• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot Boxer 3.0 2012 rok czujnik wału korbowego

Sebo32

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skoczów
Mam taki problem z Boxerem 3.0 .Po dodaniu gazu około 1200 obrotów przechodzi w tryb awaryjny i obrotomierz przestaje działać .Po odczytaniu błąd P0335- Czujnik obrotów silnika !! Moje pytanie czy ten czujnik to czujnik wału korbowego i gdzie go znajdę w tym modelu ?

Kamilo148

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczucin
Kolego doradzę ci tak jedz do mechanika, ten czujnik jest w takim miejscu ze trudno tobie dojść do niego,on jest nie konieczny do zmiany bo mógł sie spalic bezpiecznik od tego czujnika lub na desce rozdzielczej poszedł licznik od obrotomierza

Sebo32

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skoczów
Kolego doradzę ci tak jedz do mechanika, ten czujnik jest w takim miejscu ze trudno tobie dojść do niego,on jest nie konieczny do zmiany bo mógł sie spalic bezpiecznik od tego czujnika lub na desce rozdzielczej poszedł licznik od obrotomierza
Twoja odpowiedź jest OK ! Ale nic nie wnosi oprócz spalonego bezpiecznika ! A może jednak określisz jak możesz lokalizację tego czujnika .

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Przerabiałem to i wymieniłem ten czujnik bez kanału bo na wysokość mi nie wchodzi nasz boxer.... Masakra.
Do wymiany czujnik położenia wału korbowego. Z tyłu silnika po prawej.

Ps. Bezpiecznik od czujnika wału??

Kamilo148

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczucin
ten czujnik może być w kole zębatym (koło zamachowe)lub
dokładnie ci nie powiem bo z takim sinikiem(czujnikiem) jeszcze styczności nie miałem i ciężko mi to określić

Sebo32

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skoczów
ten czujnik może być w kole zębatym (koło zamachowe)lub
dokładnie ci nie powiem bo z takim sinikiem(czujnikiem) jeszcze styczności nie miałem i ciężko mi to określić
I kolego nic nie wnosisz ,a głupio doradzasz ! Albo wiesz ,albo się nie angażuj !! To że czujnik może być tu ,albo może tu nic nie pomaga !

Gdzie jest napisałem wyżej.
Były już robione wtryski w tym aucie?
Nie bardzo wiem ,ale przypuszczam że nie . Zaczął się dziwnie zachowywać ładnie odpala .Po wykasowaniu błędu P0335 na wolnych obrotach chodzi ładnie ale po zwiększeniu wywala awaryjny i obrotomierz nie reaguje

I kolego nic nie wnosisz ,a głupio doradzasz ! Albo wiesz ,albo się nie angażuj !! To że czujnik może być tu ,albo może tu nic nie pomaga !

Nie bardzo wiem ,ale przypuszczam że nie . Zaczął się dziwnie zachowywać ładnie odpala .Po wykasowaniu błędu P0335 na wolnych obrotach chodzi ładnie ale po zwiększeniu wywala awaryjny i obrotomierz nie reaguje
Mam do czynienia pierwszy raz z tym silnikiem . Na kanale obejrzałem go i nigdzie nie mogę wyczaić tego czujnika może coś bliżej

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
O mamo, jak dzieci. Walnięty czujnik wału bo z niego widzi obroty i dlatego obrotomierz przestaje pracować.
Logiczne, albo koło pasowe, albo koło zamachowe i jaka to filozofia?
Czy ten mój post też głupio doradza?
Bo może powinienem przyjechać i go zrobić...
To forum jest po to aby podpowiedzieć, a nie zrobić za właściciela...tyle w temacie

Sebo32

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skoczów
O mamo, jak dzieci. Walnięty czujnik wału bo z niego widzi obroty i dlatego obrotomierz przestaje pracować.
Logiczne, albo koło pasowe, albo koło zamachowe i jaka to filozofia?
Czy ten mój post też głupio doradza?
Bo może powinienem przyjechać i go zrobić...
To forum jest po to aby podpowiedzieć, a nie zrobić za właściciela...tyle w temacie
Nie spinaj się kolego ! Chodzi mi o to że w boxerze ciesno koło silnika ,a silnik potężny i potrzebuję dokładnej lokalizacji tego czujnika bo łapy mam już zdarte ! Dzięki i pozdrawiam !

Sebo32

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skoczów
Przerabiałem to i wymieniłem ten czujnik bez kanału bo na wysokość mi nie wchodzi nasz boxer.... Masakra.
Do wymiany czujnik położenia wału korbowego. Z tyłu silnika po prawej.

Ps. Bezpiecznik od czujnika wału??
Dzięki za pomoc trochę ręce zdarte ,ale znalazłem z tyłu nad alternatorem! Trzeba rękę włożyć nad alternator ,czujnika nie widać ale można wymacać i odkręcić na dotyk 10 klucz ! U mnie felernym okazał się kabelek od tego czujnika ,został podmieniony odcinek od wiązki nad wtryskami aż do wtyczki czujnika wału korbowego
Wielkie dzięki za podpowiedź lokalizacji !!!!

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
ha,ha,ha, nie spinaj się - rozbawiłeś mnie do łez.
powinieneś zostać ginekologiem tam sobie rąk nie obdzierają...
ja mam codziennie poparzone i obdarte i nie lamentuję,
ty jesteś mechanikiem - życie...

Sebo32

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skoczów
ha,ha,ha, nie spinaj się - rozbawiłeś mnie do łez.
powinieneś zostać ginekologiem tam sobie rąk nie obdzierają...
ja mam codziennie poparzone i obdarte i nie lamentuję,
ty jesteś mechanikiem - życie...
Nie jestem mechanikiem ! Ale zgadłeś chirurg ginekolog !!! I na bajpasach też się znam nawet jak trzeba w samochodzie zrobić !!Pozdrawiam !!!

Do góry Bottom