• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnoszenie samochodu

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Witam,
Potrzebuję podnieść przód samochodu - w okolicy brak ciepłego kanału czy rampy.
Na alledrogo widać różnego rodzaju kobyłki, podstawki, rampy itp. nie wiem na ile to ustrojstwo ma sens.

Chodzi mi tylko o bezpieczne podniesienie samego przodu i odkręcenie min. osłony plastikowej silnika.
Nie chciałbym znaleźć się po tamtej stronie :)

Czym warto się zainteresować?
Cena - jak najniższa

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Podnoszenie auta na 60 postów i 4 strony, jesteś moim mistrzem świata i okolicy;)
Kolego Baton chyba nigdy nie podnosiles polskich trupów skoro twierdzisz że tam nie można podnieść, i z tego co mi wiadomo wahacz również pracuje pionowo przynajmniej u nas

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Kolego Baton chyba nigdy nie podnosiles polskich trupów skoro twierdzisz że tam nie można podnieść, i z tego co mi wiadomo wahacz również pracuje pionowo przynajmniej u nas

Może napisałem nie zrozumiale teraz pomaluje
Żółta strzałka to kobylka gdzie on chce podstawić ..... powiedz jak się to ma do normalnej pracy wachacza

2016-05-11 09.50.36.png

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Będzie rwanie tylnej tulejki, dodatkowo wahacz idzie skosem zemknie się jak nic. Podstaw pod śruby mocujące ławę i będzie ok. Nawet zgnilak w ten sposób bezpiecznie stoi.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Fornax - moja propozycja, zeby podniesc wysoko auto za pomoca wyklej zaby to dzialanie dwuetapowe - przerabiałem u siebie :)
bierzesz jakas grubsza deske, podkładasz pod wzmocnienie podłogi - dzięki desce nacisk masz rozłożony na większą powierzchnie, bez deski wzmocnienie może zacząć się wyginać... Żabę podstawiasz z jednej strony tej deski i podnosisz ile da radę.Obok żaby ustawiasz kobyłkę tyle na ile pozwala wysokość podniesionego auta.
teraz drugi krok - robisz sobie jakas podstawke pod zabe - jak wcześniej pisałem u mnie dawałem kostki brukowe, na nie kładłem grubą blachę i wtedy kobyłka spokojnie na tym mogła stać i podnosisz auto wyżej, po czym podnosisz kobyłkę.

Jeżeli wysokośc nadal za mała to misisz powtórzyć krok 2-gi :)

U siebie w ten sposób podniosłem np Accorda na tyle wysoko, że spojojnie z tyłu wyjechała rama pomocnicza wraz z całym zawieszeniem ze sprężynami i amrtyzatorami

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Fornax - moja propozycja, zeby podniesc wysoko auto za pomoca wyklej zaby to dzialanie dwuetapowe - przerabiałem u siebie :)
bierzesz jakas grubsza deske, podkładasz pod wzmocnienie podłogi - dzięki desce nacisk masz rozłożony na większą powierzchnie, bez deski wzmocnienie może zacząć się wyginać... Żabę podstawiasz z jednej strony tej deski i podnosisz ile da radę.Obok żaby ustawiasz kobyłkę tyle na ile pozwala wysokość podniesionego auta.
teraz drugi krok - robisz sobie jakas podstawke pod zabe - jak wcześniej pisałem u mnie dawałem kostki brukowe, na nie kładłem grubą blachę i wtedy kobyłka spokojnie na tym mogła stać i podnosisz auto wyżej, po czym podnosisz kobyłkę.

Jeżeli wysokośc nadal za mała to misisz powtórzyć krok 2-gi :)

U siebie w ten sposób podniosłem np Accorda na tyle wysoko, że spojojnie z tyłu wyjechała rama pomocnicza wraz z całym zawieszeniem ze sprężynami i amrtyzatorami

załamka3.jpg
Jak to kiedyś pięknie napisał Autoelektronika:
Temat sie chyba wyczerpał

Proponuję zamiennie temat do dyskusji:

OPUSZCZANIE SAMOCHODU :D:p

Ostatnia edycja:

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Poszedł w górę ;]
Zamykając temat - Czy tam gdzie zaznaczyłem mogę oprzeć kobyłkę?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
:eek:
Miesiąc pytałeś a jak podniosłeś to nie napiszę...

Weź Ty synka na ten rowerek trójkołowy a w tym czasie niech żona auto podlewaruje... :D:p

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Nie no dzieci jeszcze nie biegają mi pod nogami :D Pochopnie wyciągasz wnioski :D
To mogę czy spadnie mi na twarz? Muszę turbo ogarnąć.

Do góry Bottom