• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pogwizdywanie turbiny rok po regeneracji i zaciek z EGR

kuba55

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Panowie szybkie pytanie.
Czy rok po regeneracji turbina w 1.9 TDI BXE 2008r ma prawo lekko pogwizdywać na dwóch pierwszych biegach przy większych obrotach?
Mam wrażenie że wcześniej tego nie słyszałem.

Auto nie straciło na zrywnosci, ale widoczny jest zaciek z EGR który zawsze wychodzi po jakims czasie mimo kilkukrotnego czyszczenia zaworu i ponownego doszczelnienia.

Mechanik mówił że te silniki tak mają i żeby się nie przejmować bo niby odma jest ok(nie wymieniana od nowości) i turbo suche.

Dodam że po regeneracji auto zrobiło może 10k kilometrów w ciągu tego roku i ma 210k przebiegu.

Doradzicie o co może chodzić?

Pozdrawiam

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jest świst, a świst. Czego oczekujesz od forum? Ludzie którzy mają słuch 10Hercowy są w stanie podać temperaturę oleju, który przestaje trzymać parametry i turbo zaczyna "świszczeć".
Więc ja np. nie wiem, czy masz paranoję, czy masz tak wyczulony słuch.

...żeby podejść do tematu Twojego turbo. Musiałbyś najpierw wrzucić audiogram z badania słuchu, a potem określić w skali od jednego do dziesięciu na ile oceniasz ten świst.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
To Ci powiem, że nie jeden młody dał by se jaja ogolić za takiego blow offa. Mam tu dzieuche z Seatem. Nic nie modułem a słychać ją jakby 500KM jechało. Jeździ jeździ wymieniamy olej i żarówki

kuba55

Początkujący
Punktów
0
Pewnie sam też bym nie zwrócił uwagi na to i jeździł dalej, gdyby gościu na stacji kontroli pojazdów nie robił mi sporych problemów z podbiciem przeglądu z powodu dosyć sporego wycieku z tego EGRu...
Dlatego chciałem raz a dobrze ogarnąć tą kwestię bo nie ukrywam że zaczyna być to wkur*ające

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
To użyj zmywacza przed każdą wizytą u Pana Higienisty i po sprawie.

kuba55

Początkujący
Punktów
0
Myślę czy lepiej założyć OCT czy wgl go wyrzucić i zdjąć błędy na kompie.
Co doradzicie?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Odme odepnij do bańki, ściagnij wąż z turbo, odpal i zobacz czy szcza olejem.
Jak po przegazówkach w turbo będzie sucho, a odmą będzie rzygać to wszystko wiesz.

kuba55

Początkujący
Punktów
0
Jak odpiąłem odmę przy włączonym silniku to widać było że drobne kropelki oleju zbierają się na papierze, ale nie było tak aż tak dużo.

Do góry Bottom