsk.
www.facebook.com
Kolego nawet auto data 3,41pl ma silnik ew12j43fz kuknij tam ustawienia rozrządu.
Automatyczne połączenie postów:

Zdejmowanie
UWAGA: Silniki ze zmienną regulacją zaworów: W celu ułatwienia montażu, przed wymontowaniem
paska zębatego oznakować koła i przestawiacz wałka rozrządu farbą lub kredą w ich położeniach
montażowych.

Ostatnia edycja:

KAROL AUDI D3

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Krosno Odrzańskie
To fakt ze czasami mozna cos zaznaczyc ale sa silniki do ktorych poprostu trzeba miec blokady....lub próbować ustawiac na czujniku zegarowym.... a klijent tego nie rozumie i mysli ze mechanik chce go skroic bo to tylko kilka srubek .... czasami rece opadaja

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Nastepny silnik na złom....

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja biorę francuskie auta do naprawy nawet stoją dwa. Ino tak do renault przyjdzie ekipa z archiwum x a citroena ogarnie neo z matrixa

Załączniki

• IMG_20220906_130345.jpg
    IMG_20220906_130345.jpg
    3,6 MB · Wyświetleń: 43
Do góry Bottom