• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot partner 2015 ścina tylne opony od zewnątrz

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Peugeot Partner 2015 110 000km. Na oponach z 6mm bieżnika prawie całkiem zużył je od zewnątrz po przejechaniu tylko 3000km.
Po zajrzeniu pod spód: Nie widać luzów nigdzie chociaż tuleje gumowe trzymające belkę są już widać może minimalnie odkształcone ze starości ale są całe. Nie słychać łożysk w czasie jazdy, chociaż nie jestem pewien czy nie mają minimalnego luzu (ale to takiego prawie niezauważalnego). Znalazłem jedyny problem że śruby mocujące felgę były stożkowe zamiast płaskich, ale to chyba nie ma nic do rzeczy.
Co może być przyczyną? Belka? Możliwe żeby odkształciła się bez żadnej kolizji?
W samochodzie jest już zdiagnozowana uszkodzona maglownica ale to chyba nie może mieć wpływu na tylne opony?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja się kiedyś tak bawiłem z autem z pizzeri. Ciągle brało prawą stronę. Okazało się, że tam gdzie na codzień śmigają są same ronda

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Opony dobre - Nokian. Geometria wiem że podstawa ale czekam z nią na wymianę przekładni kierowniczej żeby dwa razy nie płacić za to.
Dziwne objawy: mam wrażenie że od środka też trochę ścina, ale od zewnątrz dużo bardziej. Dla pewności dopompowałem koła do 2.8 bo było 2.2.
Teraz już zaczyna mi się wydawać że jednak słyszę łożyska z tyłu.
Ja się kiedyś tak bawiłem z autem z pizzeri. Ciągle brało prawą stronę. Okazało się, że tam gdzie na codzień śmigają są same ronda
U mnie ronda nie ma ale fakt że jeżdżę trochę po serpentynach górskich.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Kwestia jak jeździsz. Ja mam puncioka tak trochę poronionego do sportu. 2 kpl opon z kwietnia to już praktycznie złomy. Czekam na zimę żeby zimówki założyć i na wiosnę coś nowego kupić i się uspokoić

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Właśnie zrobione były pomiary geometrii i mam mętlik z głowie. Okazało się że na tylnej osi wszystkie pomiary mieszczą się w normie. Tylko na przedniej osi trochę za duży kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy ale to raczej nie ma nic do tego.
Teraz mechanik wysuwa teorię że to może tulejki metalowo gumowe na belce są temu winne. Mimo że wyglądają nadal dobrze to może są za słabe już i przy większym obciążeniu belka cała przekrzywia się na zakrętach i to ścina opony.
Czy to możliwe? Tulejki chyba nie są drogie i mogę je kupić, pytanie tylko czy trudno je wymienić?
Teorię tą potwierdzało by może to że mam wrażenie że przy mocniej załadowanym samochodzie tył jest dość niestabilny, zwłaszcza na lekko oblodzonej drodze mam wrażenie jakby chodził raz w lewo raz w prawo na nierównościach. A jak jadę na pusto prowadzi się chyba trochę lepiej.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
I tu może być rozwiązanie problemu. Wrzuć inne opony i zobacz co się będzie działo.

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
I tu może być rozwiązanie problemu. Wrzuć inne opony i zobacz co się będzie działo.
Założyłem już parę dni temu zimówki Pirelli. Narazie za wcześnie żeby zobaczyć czy się ścierają ale nadal mam wrażenie że tył jest bardzo niestabilny ale tylko pod obciążeniem i na śliskiej drodze

Do góry Bottom