• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pisczy - Szumi ??

Mario0308

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Turek
Witam. Mam pytanie . Samochód Vectra B 1.8 b+g , posiadam założone radio Alpine UTE-200BT do teggo Subwoofer JBL GT-BASSPRO 12 i wzmacniacz BLAUPUNKT GTA -4100B. Szumi jak diabli , zwłaszcza na cichym odsłuchu , pisk słychac nawet na zew. auta przy zamknietych drzwiach i oknach . jak dodam gazu to cały ten pisk wzrasta . Radio odbiera czysto itd. chodzi o te zakłócenia . Wydaje mi sie ze to leci gdzies z tyłu od strony suba . Kabel + i - grubosci palca wskazującego , Chinche z sygnałowym sa teraz takie za 30zł , wymieniłem je na takie ze złotymi koncowkami ( 200zł) i nic to nie dało . Ktoś - Coś ??

Alpine UTE-200bt.jpg JBL GT-BASSPRO 12.jpg BLAUPUNKT  GTA 4100 B.jpg

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
582
Dobrze zaizolowane wszystkie przewody? Gdzieś masz przebicie na przewodzie, przejrzyj dobrze czy nie jest któryś odsłonięty jak na ostatnim zdjęciu. Bardziej bym stawiał RCA przy radiu, miałem przypadek tylko dodatkowo były trzaski a okazało się w radiu RCA masa była przypalona. Jak przewody sprawdzone i dalej to samo to odkręć radio zrób zdjęcie płytki drukowanej a postaram się znaleźć przerwę. Druga próba, odłącz przewody od wzmacniacza i sprawdź czy jest to samo, jak cisza to w subwooferze masa przerwana lub zimny lut

Ostatnia edycja:

Mario0308

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Turek
Kurcze , to radio mam praktycznie nowe , uzywane od miesiaca i kupione jako nowe w sklepie , jak je zaczne rozkrecac to pewnie potrace gwarancje .

Ten kabel na ostatnim zdjeciu niezaizolowany , jest nie aktywny ,ani z jednej ani z drugiej .

nie wiem czy to w czyms pomoze ale niedawno słyszałem tez siebie w subbie jak nadawałem przez CB radio . ( President Jony 3) albo to ucichło albo juz słuch sie przyzwyczaił .

Dzieki z góry za odpowiedzi, jestem pierwszy raz w zyciu na forum i zaczyna mi sie to tu podobac :)

Mati piszesz abym w subie odłączył przewody i sprawdził czy jest cisza , które to mam odłaczyć ??

Ostatnia edycja:

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
582
masz multimetr? zwykły miernik cyfrowy

ustaw podziałkę na piszczałkę i dotknij obudowy RCA (-) i masy zasilania (gniazdo wzmacniacza na zdjęciu z prawej strony) jak piszczy to masa ok jak nie to uwalona masa na wzmacniaczu.

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2080
Miasto
Kaczory
Układ zapłonowy nie sieje czasem?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Masę we wzmacniaczu w bagażniku masz do nadwozia ?

Mario0308

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Turek
Tak kolego mase mam do nadwozia ( wydrapane do gołej blachy :p ) i tam podpięta jest masa .

Z tym miernikiem to mam zrobic : Ustawic na piszczalke - jedną sondą dotknąć obudowy wzmacniacza , a drugą gdzie ( co to jest ta masa zasilania - Czerony kabel zasilający na wzmacniaczu ??) ?? i rozumiem ze radio ma byc włączone. ?? Przepraszam za moje laictwo w tym temacie ale szukam pomocy jak moge . Niechce jezdzic po elektrykach bo w naszym rejonie sa tylko tacy co naprawiaja metoda ( prób i błedów)

Ostatnia edycja:

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
582
Tak kolego mase mam do nadwozia ( wydrapane do gołej blachy :p ) i tam podpięta jest masa .

Z tym miernikiem to mam zrobic : Ustawic na piszczalke - jedną sondą dotknąć obudowy wzmacniacza , a drugą gdzie ( co to jest ta masa zasilania - Czerony kabel zasilający na wzmacniaczu ??) ?? i rozumiem ze radio ma byc włączone. ?? Przepraszam za moje laictwo w tym temacie ale szukam pomocy jak moge . Niechce jezdzic po elektrykach bo w naszym rejonie sa tylko tacy co naprawiaja metoda ( prób i błedów)
Jedną sonde podpinasz pod minus z lewej strony obudowy RCA A drugą z prawej strony - tam gdzie podłączone masz 2 kabelki, podłączasz pod masę. Dla jasności masę powinno się brać bezpośrednio z aku lub kostki radia nie z karoserii, bo zwiększasz w ten sposób podatność na zakłócenia. Co do sond czerwona czy czarna w tym przypadku nie ma różnicy bo sprawdzasz ciągłość masy a nie rezystancję tudzierz opór. Podobny myk możesz zrobić z soubuferem i radiem jak ze wzmacniaczem będzie wszystko ok. Chociaż ja podejrzewam bardziej RCA mase na radiu lub na wzmacniaczu, soubufer by ci strzelał co jakiś czas.

Mario0308

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Turek
oki, jutro sprawdze jak znajde chwilke , a powiedz mi kolego czy jest jakas zasada co do podłączenia kabli chinch ?? dołączam fotki mojego sprzetu i gdybys dał rade podpowiedziec , bede szczesliwy .

Screenshot_20200316-215518_Allegro.jpg Tu mamy tył radia i wejscia na Chinche . Pod które najlepiej by było podpiac sie ??

Screenshot_20200316-215601_Gallery.jpg 20200316_220000.jpg 20200316_215934.jpg
Tu mamy tył wzmacniacza i wejscia na Chinche . Pod które najlepiej podłaczyc ?? Juz niewspomne o tych pokrętełkach i przełączniczkach ktore to wcale nie sa ruszone przezemnie bo nawet niewiem jak i do czego słuza .

20200316_215906.jpg

Plus ( + czerwony gruby ) z akumulatora to wiem gdzie . Mase ( - czarny gruby ) z karoserii tez wiem gdzie . W srodku idzie cienki załączający sygnał z radia . I zostaje 8 wejsc głosnikowych . Pod wzmacniaczem gra tylko subwoofer ( czyli jeden przewód dwu-żyłowy tzw. plus i minus ) i to pod które najlepiej ?? Pozdrawiam

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
582
Za dużo pisania, masz filmik rozpisanie.jak podłączyć

Mario0308

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Turek
filmik zajebisty , tylko czemu on po polsku niemowi ?? hehehehe

Mario0308

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Turek
Siema :) I sie niema :p Sprawdzałem wczoraj miernikiem ten wzmacniacz . włączone radio ,odpiołem chinche , jedna sonda do masy zasilania na wzmaku a druga dotykalem wszystkich czterech obudów RCA iiiiiiiiiiiii ................ zadnego pisku na piszczku .... i dupa jak to mowia :p

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
582
Siema :) I sie niema :p Sprawdzałem wczoraj miernikiem ten wzmacniacz . włączone radio ,odpiołem chinche , jedna sonda do masy zasilania na wzmaku a druga dotykalem wszystkich czterech obudów RCA iiiiiiiiiiiii ................ zadnego pisku na piszczku .... i dupa jak to mowia :p
Na pewno obudowy dotykałeś RCA? Czy plusa RCA? Jak na obudowie i na zasilaniu (-) RCA nie ma przejścia (brzęczka na mierniku) to masz gdzieś przerwę na wzmacniaczu lub zimny lut masy, bez odkręcenia wzmacniacza i przestukania na nim masy się nie obędzie, ponieważ jak dobrze zmierzyłeś masę i nie ma przejścia to tutaj tkwi główny problem. Po za tym na zdjęciu wzmacniacza oceniam styki na skorodowane, przeczyść je na zewnątrz i w środku bo pewnie będzie to samo, może na masie jest zaśniedziały styk i nie ma przejścia. Odkręcisz, to będziesz mądrzejszy, w pierwszej kolejności styki do czyszczenia. Potem pomiary.

Mario0308

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Turek
Mati , wykrecilem dzis wzmacniacz i wziąłem sie za czyszczenie , po otwarciu obudowy napotkałem zerwany przewód , czyzby to była przyczyna ?? Spójrz swoim Fachowym okiem :)

20200318_122004.jpg 20200318_123227.jpg

Załączniki

• 20200318_122042.jpg
    20200318_122042.jpg
    4,6 MB · Wyświetleń: 8

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
582
Gniazdo uziemienia masz uwalone, może zakłucać to raz dwa porządnie styki przeczyść bo korozja na każdym widoku, uziemienie ( przerwany przewód zlutuj na nowo) po zlutowaniu zobacz czy wszystko gra, jak wszystko ok to dla spokoju i estetyki poczyść styki wymień śrubki skorodowane itp. I będzie ok. P.S Z ciekawości w jakim stanie są styki lutownicze z drugiej strony, bo zimne luty też lubią robić różne kuku elektronice.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
582
Rozchodziło mi się tam gdzie elementy się lutuje z drugiej strony płytki lutowniczej ;) zlutuj przewód PE i przeczyść styki wraz z wymianą śrubek skorodowanych i wtedy zobacz czy poskutkowało

Do góry Bottom