• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Po wymianie oleju, gorzej niż przed

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
Witam, niedawno wymieniłem olej w Audi a6c6 3.0tdi w automacie (tiptronic) no i jest gorzej jak przed. Gdy zrzuca przełożenie z 3 na 2 szarpie na innych biegach owy problem nie występuje. Tak samo na biegu jałowym na P lekko falują obroty... Słyszałem że po wymianie trzeba zrobić adaptację skrzyni. Czy to prawda? Ktoś miał owy problem?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
skrzynia 6hp - zmiana oleju wyplukala skrzynie , i zaczela wariowac. skrzynia ma autoadaptacje , aczkolwiek mozna zrobic reset testerem. falowanie obrotow na P to nie kwestia skrzyni

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
Zaczęła wariowac i co ja mam Teraz z tym zrobić? Falowanie obrotow to nie kwestia skrzyni, a czego? Dodam tylko że po nocy jest taki dziwny świst po odpaleniu, po rozgrzaniu problem nie występuje...

Soolider12332

Gaduła
Punktów
4
No obecnie mam 198tysiecy. Obroty nie falują podczas jazdy. Rok samochodu to 2005. Auto sam sprowadzalem z Niemiec. W samochodzie został wymieniony rozrzad, oraz wtryskiwacze. No i teraz ten olej i zaczęły i się problemy. Podczas zrzucania biegu z 3 na 2 jest takie delikatne stukniecie, ale odczuwalne. Na innych przelozeniach problemu nie ma. Problem zaczal się po wymianie oleju, tak to skrzynia chodzila płynnie. Co do dźwięku w silniku nagram rano filmik jak to słychać.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Uspokoicie się z tym ori. Jak zawsze wina oleju.. a później „spróbuj dynamicznej” a na koniec jak już wyda przez porady z internetu 1000 zł to jedz do warsztatu. Skrzynka ma pewnie zużyte zawory i olej nic tu nie mógł naprawić.

Do góry Bottom