• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnośnik dwukolumnowy 230v czy 400v?

waldek-w16

Początkujący
Punktów
9
Miasto
Bydgoszcz
Witam .
Pytanie jak w temacie Podnośnik dwukolumnowy zasilanie 230v czy 400v?
Zawsze śmigłem na 3 fazowych, ostatnio widziałem nowy za 8.000 PLN łączony góra ale na 230v i się zastanawiam czy to coś warte.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Silnik 3 fazowy ma wyższą sprawność więc taniej podnosi.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Proporcjonalne do czasu pracy.
czyli? możesz podać jakieś liczby, wartości?

odpowiedź technicznie bardzo poprawna, ale bezużyteczna. coś w stylu ile pali ten samochód?- tyle ile przejedzie kilometrów :)

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Nie zrozumiałeś.

Masz dwa samochody, różniące się silnikiem; jeden ma napęd o większej sprawności od drugiego.
Pytasz, jak wielkie będą oszczędności?

Oszczędności pierwszego względem drugiego będą proporcjonalne do przejechanych kilometrów.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
powtórzę: możesz podać jakieś liczby?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Oszczędności pierwszego względem drugiego będą proporcjonalne do przejechanych kilometrów.
I dlatego wymyślono podawanie spalania w litrach na 100 km, żeby można było porównać w tej samej jednostce odległości dwa dowolne auta.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
I dlatego wymyślono podawanie spalania w litrach na 100 km, żeby można było porównać w tej samej jednostce odległości dwa dowolne auta.
Podawanie spalania w litrach na 100km nie ma nic wspólnego ze sprawnością.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Podawanie spalania w litrach na 100km nie ma nic wspólnego ze sprawnością.
Jeżeli tak uważasz...

A wracajac do głównego wątku. To moja mala rada: miej odwagę napisać, że czegoś nie wiesz.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
A wracajac do głównego wątku. To moja mala rada: miej odwagę napisać, że czegoś nie wiesz.
Dzięki za radę ale jest nie trafiona i zbędna.
Poświęć minimum czasu i chęci na naukę, nie oczekuj, że jak zadasz pytanie to musisz otrzymać odpowiedź.
Może być po prostu dla kogoś bezsensowne.

Moja rada dla Ciebie, to staraj się pisać w temacie i czytać miedzy wierszami.

Bez urazy.
Room with You.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Jakby podnośniki na 230v były takie wspaniałe nikt by nie robił na 400v
W tych na 230v jest często problem z zabezpieczeniem ,musi być bezpiecznik zwłoczny bo potrafi wywalić przy starcie .

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Ja mam prywatnie zwykły dwukolumnowy na 230v i ani razu nie wyrzuciło mi bezpiecznika od 3 lat, a pracuje prawie codziennie.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Można mieć z dużym zapasem i C albo kawałek druta zamiast zabezpieczenia. Jedno i drugie skakać nie będzie.

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Przeważnie 3 fazowe silniki są lepsze jak i spawarki agregaty. Zasilanie jednofazowe wymyślili głownie pod klientów którzy mają w tylko jedną fazę do dyspozycji. Kompresor 3 fazowy również ma łatwiej przy starcie.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Przeważnie 3 fazowe silniki są lepsze jak i spawarki agregaty. Zasilanie jednofazowe wymyślili głownie pod klientów którzy mają w tylko jedną fazę do dyspozycji. Kompresor 3 fazowy również ma łatwiej przy starcie.
Oczywiście, zgadzam się z Tobą , co nie znaczy że jest zły jednofazowy . Też swoją pracę wykona .

Alpari

SuperMechanior
Punktów
157
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
To może zacznijmy jeszcze dyskusję na temat połaczenia silnika gwiazda lub trójkąt. A może z przełącznikiem gwiazda-trójkąt?
Do tego zostaje wybór czy silnik trójfazowy asynchroniczny czy synchroniczny.

Ogólnie silniki trójfazowa mają lepszą sprawność, są mniej zawodne, mogą generować większą moc.
ale...
czasem nie potrzeba dużej mocy, a uniwersalność silnika jednofazowego staje się nieoceniona. Nie zawsze mamy dostęp do trzech faz w zasilaniu, większa mobilność itp.

Już widzę radość kogoś wykonującego usługi mobilne jak po podłączeniu u klienta silnika trójfazowego ten zaczyna kręcić się w drugą stronę. Zamiast pracować najpierw trzeba się bawić z fazami. W przypadku silnika jednofazowego takich niespodzianej nie będzie.

a tak dla tych co chcą dalej drążyć temat.... może silnik dwufazowy? Takie cudo rówież istnieje.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Już widzę radość kogoś wykonującego usługi mobilne jak po podłączeniu u klienta silnika trójfazowego ten zaczyna kręcić się w drugą stronę. Zamiast pracować najpierw trzeba się bawić z fazami. W przypadku silnika jednofazowego takich niespodzianej nie będzie.
Takich nie będzie, ale może mu strzelić kondensator rozruchowy, albo być już tak słaby, że nie będzie miał siły wystartować pod obciążeniem. ;)

Natomiast, zawiązując do głównego tematu, jeśli infrastruktura zakładu energetycznego jest słaba i zdarzają się awarie poszczególnych linii, to w przypadku braku jednej fazy, uruchamiając silnik trójfazowy można co najwyżej go spalić a jedno fazowy można przepiąć na działającą linię i funkcjonować dalej.

Sam mam hydrofor na silniku 1F i co jakiś czas sąsiedzi mający hydrofory 3F nie mają dostępu do wody podczas gdy ja tego problemu nie mam.
Tak więc wszystkiego są zady i walety.

Do góry Bottom