• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Piaskarka kabinowa.

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
tylko takie zdj, po prawej farys otwierany od góry z lewej sealey boki otwierane . jeszcze jakies zdj z środka farysa
p.s whiski balantajs :)

Załączniki

• 20151211_132805.jpg
    20151211_132805.jpg
    660,5 KB · Wyświetleń: 90
  • 20160202_152317.jpg
    20160202_152317.jpg
    657,8 KB · Wyświetleń: 85
  • pias.jpg
    pias.jpg
    122 KB · Wyświetleń: 91

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
sealey koło 3 tyś w IC ale to było na umowe to wiesz jak liczą sobie . Farys mysle ze podobna cena , tam przy niej na ziemi masz blok z 3.0 tdi wchodzi do niej ale zeby go wypiaskować to troche nie wygodnie . Nie pamietam ile to litrów ale ja duzych elementów nie piaskuje

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
w sumie to najważniejszego ci nie powiedziałem , farys ma swoje filtry i odciąg. Ja go nie używam bo mam zamontowany centralny odciąg do trocin na 4 worki z 2 piaskarek:)

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
sealey koło 3 tyś w IC ale to było na umowe to wiesz jak liczą sobie . Farys mysle ze podobna cena , tam przy niej na ziemi masz blok z 3.0 tdi wchodzi do niej ale zeby go wypiaskować to troche nie wygodnie . Nie pamietam ile to litrów ale ja duzych elementów nie piaskuje

Kamil jaka pojemność tych piaskarek ?,wygodniejsza ta z bocznym wejściem czy przodu przy piaskowaniu blok czy felgi ?

Ostatnia edycja:

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
jutro ci powiem jaka pojemność bo nie pamietam. Farysa wygodniejsza. Jeśli chodzi o rozmiar blok i felgi tak na styk sprzydały by sie większe, ale jak juz wspominałem ja turbiny piaskuje to mi wystarcza.

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Piaskarka powinna być dobrej jakości, lub tania do własnoręcznej modyfikacji. Ja kupiłem najtańszą na alleale. Do piaskarki podłączam odkurzacz z oczepem filtra . Jedyny problem takich tanich piaskarek to kąt szyby. Kurz i ścierniwo dostaje się pod osłonę szyby i chuj@ widać. Dzisiaj kupił bym taką
https://kupbass.pl/PIASKARKA-KABINOWA-350L.html

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Polecam tą Farysa co kolega wyżej. Przerabialiśmy różne ale jedno jest ważne. Koniecznie z odkurzaczem do pyłu. Te co mają po prostu wylot to wszędzie będzie syf. A tak z filtrem jest zawsze względnie czysto obok piaskarki.
I jeżeli chodzi o wydajność i trwałość to naprawdę polecam, u nas codziennie piaskowało się po kilka kolektorów i żeliwa do turbin. Plus wiadomo jarzma, prowadnice, czasem zaciski i inne bajery.

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
wiec tak sprawdziłem farys 400 l i do bloków troche mordęga. Co do odciągów to najlepiej coś takiego. Odkurzacz to bym zaje*ał po jednym dniu

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Panowie czy oplaca sie zrobic samemu taka kabine do piaskarki? Jaka tam idzie szyba? Rekawice np sa bezszczelnie tanie do nich. Za co tam sie placi np 2kola? Blacha jedynka moglaby podołać chyba?

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
blacha 1 mm pewnie da rade ale ja do swojej dołożyłem gumowe maty od środka bo już blacha dostawała po dupie. Szyba zwykła i tak po tygodniu dobrego piaskowania do wymiany. Nie wiem czy by mi sie chciało robić piaskarkę . blachy troche potrzeba , pistolet rękawice , trzeba zrobić ramke do szyby zeby łatwo ją wyciągać rękawice to samo ciągle do wymiany, no i szczelność podstawa.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Pistolet i tak masz do piaskowania. A jakies chyba sa folie na szyby?

Dobry pomysl. A taka np zeby kolo i rame do motoru wsadzic to ile litrow?

Ostatnia edycja:

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
wiec tak sprawdziłem farys 400 l i do bloków troche mordęga. Co do odciągów to najlepiej coś takiego. Odkurzacz to bym zaje*ał po jednym dniu
Myślałem nad takim wyciągiem trocin, ale worki przepuszczają drobny pył i wszystko wokół jest zapylone.

Musze myśleć ekonomicznie :D Odkurzacz, jak pisałem, z membraną, co 10 sek. automatycznie czyści filtr. Kolega ( murarz- gipsiarz- akrobata) polecił odkurzacz karcher NT 40/1 Tact Te L . Wciąga pył po szlifowaniu gładzi gipsowych . Na warsztacie wciągam wodę, kurz z posadzki, podłączam pod piaskarkę, nawet wysysałem wodę z kibla :D

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
ja mam odciąg w pomieszczeniu 2x2 i tylko tam jest odciąg. Racja jest zapylone dookoła ale mi to nie przeszkadza bo tam wchodze tylko żeby go wyczyścić.

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Panowie czy oplaca sie zrobic samemu taka kabine do piaskarki? Jaka tam idzie szyba? Rekawice np sa bezszczelnie tanie do nich. Za co tam sie placi np 2kola? Blacha jedynka moglaby podołać chyba?
Polecam Koledze obejrzeć bardzo fajny film z budowy piaskarki. Można podpatrzeć wiele ciekawych rzeczy ;)

Do góry Bottom