• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwsze mandaty za cofanie licznika.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Za to nie ma mandatu, tyko wyrok od 3 miesięcy do 5 lat !

Prokurator i te sprawy... Jest różnica miedzy wykroczeniem a przestępstwem.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Dobrze bedzie jesli to bedzie mandat... to jest brane jako przestepstwo a nie wykroczenie wiec jest jeszcze opcja ze cie zawiną do wyjasnienia na 3 miesiace hehe

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Nie. Na umowie kupna masz przebieg. Wiec nie ty cofałeś.

Właśnie dlatego na umowach kupna sprzedaży piszemy wszystko co sprzedający mówi - to aby zabezpieczyć kupującego , wskazana jest też data i godzina wydania samochodu aby zabezpieczyć sprzedającego. Papier jest cierpliwy i długo pamięta.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
I pamietajcie o tym żeby ZAWSZE sprawdzać diagnostę przy przeglądzie czy sie nie pomylił przy spisywaniu przebiegu. Bo pomyli jedną cyferke i macie problem...

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
A dziś w radyjku mówili, że nie ma dnia żeby nie zatrzymali kręconego auta.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A jak telefony się rozdzwonił, przez ostatnie 5 lat może miałem jeden telefon, żeby kręcić licznik do góry a od wczoraj już ze 20 takich klientów...

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Siedze w UK zrobilem sobie urlop i czytam co tam sie ukaze w necie i jak dla mnie sa tu jakies watpliwosci.
Co 300k/km resetuje sie licznik a gosc z tego co czytam mial 10700, przeliczajac na mile to 66875 jakie 4 lata jezdzenia dla mnie - gdzie w tygodniu jezdze do 60 godzin

PiotreekPC

Początkujący
Punktów
0
06.01.2020 zostałem zatrzymany do kontroli. Jechałem autem brata. Sprawdzili stan licznika i się okazało, że na liczniku jest 4 tys km mniej niż w listopadzie podczas przeglądu. Samochód brat ma od półtora roku. Wiemy, że różnica powstała w wyniku błędnego wpisania przebiegu, przez diagnostę na przeglądzie. Ciekawe jak to się skończy dla mnie jako kierowcy i dla brata jako właściciela. Nie bardzo mamy pomysł jak udowodnić swoją niewinność. Jedyne co mi przychodzi na myśl, to dokumenty z OC i AC gdzie w formularzu przy zawarciu umowy, był wpisany przebieg, dokumenty są z maja.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
W dokumentach ubezpieczenia jest przebieg taki jaki wlasciciel podal i nie bylo to przez nikogo potwierdzane wiec to nie jest dowód. Chyba ze ubezpieczyciel robil zdjecia i notatki przy zawieraniu umowy.

PiotreekPC

Początkujący
Punktów
0
W dokumentach ubezpieczenia jest przebieg taki jaki wlasciciel podal i nie bylo to przez nikogo potwierdzane wiec to nie jest dowód. Chyba ze ubezpieczyciel robil zdjecia i notatki przy zawieraniu umowy.
Do AC były robione zdjęcia, w tym zdjęcie licznika z aktualnym przebiegiem.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
No to o ile ubezpieczyciel nie "zagubił" dokumentacji (bo nie wiem czy ma obowiązek archiwizacji) to może być dowód.

Z tym ze pamietaj sąd moze powiedziec ze mogles przestawic licznik w kazdej chwili zarowno przed spisywaniem ubezpieczenia jak i po. Wiec nigdy nie bedzie to super dowod na niewinnosc...

PiotreekPC

Początkujący
Punktów
0
No to o ile ubezpieczyciel nie "zagubił" dokumentacji (bo nie wiem czy ma obowiązek archiwizacji) to może być dowód.

Z tym ze pamietaj sąd moze powiedziec ze mogles przestawic licznik w kazdej chwili zarowno przed spisywaniem ubezpieczenia jak i po. Wiec nigdy nie bedzie to super dowod na niewinnosc...
Niestety wiem o tym, że sąd może to podważyć. Sytuacja jest taka, że tak na prawdę nie ma jakiegoś sensownego wytłumaczenia.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Wlasnie w tym problem... dlatego tak wazne jest sprawdzanie przy przegladzie czy diagnosta sie nie pomylil... i to dopoki auto jest jeszcze na stacji bo jak wyjedzie to diagnosta moze powiedziec "skad mam wiedziec teraz ze za brama nie przestawiles?"...

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno

W cywilizowanym kraju wchodząc na salę sądową jesteś niewinny. Wina musi być udowodniona przez tego kto chce uzyskać korzyść prawną. To tylko w Polsce rządzonej przez posła kurdupla i jego ekipę oskarżony musi udowadniać, że jest niewinny.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Zgadza się. Tylko w tym przypadku jest tak ze oni maja dowód na piśmie i w systemie ze jestes winny a ty nie masz nic.

Wiec wchodzisz na sale sadowa niewinny a wychodzisz winny bo oni maja dowod a ty nie masz nic...

Do góry Bottom