• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polisa OC i przegląd techniczny

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Witam Panowie
Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam temat, ale mam pytanie do Was.
Kupiłem auto od osoby prywatnej. Gość ma opłacone ubezpieczenie do lipca 2019 roku i przegląd do czerwca 2019. No i teoretycznie powinienem przerejestrowac auto do 30 dni po zakupie ale podobno żadnej kary za to nie ma jak nie przerejestruje. Czytałem różne tematy i wszędzie piszą inaczej .
Czy ktoś może mi powiedzieć czy mogę jeździć tym autem z dowodem na poprzedniego właściciela i ubezpieczeniem i dopiero powiedzmy w czerwcu przyszłego roku to przerejestrowac i przepisać polisę na siebie ?
Zależy mi głównie na ubezpieczeniu bo ja nie dość że nie mam żadnych zniżek to jeszcze mam 23 lata i pewnie jeszcze więcej będę płacił . Proszę o jednoznaczna odpowiedz. Czy coś grozi za to czy raczej nie ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
1 Jeżeli zakupiłeś auto z ważną polisą OC na ileś tam to ta polisa zostaje z autem, chyba, że podczas zakupu napiszesz sprzedającemu oświadczenie, że zrzekasz się jego polisy, ale nadal jest ona ważna na 30 dni.
Więc to i tak nie ma znaczenia czy przerejestrujesz auto teraz czy później. Jedynie czasami (jest to zależne od ubezpieczalni) mogą ci zrobić rekalkulację i będziesz musiał dopłacić.
2 Nie ma nigdzie przepisu, że musisz przerejestrować auto do 30 dni- jest tylko przepis, że w tym terminie powinieneś poinformować WK o nabyciu pojazdu, ale za brak takiej informacji nie ma przewidzianej kary.
3 Tak możesz tak jeździć, ale co do OC to patrz pkt. 1- więc udał bym się do jakiegoś agenta ubezpieczeniowego i się go wypytał.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Dzięki Woodoo za odpowiedz. A czy ubezpieczenia w jakiś sposób informuje o tej rekalkulacji ? Może być np tak ze sprzedający dostanie zwrot z ubezpieczeni np za pół roku jeśli teraz to zgłosi i ja nie będę wiedział czy ubezpieczenie jest ważne czy nie ? No i jeszcze jedno nie będą robić problemu w wydziale komunikacji jak po roku przyjdę przerejestrowac auto a data na umowie kupna sprzedaży roku ?

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Do ubezpieczalni powinieneś się zgłosić i dopłacić ew. różnicę w składce żeby przy kolizji nie było draki.
Sprzedający nie dostanie zwrotu, oc przechodzi z autem.
Do WK nie musisz zgłaszać.
Nie zapomnij, że masz 14 dni na opłacenie skarbówki.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Rekalkulację zrobi ci od razu agent w ubezpieczalni- możesz po prostu podejść i się dowiedzieć- nie musisz od razu kupować:D
Polisa zostaje zawsze u kupującego- taki jest przepis i sprzedający nie może jej sobie wycofać- chyba, że na zasadzie takiej jak ci napisałem w pkt 1 w poprzednim poście- musisz się zrzec na piśmie tej polisy, ale nawet jak się tak zrzekniesz to i tak dopiero z datą po 30 dniach tj. np. tak polisę masz na 0,5 roku- auto kupiłeś w 01.01. i zrzekasz się na piśmie polisy ale dopiero z datą 01. 02.
Mogą jęczeć ale lacha na to...:p:D
A właśnie tak jak Mattii pisze jeżeli na umowie masz więcej jak 999 zł to musisz zapłacić podatek:grumpy:
Natomiast jak masz mniej to na US też kładziesz lachę...:p:D
Aczkolwiek z tym podatkiem to jest tak, że ja raz zapomniałem zapłacić i sobie przypomniałem jakoś po 2 miechach- to w US kobitka mi kazała zapłacić tylko podatek i napisać oświadczenie jak to jest mi przykro, że zapomniałem opłacić i, że w ogóle to było niechcący itp. :p:D
Aczkolwiek nie polecam takich akcji... no chyba, że ktoś jest ,,harcorem,,:D:p

Ostatnia edycja:

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
O skarbówce to wiem ze do dwóch tygodni musze zapłacić tylko nie wiedziałem co z OC i dowodem. Dzięki wielkie za informacje jitro podjadę do ubezpieczyciela i dowiem się co i jak .

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Z tego co wiem tylko w AXA robią rekalkulację. Reszta ma to gdzieś.

Co do reszty... Od czterech samochodów nie przerejestrowuje aut i nikt się nie czepia.
Chyba że jedziesz za granicę to lepiej mieć umowę przy sobie

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Dokładnie, bo nie każda ubezpieczalnia taką rekalkulację robi (mi Warta robiła, a HDI już nie), niektóre towarzystwa nie wymagają, a inne tak...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Dokładnie, bo nie każda ubezpieczalnia taką rekalkulację robi (mi Warta robiła, a HDI już nie), niektóre towarzystwa nie wymagają, a inne tak...

Do góry Bottom