• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podkręcenie silnika audi a4 b5 1.8 benzyna KONKRETY !

PiotrAUDI

Nowy
Punktów
0
Witam .
Jestem posiadaczem audi a4 b5 z silnikiem 1.8 niestety bez turba .. Chciałbym podkręcić silnik aby miał więcej KM .. Czy ktoś z was ma jakieś pomysły sensowne ? Ale nie typu chip tuning albo turbina .. Miałem na myśli prędzej wstawienie intercoolera - wg mnie będzie to lepsze rozwiazanie niż filtr powietrza czy tez filtr stożkowy . Zakupienie rozpórki na przód pod maske - choć pewnie niewiele da bo jest zawieszenie wielowachaczowe a przeważnie stosuje sie je na kolumnie McPersona . Nie chcę robić z samochodu wiejskiego bolidu a auto do jazdy codzienniej z tym , że lepsze od innych 1.8 :) Słyszałem też o możliwości szlifowania silnika od środka .. ktoś słyszał coś na ten temat ?

piglut

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
warszawa
o szlifowaniu silnika od srodka to niesłyszałem ale słuszałem o szlifowaniu kanałów ssacuch i wylotowych w głowicy .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ostatnio Ed China szlifowal kanały w głowicy Lotusa :D nie wiem czy widzieliście przyrost - 30 koni, tylko tak się zastanawiam czy to nie osłabia głowicy.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Witam .
Jestem posiadaczem audi a4 b5 z silnikiem 1.8 niestety bez turba .. Chciałbym podkręcić silnik aby miał więcej KM .. Czy ktoś z was ma jakieś pomysły sensowne ? Ale nie typu chip tuning albo turbina .. Miałem na myśli prędzej wstawienie intercoolera - wg mnie będzie to lepsze rozwiazanie niż filtr powietrza czy tez filtr stożkowy . Zakupienie rozpórki na przód pod maske - choć pewnie niewiele da bo jest zawieszenie wielowachaczowe a przeważnie stosuje sie je na kolumnie McPersona . Nie chcę robić z samochodu wiejskiego bolidu a auto do jazdy codzienniej z tym , że lepsze od innych 1.8 :) Słyszałem też o możliwości szlifowania silnika od środka .. ktoś słyszał coś na ten temat ?
Piszesz że turbo nie a intercooler tak ???
Wiesz do czego to służy ?
Przede wszystkim zadaj sobie pytanie ile chcesz na to przeznaczyć pieniędzy i pomnóż to razy kilka, tuning silnika to nie taka prosta sprawa jak się może wydawać.
Źle zrobione strojenie i więcej komplikacji jak pożytku.
Są fora przeznaczone na takie tematy, myślę że powinieneś zasięgnąć więcej info z tamtąd chyba że tu się odezwie jakiś "szpec" od tych silników.

kleszczu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
27
Miasto
Szczecin/Bergen
ja teraz zakupilem A4 i bede wkladal 2,7 biutro bp 1,8 to za slabe jest to ma byc dla mnie taka zabawka mam A8 i powiem ze lepiej nie jezdzilo mi sie zadnym autem no chyba ze CL-em ale nie stac mnie na to auto bo znam ceny czesci....teraz szukam angola jako dawce organow :D

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
jaki masz typ tego silnika? masz wersję na 4 cewki czy 2 ? jak chcesz taki silnik wzmocnić ,to wybacz ale bez dobrego sprzętu do diagnostyki komp. i wiedzy nie masz się za co zabierać;) jak to napisałeś nie chcesz chip tunningu , a dla takiego silnika to podstawa- chyba że zamontujesz 4 gaźniki motocyklowe i wałki rozrządu na zamówienie:pNo i te KONKRETY więc napiszę Ci kolego o konkretach- prawdziwi fani takich przeróbek siedzą w blaszakach i dłubią po nocach nie mają czasu na pisanie postów, często kiedy już ich furmanki dobrze chodzą, nie mają ochoty dzielić się swoimi doświadczeniami z forsowania silników:cool: Pozdrawiam.

Do góry Bottom