• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Piszczenie ćwierkanie z okolic zaworów Focus mk3 1.6 tdci

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Witam.Focus mk3 1.6 tdci.115km . Auto po naprawie głowicy ,z okolic głowicy na wolnych obrotach ( nie zawsze ,bardziej słyszalne na rozgrzanym silniku ) słychać takie ćwierkanie / piszczenie .Osłuchiwałem silnik przy założonej pokrywie stetoskopem i najbardziej było to słychać przy pierwszym cylindrze ,ściągłem pokrywę z myślą, że jest problem z smarowaniem góry ale jednak nie to .Odpaliłem auto bez pokrwy ,piszczenie nadal jest ale nie mogę ustalić dokładnego miejsca .Raz słychać to mocniej raz słabiej. Nie wiem czy może któryś zawór na prowadnicy czy czasem uszczelniacz powoduje takie ćwierkanie .Może miał ktoś podobny przypadek .Postaram się dodać ķrótki filmik.Pozdrawiam
Automatyczne połączenie postów:

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Błonie
A co on tak nierównomiernie ma oleju na krzywkach?
Wygląda na jakiś problem ze smarowaniem.

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Według mnie jest równo wszędzie, może na filmie tak się wydaje .Na środku krzywek wiadomo ,że jest mniej bo krzywka po rolce jeździ

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Błonie
Na filmie środkowe krzywki i te bliżej rozrządu mniej chlapią w porównaniu do tej przy sprzęgle.
Nawet brzeg głowicy nie wygląda na zaolejony na środkowych.

Do góry Bottom